Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Συνταγή για αρακά λαδερό με καρότα - Ένα κλασικό και υγιεινό πιάτο

Συνταγή για αρακά λαδερό με καρότα - Ένα...

Ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν υγιεινές συνταγές με λαχανικά

Ξεχάστε τον αρακά ως απλό συνοδευτικό και ανακαλύψτε αυτή την παραδοσιακή συνταγή με καρότα και μυρωδικά σε ένα πιάτο γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν υγιεινές συνταγές με λαχανικά.

Υλικά

 500 γρ. αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε ροδέλες ή κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά, αλλά ενισχύει τη γεύση)
400 γρ. ντομάτες κονκασέ (ή φρέσκες ώριμες τριμμένες)
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμός λαχανικών (περίπου, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγη ζάχαρη (1/2 κουταλάκι του γλυκού, για να κόψει την οξύτητα της ντομάτας, προαιρετικά)

Οδηγίες

  •  Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκο αρακά, καθαρίστε τον από τους λοβούς. Καθαρίστε και κόψτε τα καρότα σε ροδέλες ή κυβάκια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο (αν χρησιμοποιείτε).
  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι με χοντρό πάτο, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο (αν χρησιμοποιείτε) και σοτάρετε για ακόμα 1 λεπτό, προσέχοντας να μην καεί.
  • Προσθέστε τα καρότα στην κατσαρόλα και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Εάν χρησιμοποιείτε, προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε για 1 λεπτό, ώστε να βγάλει τα αρώματά του.
  • Ρίξτε τον αρακά (αν είναι κατεψυγμένος, δεν χρειάζεται απόψυξη) και τις ντομάτες κονκασέ στην κατσαρόλα. Προσθέστε το νερό ή το ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
  • Φέρτε το μείγμα σε ελαφρύ βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τον αρακά να σιγοβράσει για περίπου 20-30 λεπτά, ή μέχρι ο αρακάς και τα καρότα να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει. Ο χρόνος εξαρτάται αν ο αρακάς είναι φρέσκος ή κατεψυγμένος (ο κατεψυγμένος χρειάζεται λιγότερο).
  • Λίγο πριν αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε τον άνηθο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανακατέψτε απαλά.
  • Αφήστε τον αρακά να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά πριν τον σερβίρετε. Συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκο ψωμί, φέτα και ελιές.

ΠΗΓΗ enikos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life