Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάνω σε φορείο στο δικαστήριο ο Μουμπάρακ

Πάνω σε φορείο στο δικαστήριο ο Μουμπάρακ
Χριστακόπουλος Θάνος

Η δίκη του αναβλήθηκε για τις 5 Σεπτεμβρίου

Πάνω σε φορείο έφτασε στο δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, για τη συνέχεια της δίκης εναντίον του με τις κατηγορίες της δολοφονίας διαδηλωτών κατά την διάρκεια της εξέγερσης που τελικά τον ανέτρεψε τον περασμένο Φεβρουάριο. Μετά από μία σχετικά σύντομη διαδικασία, ο δικαστής αποφάσισε την διακοπή της δίκης ως τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν και θα κληθούν οι μάρτυρες.

Ο 83χρνος πρώην πρόεδρος, που δικάζεται μαζί με τους γιους του Αλάα και Γκαμάλ, έφτασε με ελικόπτερο από το νοσοκομείο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα μέσα στο σιδερένιο κλουβί των κατηγορούμενων.

Ο δικαστής αποφάσισε πάντως να διακόψει την ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της δίκης μέχρι την ανακοίνωση της ποινής, ενώ αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, όταν θα κληθούν οι μάρτυρες.

Αποφάσισε ακόμη τη συγχώνευση της υπόθεσης κατά του Μουμπάρακ με αυτή του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμ ελ-Αντλί

Κατά την ακροαματική διαδικασία επρόκειτο να αποφασιστεί αν θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο επικεφαλής του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι η κατάθεση του Μοχάμαντ Χουσέιν Ταντάουι σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε ο Μουμπάρακ στην καταστολή των διαδηλώσεων μπορεί να κρίνει την τύχη του πρώην προέδρου.

Ο Ταντάουι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας επί δύο δεκαετίες υπό τον Μουμπάρακ, ηγείται του στρατιωτικού συμβουλίου που ανήλθε στην εξουσία μετά την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Μουμπάρακ επισύρουν την θανατική ποινή. Ο ίδιος στην έναρξη της δίκης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες ενώ το ίδιο έπραξαν και οι γιοι του, οι οποίοι δικάζονται για διαφθορά.

Τουλάχιστον 850 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου και περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν.

Εντωμεταξύ, έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, σε προάστιο του Καΐρου, επικράτησε ένταση πριν από την άφιξη του Μουμπάρακ. Αν και εκατοντάδες αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων φρουρούσαν το κτίριο, δεν έλειψαν τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μουμπάρακ και πολίτες που ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των θυμάτων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις