Ο Μάρκος Θεοδωρόπουλος, ιδιοκτήτης πέμπτης γενιάς, «συστήνει» στο thebest.gr τον «Παραδοσιακό Ξυλόφουρνο της Κυρά Βάσως»
Στην οδό Λόντου, στην Πάτρα, ο «Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος της Κυρά Βάσως» συνεχίζει για πέμπτη γενιά να τιμά την τέχνη του χειροποίητου ψωμιού, με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από 175 χρόνια, με ξύλα, φυσικά υλικά και πολύ μεράκι ζυμώνοντας, να ψήνοντας και να προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις.
Η επιχείρηση παραμένει πιστή σε τεχνικές που περνούν από γενιά σε γενιά.
«Για εμάς, το ψωμί δεν είναι απλώς προϊόν. Είναι μνήμη, είναι δεσμός, είναι ιστορία», λέει στο thebest.gr ο Μάρκος Θεοδωρόπουλος, ο ιδιοκτήτης της πέμπτης γενιάς. «Δεν έχουμε αλλάξει τον τρόπο που φτιάχνουμε τη ζύμη. Όλα γίνονται στο χέρι. Και ο φούρνος μας, πάντα με ξύλα. Όπως τότε. Ίσως ακουστεί ρομαντικό αλλά κάθε φορά που ζυμώνω νιώθω ότι οι πρόγονοί μου με βλέπουν, ότι από κάπου με παρακολουθούν και ελπίζω να είναι περήφανοι. Η παράδοση, δεν είναι ανάμνηση είναι τρόπος ζωής. Ο δικός μου τρόπος. Αν σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει, από τον ίδιο και μάλιστα χωρίς καμία παρέμβαση, ξυλόφουρνο, είναι δυνατό το συναίσθημα. Χαίρομαι, που μαζί με την μητέρα μου και τον αδελφό μου, συνεχίζουμε και συμβάλουμε, στο κομμάτι αυτό της ιστορίας, κόντρα στις επιταγές της εποχής και με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Όλα τα ψωμιά μας, είναι αργής ωρίμανσης. Και τα τσουρέκια μας, και τα κριτσίνια μας και οι πίτες μας, όλα περνούν από τα χέρια μας. Έχουμε 15 κωδικούς προϊόντων για να μπορούμε να είμαστε συνεπείς. Ακόμα και το αλεύρι μας, είναι και αυτό παραδοσιακά φτιαγμένο σε νερόμυλο. Ο φούρνος, φυσικά, ψήνει με ξύλα. Όλα γίνονται όπως παλιά, ακόμα και το φούσκωμα του ψωμιού, γίνεται με κουβέρτα, δεν έχω μηχάνημα. Δηλαδή αυτό που έκαναν οι γιαγιάδες μας. Ο κόσμος που έρχεται εκτιμά και τις πρώτες ύλες και την παράδοση του φούρνου αλλά και την προσωπική επαφή» προσθέτει.
Παρά τις προκλήσεις των καιρών και την κυριαρχία των τυποποιημένων προϊόντων, ο «Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος» εξακολουθεί να συγκεντρώνει πιστούς πελάτες, και όχι μόνο Πατρινούς, όπως αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος: «Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει. Εκτός από τους πατρινούς που έρχονται από κάθε γωνιά της πόλης, λαμβάνουμε τηλεφωνήματα από όλη τη χώρα. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει και στέλνουμε ψωμί στην Ηλεία, στην Αθήνα, τη Λευκάδα, ακόμα και στην Θεσσαλονίκη καθημερινά και δεν μιλάμε σε επιχειρήσεις αλλά σε σπίτια. Συγκεκριμένα, από την Ηλεία έρχονται κάθε δέκα περίπου ημέρες, έρχονται παίρνουν 15 καρβέλια και ξανά το ίδιο, ανάλογα πότε τους τελειώνει. Το ίδιο γίνεται και με τις πίτες».








Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










