Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Πρόστιμο 392 εκατ. ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ από ΕΕ

Πρόστιμο 392 εκατ. ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ από ΕΕ

Για την κακή διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων

Πρόστιμο ύψους 392 εκατ. ευρώ θα πληρώσει η Ελλάδα λόγω κακής διαχείρισης των κοινοτικών επιδοτήσεων από το 2016 μέχρι το 2023, κυρίως λόγω ανεπαρκών ελέγχων από τον ελληνικό οργανισμό διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Η Καθημερινή.

Συγκεκριμένα, παρατυπίες, ελλιπείς ελέγχους και κακή διαχείριση των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων περιγράφει στην απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ. Κομισιόν) με την οποία επιβάλλει πρόστιμο συνολικού ύψους 392 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Κομισιόν αναφέρει ως βάση για την απόφασή της το άρθρο 52 του Κανονισμού 1306/2013 και το άρθρο 55 του Κανονισμού 2021/2116 και καταγράφει ότι έγινε παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που διέπει τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η απόφαση αφορά πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το διάστημα 2016 – 2023, με τα μεγαλύτερα ποσά καταλογισμών, 79 εκατ. και 6 εκατ., να αφορούν σε στρεμματικές ενισχύσεις το 2021 και το 2022 αντιστοίχως. Το πιθανότερο είναι ότι για την πληρωμή του προστίμου θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να περικοπούν οι επιδοτήσεις των αγροτών οριζοντίως κατά 5%, κάτι που είναι άδικο και θα φέρει και μεγάλο πολιτικό κόστος. 

Επιπλέον, σύμφωνα με στελέχη του αγροτικού χώρου, το συγκεκριμένο πρόστιμο είναι μόνο η αρχή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις