Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αναφορές σε προσωπικότητες όπως η Ίντιρα Γκάντι, η Μελίνα, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Βάγκνερ, στο συναρπαστικό βιβλίο του Πατρινού σκηνοθέτη Γιώργου Μαυρωτά

Αναφορές σε προσωπικότητες όπως η Ίντιρα...

Το βιβλίο "Φόρα Παρτίδα" θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στην Αγορά Αργύρη, στις 9 Δεκεμβρίου 2013, στις 20.00

Την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013 στις 20.00 στον χώρο της Αγοράς Αργύρη στην οδό Αγ. Ανδρέου και Ζαίμη, στην Πάτρα θα παρουσιαστεί σε μία ενδιαφέρουσα όπως προμηνύεται εκδήλωση, το βιβλίο του Πατρινού στην καταγωγή σκηνοθέτη Γιώργου Μαυρωτά με τίτλο «Φόρα παρτίδα».

Στο συναρπαστικό ομολογουμένως και πολυσέλιδο βιβλίο του, ο Γιώργος Μαυρωτάς μιλά για πολλά θέματα όπως η ΕΡΤ, η πολιτική, η δημοσιογραφία, η Πάτρα κ.α.

Αίσθηση κάνουν οι αναφορές του στο απίστευτο παρασκήνιο της πολύπαθης ΕΡΤ αλλά και οι δυνατές εικόνες της Πάτρας και της Αθήνας περασμένων δεκαετιών, που περιγράφονται με ένα πλήθος εικόνων σε ένα βιβλίο που τα λέει όλα με χιούμορ και αλήθεια.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς που θήτευσε για περισσότερα από 27 χρόνια στην κρατική τηλεόραση, περιγράφει στο βιβλίο του με έναν ιδιαίτερο, μοναδικό αφηγηματικό τρόπο την Ελλάδα των τελευταίων 60 χρόνων, ενώ δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Η ΕΡΤ ποτέ δεν ήταν τόσο επίκαιρη όσο τώρα μέσα από τις σελίδες αφήγησης του συγγραφέα.

Ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου του λέει χαρακτηριστικά, «δεν είμαι συγγραφέας, ούτε λογοτέχνης, πολύ δε περισσότερο ποιητής. Σκηνοθέτης έχω σπουδάσει, αυτό έκανα και κάνω τόσα χρόνια. Αν στο ξεφύλλισμα του βιβλίου συναντήσετε λογοτεχνικές περιγραφές, ποιητικές εκφράσεις, ρήσεις και σοφίσματα, όλα είναι κλεμμένα κατά κάποιο τρόπο ή κάπου τα διάβασα και μου άρεσαν, τα υιοθέτησα και σας τα μεταφέρω. Δεν είναι δικά μου.

Οι εμπειρίες, τα βιώματα, νεανικές τρέλες, γνωριμίες, επαφές, ίντριγκες, δολοπλοκίες, μαχαιρώματα μπρος και πίσω και πολλά άλλα που θα καταγραφούν, είναι ΟΛΑ δικά μου. Εγώ απλά διηγούμαι την ιστορία μου χωρίς να κρύψω τίποτα, χωρίς υπερβολές, με καλή προαίρεση αλλά με καταγγελτικό λόγο για πρόσωπα και καταστάσεις, πάντα κάτω από την δική μου οπτική γωνία».

Από τις σελίδες του βιβλίου του κ. Μαυρωτά περνούν όλα τα μεγάλα ονόματα της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και του αθλητισμού μέσα από πραγματικά περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία αποκαλύπτουν πως λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς συνάντησε από κοντά και γνώρισε παγκόσμια ονόματα της πολιτικής, του θεάματος και του αθλητισμού (από την Ίντιρα Γκάντι στο Νέο Δελχί το 1984, την Μελίνα Μερκούρη, τον Χολυγουντιανό σταρ Ρόμπερτ Βάγκνερ, τον ποδοσφαιριστή θρύλο George Best μέχρι τον Εθνάρχη Μακάριο και τον αείμνηστο Αχαιό Πρωθυπουργό της Ελλάδος Ανδρέα Παπανδρέου) καθώς και της Ελληνικής κοινωνίας και αποκαλύπτει συμπεριφορές και πράξεις.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν στην εκδήλωση στην Αγορά Αργύρη, ο γνωστός δημοσιογράφος Κυριάκος Διακογιάννης, ο παιδίατρος και στέλεχος της ΝΔ στο νομό Αχαίας Θρασύβουλος Μαυρομμάτης και η πρώην βουλευτής Μαρία Κυριακοπούλου ενώ τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος. Παρών θα είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς έχει γεννηθεί στην Πάτρα – Μαρκάτο το 1942. Το 1971 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο UCLA του Λος Άντζελες στις ΗΠΑ παίρνοντας B.A. of Theater Arts  (Cum Laude, Αριστούχος) με ειδικότητα σενάριο, σκηνοθεσία, κινηματογράφος και τηλεόραση.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε με το Γ’ βραβείο συγγραφής σεναρίου «Η Αχίλλειος Πτέρνα».

Παράλληλα ο Γιώργος Μαυρωτάς ασχολήθηκε με τη γλυπτική και την οξυγονοκόλληση και δώρισε δύο έργα του («Ουτοπία» και «Μόλυνση») στο Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε, τα οποία μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένα στον προαύλιο χώρο της Σχολής Καλών Τεχνών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1973-2000 – Σκηνοθέτης στην ΥΕΝΕΔ – ΕΤ2

300 Ώρες τουριστικά ντοκιμαντέρ για όλη την Ελλάδα

Συμπαραγωγή με την Σερβική τηλεόραση

Μουσικά αφιερώματα

Αθλητικές Συναντήσεις, Μπάσκετ (Μουντιάλ 1998), μαραθώνιος, ποδόσφαιρο, βόλει, πόλο, ιππασία, Ολυμπιακή Φλόγα

Θεατρικές παραστάσεις

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δημιουργία βιντεοκλίπ, Διαφημιστικά σποτ

Κάλυψη του Πατρινού Καρναβαλιού

Μαγνητοσκόπηση όλων των περιοδειών του Ανδρέα Παπανδρέου στην εκλογική εκστρατεία του 1981, 1985, 1989, Κάλυψη όλων των προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ.

1981-2004, Μέλος του ΔΙΚΑΤΣΑ

Πολιτική Δραστηριότητα

Ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1977

1994 – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά

1996-2000 – Μέλος της Επιτροπής Διαφώτισης του ΠΑΣΟΚ

2006 – Υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρονται τα εξής,

«Το “Φόρα – Παρτίδα” θα μπορούσε να είναι – που είναι- το “Ημερολόγιο ενός Αιθεροβάμωνα” ή τίτλος ταινίας βασισμένο σ’ ένα σενάριο δικό μου.

Τελικά ήταν πολύ πιο απλό. Ένιωσα ότι ήρθε η ώρα να τα γράψω, για να βροντοφωνάξω την αλήθεια, να τα πω φόρα παρτίδα, να τα χώσω και όχι να σπιλώσω τιμές και υπολήψεις, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις.

Έτσι και πετάξεις μίαν αλήθεια μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο της “φενάκης” γίνεσαι τρομοκράτης και βομβιστής του συμβατικού.

Σου κολλάνε αμέσως την επιγραφή του συκοφάντη, εμπαθή. Δεν αρνούμαι την ανάγκη της λησμονιάς, θα ήταν απάνθρωπο, δεν αρνούμαι να πιάσω «τεμπεσίρι», αλλά αρνούμαι την άρνηση της πραγματικότητας εν ονόματι της πραγματικότητας και η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε στην χώρα της πολλαπλής και μόνιμης υποκρισίας.

Τίποτα δεν μπορεί να διαπεράσει το συμπαγές τείχος των μετρίων και ανικάνων. Εύχομαι ο Θεός να με συγχωρέσει! Άλλωστε αυτό είναι το επάγγελμα μου».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture