Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2026
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Αυξήσεις - φωτιά ετοιμάζουν οι Τράπεζες σε κάρτες και δάνεια

Αυξήσεις - φωτιά ετοιμάζουν οι Τράπεζες ...

Εξαιτίας της ανόδου του βασικού επιτοκίου του ευρώ

Αύξηση των επιτοκίων σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες σχεδιάζουν οι τράπεζες, προκαλώντας τις αντιδράσεις των καταναλωτών, αλλά και τους εμπορικού κόσμου που υποφέρει από την έλλειψη ρευστότητας. Μάλιστα, η αναμενόμενη άνοδος του βασικού επιτοκίου του ευρώ μέσα στο 2010, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους παλαιούς δανειολήπτες. Πάντως το Υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει νομοσχέδιο στις αρχές του επόμενου μήνα, που θα απαγορεύει τον ανατοκισμό και θα καταργεί 12 καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού στις διεθνείς αγορές φέρνει ακριβότερα δάνεια. Όσοι θελήσουν πλέον να δανειστούν θα πληρώσουν μισό τοις εκατό τουλάχιστον ακριβότερο το χρήμα, ενώ η επιβάρυνση σε καταναλωτικά και πιστωτικές μπορεί να φθάσει ακόμη και το 1%.

Ο κλοιός των ακριβότερων δόσεων αναμένεται να σφίξει και για τους παλιούς δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς όπως εκτιμούν αναλυτές η ΕΚΤ προτίθεται να αυξήσει κατά τουλάχιστον 0,25% το βασικό επιτόκιο του ευρώ μέσα στο πρώτο 6μηνο του έτους.

Έτσι για ένα στεγαστικό 200.000 ευρώ 20ετούς διάρκειας, που σήμερα, με επιτόκιο 4%, η μηνιαία δόση είναι 1.212 ευρώ, με επιτόκιο στο 4,5%, η μηνιαία δόση σκαρφαλώνει στα 1.265 ευρώ. Η επιπλέον επιβάρυνση για τον νέο δανειολήπτη είναι 53 ευρώ το μήνα ή 636 ευρώ τον χρόνο.

Αν αυξηθεί και το επιτόκιο του ευρώ, τότε η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη: Στα 80,5 ευρώ το μήνα ή 966 ευρώ το χρόνο.

Υψηλότερο επιτόκια έρχονται όμως και στις καταθέσεις, με κέρδη για όσους διαθέτουν χρήματα προς επένδυση. Ήδη τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας αυξήθηκαν κατά 0,5% και για μεγάλα ποσά- άνω των 100.000 ευρώ- το ονομαστικό επιτόκιο ξεπερνά το 3%.

Δριμύ κατηγορώ κατά των τραπεζών εξαπολύουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, που επιμένουν να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες δανεισμού.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι «κόκκινες» οφειλές προσεγγίζουν πλέον τα 22 δισ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις πληρωμών στις πιστωτικές έχουν χτυπήσει το 20% και οι κόκκινες οφειλές έχουν φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Τα 4 δισ. ευρώ έφτασαν τα καθυστερούμενα καταναλωτικά και τα 6,5 δισ. τα στεγαστικά.

Στοπ στα πανωτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες, πάντως έρχεται να βάλει με ρύθμιση το υπουργείο Οικονομίας. Με νόμο θα απαγορεύεται για πρώτη φορά, ο ανατοκισμός των χρεών όταν καθυστερεί η αποπληρωμή τους.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά