Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα στις 2 και 3 Μαρτίου στις 21.30-Η πρωταγωνίστρια Κ. Μιχαήλ μίλησε για το ρόλο της στο thebest.gr
Σήμερα Παρασκευή 1η Μαρτίου καθώς και το σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαρτίου 2013 στις 21.30, η γνωστή ηθοποιός Κωνσταντίνα Μιχαήλ θα παρουσιάσει στο θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας, στην οδό Μαιζώνος 172β και Τριών Ναυάρχων τον εξαιρετικό θεατρικό μονόλογο του Γιώργου Χρονά «Σεβάς Χανούμ, η ιστορία μίας τραγουδίστριας του ‘50» για τον οποίο και τιμήθηκε με το Β΄Βραβείο γυναικείου ρόλου στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2012 του περιοδικού «Αθηνόραμα».
Η Σεβάς Χανούμ χαρακτηρίστηκε ως μία ιέρεια του «αντεργκράουντ» ρεμπέτικου και μία «αμαζόνα» του πάλκου της δεκαετίας του ‘50 που ήταν «ερωτοχτυπημένη» με τον Στέλιο Καζαντζίδη.
Η παράσταση «Σεβάς Χανούμ» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου πρωτοανέβηκε στο «Αγγέλων Βήμα» πέρυσι και επαναλήφθηκε στο θέατρο «Πόλη» στην πλατεία Βικτωρίας, στην Αθήνα το διάστημα 17 Δεκεμβρίου 2012 με 15 Ιανουαρίου 2013.
Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ που αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί και στην αξιόλογη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Τα Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου στη σκηνή του Κοτοπούλη Ρεξ, παίζοντας το ρόλο που είχε κάνει στην ταινία του Β. Γεωργιάδη η Μαίρη Χρονοπούλου, μίλησε δύο μέρες πριν στο thebest.gr, για την Σεβάς Χανούμ, τις δυσκολίες του ρόλου, τη συνεργασία της με τον Κωνσταντίνο Ρήγο και την ξεχωριστή χαρά της που θα έρθει να παίξει στην Πάτρα.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη της κυρίας Μιχαήλ στο thebest.gr και τον δημοσιογράφο Τάκη Γ. Μαρτάτο.
«Η Σεβάς Χανούμ που πρωτοξεκίνησε μικρό κορίτσι, ήταν μία τραγουδίστρια που υπήρξε πολύ γνωστή τότε το ’53, ’54. Ήταν από τη Δράμα και στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στη Θεσσαλονίκη. Όταν κατέβηκε από την Θεσσαλονίκη στην Ομόνοια της Αθήνας, ανακατεύτηκε με τους ρεμπέτες όπως τον Γιάννη Παπαιωάννου, τον Βασίλη Τσιτσάνη και όλους τους σπουδαίους της εποχής, συνεργάστηκε μαζί τους και κάποια στιγμή ο Μανόλης Χιώτης της έγραψε το “Φτωχοκάλυβο” που είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια που έχει πει και έγινε μεγάλη φίρμα.
Λέγεται ότι ήταν πολύ καλή πάνω στο πάλκο, είχε ωραία ψιλή φωνή στο στυλ του αμανέ και έλεγε πολύ ωραία ερωτικά τραγούδια.
Το ανατολίτικο ήταν τότε πολύ της μόδας με την Ουμ Καλσούμ και η Αίγυπτος μίλαγε πολύ στον τρόπο ερμηνείας των Ελλήνων τραγουδιστών. Επειδή κιόλας η καταγωγή της Σεβάς Χανούμ ήταν από τον Πόντο ήξερε και τούρκικα και μάλιστα λέγεται μάλιστα ότι και με τον Στέλιο Καζαντζίδη πολλές φορές μίλαγαν στα τούρκικα.
Ανακατεύονταν τότε οι λαοί και έτσι μιλούσαν και άλλες γλώσσες. Το Ανατολίτικο, εξωτικό λοιπόν στοιχείο ήταν πολύ έντονο και επειδη έλεγε και κομμάτια αναλόγου ύφους, έτσι προέκυψε και το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο.
Ο Τζίμης ο χοντρός που είχε ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα μαγαζιά με μπουζούκια στην Αθήνα όπου τραγούδησαν από τον Καζαντζίδη μέχρι την Καίτη Γκρέι κι άλλους, πήρε το αληθινό της όνομα που ήταν Σεβαστή Παπαδοπούλου και το έκανε πιο εξωτικό βαπτίζοντας την Σεβάς Χανούμ!».
«Ο Γιώργος ο Χρονάς που έγραψε το κείμενο, είναι βασικά υπεύθυνος για το ανέβασμα της παράστασης. Έχει μία μεγάλη αδυναμία ιδιαίτερα στις τραγουδίστριες-θρύλους και ενδιαφέρεται για τις «καταραμένες» γυναίκες, τις «τσαλακωμένες», αυτές που παρόλο ήταν μεγάλα ταλέντα είχαν μέσα τους έντονο το σκοτάδι.
Τη Σεβάς Χανούμ ο Γιώργος Χρονάς τη βρήκε στη Θεσσαλονίκη μερικά χρόνια πριν πεθάνει, της πήρε μία συνέντευξη δυόμιση ωρών και αποτύπωσε τη φωνή της αλλά και την μαρτυρία της ζωή της, κάνοντας την μετά θεατρικό μονόλογο.
Στο έργο υπάρχει κι ένας “δημοσιογράφος” που κάνει με ένα τρόπο τον Γιώργο Χρονά, είναι ο Γιάννης Τσεμπερλίδης που εκτελεί και χρέη μουσικού. Έχει την ηλεκτρική κιθάρα του και “πειράζουμε” τα γνωστά τραγούδια της Σεβάς Χανούμ, τα οποία και λέμε μαζί επί σκηνής».
«Από τη στιγμή που αποφάσισα να κάνω αυτή τη γυναίκα είχα να αντιμετωπίσω μία τόσο ενδιαφέρουσα ζωή και μία τόσο δύσκολη περίοδο όπως ήταν αυτή μετά τον πόλεμο του ‘40, που το δύσκολο και απαιτητικό ήταν να εξιχνιάσω, να αναγνωρίσω, να συγκρίνω και να συνθέσω το ρόλο.
Το να τραγουδήσω δεν μου ήταν τόσο δύσκολο. Σας ομολογώ ότι δουλεύαμε τόσο πολύ με τον Κωνσταντίνο Ρήγο στην προετοιμασία της παράστασης που καθημερινά έπρεπε να τραγουδάω για να βγαίνει από μέσα μου και η ένταση του πράγματος.
Το δύσκολο λοιπόν κομμάτι δεν ήταν το τραγούδι, αλλά να “πιάσω” την διαδρομή αυτού του “αγριμιού”, της Σεβάς Χανούμ που 16 ετών έφυγε από την πατρίδα της και ήρθε στην Αθήνα να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα θηρία του πενταγράμμου και μετέπειτα έζησε το μεγάλο έρωτα με τον Στέλιο Καζαντζίδη ο οποίος την αγάπησε, έδειξε ότι την ερωτεύτηκε πολύ, εκείνη επίσης και κάποια στιγμή την πρόδωσε αφήνοντας την στα κρύα του λουτρού».
«Περιμένω το Πατρινό κοινό να το γνωρίσω στο Λιθογραφείον από κοντά, να έρθει να δει αυτή την ενδιαφέρουσα παράσταση που κάνω με πολλή αγάπη και ψυχή».
Στην Πάτρα έχει παρουσιαστεί με επιτυχία άλλος ένας εξαιρετικός θεατρικός μονόλογος του Γιώργου Χρονά, η «Γυναίκα της Πάτρας» με την Ελένη Κοκκίδου, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων.
*Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ και η διάρκεια της παράστασης είναι 70 λεπτά.
Για κρατήσεις θέσεων το κοινό μπορεί να τηλεφωνεί στο τηλ: 2610 328 394.
Συντελεστές:
Κείμενο: Γιώργος Χρονάς
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος - Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Τσεμπερλίδης, Άγγελος Παναγόπουλος.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr








