Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Το ΠΑΜΕ καταλαμβάνει το ΤΕΙ- Κινητοποίηση σήμερα έξω από την Κεντρική πύλη

Πάτρα: Το ΠΑΜΕ καταλαμβάνει το ΤΕΙ- Κινη...

Ενάντια στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Σε κινητοποίηση στο ΤΕΙ Πάτρας προχωρά σήμερα το πρωί ΠΑΜΕ μαζί με σπουδαστές. Σε ανακοίνωση της γραμματείας του ΠΑΜΕ Πάτρας αναφέρεται:

"Σε πλήρες αδιέξοδο – πραγματικά αντιμέτωπα με το «λουκέτο» – έχει φέρει τα ΤΕΙ της χώρας η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που υλοποιούν τη στρατηγική του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, πάνω στους άξονες της ευελιξίας–κινητικότητας, της ιδιωτικοποίησης, της μεγαλύτερης σύνδεσης των ιδρυμάτων με την «αγορά». Αυτές τις αναδιαρθρώσεις ήρθε να επιταχύνει ο νέος νόμος-πλαίσιο, που έσπευσαν να ψηφίσουν ομόφωνα τα κόμματα της πλουτοκρατίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Μπακογιάννη). Η πολιτική των αναδιαρθρώσεων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που πήραν στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε μια πραγματικά εκρηκτική κατάσταση:

1) Η νέα χρονιά στο ΤΕΙ της Πάτρας ξεκίνησε με εκατοντάδες απολύσεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού με δραματικές συνέπειες για τις σπουδές των παιδιών μας: θεωρίες και εργαστήρια που δε διδάσκονται καθόλου, ατέλειωτες λίστες αναμονής σε εργαστήρια – πτυχιακές, εργαστήρια που «τυπικά» διδάσκονται με σπουδαστές στοιβαγμένους σε τμήματα των 50 με 1 εκπαιδευτικό (την ώρα που τα εργαστήρια έχουν μόνο 20-25 θέσεις και η νομοθεσία προβλέπει 2 εκπαιδευτικούς!) με συνέπεια από τη μία να αυξάνονται οι κίνδυνοι για ατυχήματα και κυρίως να μη γίνεται καμία ουσιαστική εκπαίδευση (πχ νοσηλευτές που δεν έχουν πιάσει ούτε γάζα, ηλεκτρολόγοι χωρίς κατσαβίδια, φυσιοθεραπευτές χωρίς καμία εξάσκηση και ούτω καθεξής...).

2) Η υποχρηματοδότηση, μέσω των πετσοκομμένων κατά 60% προϋπολογισμών μετακυλύει νέα βάρη στις πλάτες των σπουδαστών και των οικογενειών τους (χαράτσι για το πάσο, περικοπές στην δωρεάν σίτιση και στέγαση). 15 μόνο δωμάτια δόθηκαν σε πρωτοετείς στην εστία της Πάτρας από τριψήφιο αριθμό αιτήσεων. Σπουδαστές μένουν εδώ και καιρό απλήρωτοι για την πρακτική τους άσκηση. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθεί η άθλια κατάσταση με την ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή, η οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών με κάθε τρόπο: βιβλία που πληρώνονται, το κόστος για τις μεταφορές, τις σημειώσεις, τα υλικά και τα αναλώσιμα (που σε κάποια τμήματα φτάνει και τα 150 € το εξάμηνο).

Εκτός από τη δραματική υποβάθμιση του επιπέδου της ήδη απαξιωμένης παρεχόμενης εκπαίδευσης, οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται να βάλουν πρόσθετα εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να πάρουν ένα πτυχίο. Σπουδαστές που εργάζονται (που είναι η πλειοψηφία) ή οι οικογένειες τους δεν τα βγάζουν πέρα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, ειδικά με τις διατάξεις του νέου νόμου.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο Παιδείας ξεκινάει τη διαδικασία για άμεσες καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων, αφήνοντας στον αέρα εκατοντάδες σπουδαστές και στο ΤΕΙ της Πάτρας!".

 

Καμία αυταπάτη - Η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη: Θέλουν να φτιάξουν οικονομικά «αυτόνομα» εκπαιδευτικά ιδρύματα, που θα μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν σαν επιχειρήσεις με δίδακτρα, χωρίς δωρεάν βιβλία, που θα βγάζουν μισοκαταρτισμένους απόφοιτους που θα δουλεύουν για 500 ευρώ. Τα ιδρύματα που θα τα βγάζουν περά στην «πιάτσα» της αγοράς, θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Όσα δεν τα καταφέρνουν θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα  αλλάζουν ονόματα. Η υποβαθμισμένη εκπαίδευση των παιδιών μας θα είναι και διπλά υποβαθμισμένη αλλά και ακριβοπληρωμένη – θα γίνει άπιαστο όνειρο για χιλιάδες παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Τώρα πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Ο αγώνας των σπουδαστών να συνδεθεί με τον αγώνα του λαού. Να συνδεθεί με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, ώστε οργανωμένα να πουν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους όχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, για το εισόδημα και τις ΣΣΕ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Να ανοίξει ο δρόμος για δωρεάν και υψηλού επιπέδου Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς, με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου..

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε- Απαιτούμε:

ü    Κανείς φοιτητής να μην μείνει έξω από εργαστήριο ή θεωρία – Κανένας φοιτητής να μη χάσει εξάμηνο.

ü    Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα – υλικά εργαστηριών! Εντελώς δωρεάν φοιτητική μέριμνα στην ευθύνη του κράτους.

ü    Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600€ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις. Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ σε όλους τους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, στις λαϊκές οικογένειες.

ü    Πρακτική άσκηση με μισθό και ασφάλιση στην ευθύνη του ιδρύματος. Να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα της πρακτικής άσκησης.

ü    Καμία απόλυση – Μονιμοποίηση συμβασιούχων και εκτάκτων εκπαιδευτικών, αύξηση του διδακτικού προσωπικού για να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

ü    Μόνιμη-πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στους μισθούς των 501€ μέχρι τα 25, όχι στην ανασφάλιστη εργασία, τα 4ωρα και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

ü    Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Απογευματινά εργαστήρια για όλους τους εργαζόμενους σπουδαστές. Άδεια με αποδοχές στην εξεταστική.

Η γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας να αντιδράσουν ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις, να αγωνιστούν μαζί με τους σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ, στην κινητοποίηση που καλούν οι δυνάμεις

του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ και του Π.Α.ΜΕ.

την ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11 και ώρα 10πμ, έξω από την κεντρική πύλη του ΤΕΙ Πάτρας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις