Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Eurovision 2025: Η Αυστρία κέρδισε τον τελικό της Eurovision του 2025 - Στην 6η θέση η Ελλάδα

Eurovision 2025: Η Αυστρία κέρδισε τον τ...

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία στον μεγάλο τελικό της Eurovision

Με τη Βασιλεία να φιλοξενεί φέτος έναν από τους πιο απρόβλεπτους τελικούς της Eurovision, ο 69ος διαγωνισμός ξεκίνησε, με την Ελλάδα να συμμετέχει με την Κλαυδία και το τραγούδι «Αστερομάτα».

Η ελληνική συμμετοχή, που είχε θετική απήχηση στον δεύτερο ημιτελικό, σημειώνοντας ρεκόρ προβολών στις ψηφιακές πλατφόρμες, εμφανίζεται στη 17η θέση και στοχεύει σε μια δυναμική παρουσία στη σκηνή του St. Jakobshalle.

Η βραδιά μεταδίδεται ζωντανά από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα, με τη Μαρία Κοζάκου και τον Γιώργο Καπουτζίδη στον σχολιασμό. Τη βαθμολογία της ελληνικής κριτικής επιτροπής θα ανακοινώσει η Τζένη Θεωνά.

 Δείτε LIVE EΔΩ

- Η Αυστρία κέρδισε τον τελικό της Eurovision του 2025!

- Τα αποτελέσματα των επιτροπών

- Ξεκινούν τα αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας
Όλες οι ψήφοι του κοινού από τις 37 χώρες, καθώς και οι διαδικτυακές ψήφοι από το «υπόλοιπο του κόσμου», συγκεντρώνονται και ανακοινώνονται για κάθε χώρα που λαμβάνει πόντους.

- Η Κύπρος έδωσε το 12αρι των επιτροπών στην Ελλάδα - 105 πόντοι η Κλαυδία στην 8η θέση

- Η Αυστραλία έδωσε το 12αρι της στην Ελλάδα!

- Η Ελλάδα έδωσε το 12αρι των επιτροπών στη Γαλλία, που παραμένει 4η

- Το πρώτο 12αρι των επιτροπών στην Ελλάδα δόθηκε από το Μαυροβούνιο

- Αποτελέσματα Επιτροπών
Κάθε μία από τις 37 χώρες που συμμετέχουν στη Eurovision 2025 διαθέτει επιτροπή που καθορίζει το ήμισυ του αποτελέσματος. Οι βαθμοί των επιτροπών δίνονται από έναν εκπρόσωπο κάθε χώρας, ο οποίος ανακοινώνει μόνο τους 12 βαθμούς προφορικά.

-Έληξε η ψηφοφορία

- To Nemo επιστρέφει στη σκηνή για να παρουσιάσει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Unexplainable»

- Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στον μεγάλο τελικό της Eurovision
Κατά τη διάρκεια του μεγάλου τελικού, οι θεατές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες μπορούν να ψηφίζουν τα αγαπημένα τους τραγούδια - με εξαίρεση τη χώρα τους - είτε μέσω τηλεφώνου, SMS ή της επίσημης εφαρμογής της Eurovision, έως και 20 φορές συνολικά. Το 50% του τελικού αποτελέσματος προέρχεται από τις ψήφους του κοινού και το υπόλοιπο 50% από τις εθνικές επιτροπές, που βαθμολογούν τις εμφανίσεις της πρόβας της Παρασκευής.

-Το πρώτο ενδιάμεσο θέαμα της βραδιάς είναι μια σειρά από εμφανίσεις προηγούμενων Ελβετών εκπροσώπων στη Eurovision.

Οι Peter, Sue & Marc ερμηνεύουν το Io senza te, η Paola το Cinéma, και ο Luca Hänni το She Got Me. Τέλος, ο Gjon’s Tears θα ερμηνεύσει το τραγούδι του 2021, Tout l’univers.

- Ολοκληρώθηκαν οι εμφανίσεις των 26 χωρών του 69ου διαγωνισμού της Eurovision

 - Η Αλβανία είναι η τελευταία χώρα που θα εμφανιστεί στη σκηνή
Η Αλβανία εκπροσωπείται στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2025 από το ντουέτο Shkodra Elektronike με το τραγούδι «Zjerm» (που σημαίνει «Φωτιά»), ένα δυναμικό κομμάτι που συνδυάζει ηλεκτρονικούς ήχους με παραδοσιακά βαλκανικά στοιχεία. Το συγκρότημα, αποτελείται από τους Beatriçe Gjergji και Kolë Laca.

Το τραγούδι, γραμμένο στη βόρεια διάλεκτο της αλβανικής γλώσσας (γκεγκ), εξερευνά θέματα όπως η ελπίδα, η κοινωνική κριτική και η σύνδεση με την πατρίδα, χρησιμοποιώντας πλούσια ποιητική γλώσσα και παραδοσιακά μουσικά μοτίβα.

Το «Zjerm» συγκέντρωσε θετικά σχόλια από την εμφάνιση στον β' ημιτελικό και θεωρείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και καινοτόμες συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης.

- Ο Gabry Ponte, γνωστός Ιταλός DJ και πρώην μέλος των Eiffel 65, εκπροσωπεί στην πρωτοτελευταία θέση τον Άγιο Μαρίνο με το τραγούδι «Tutta l’Italia».

Το κομμάτι, που συνδυάζει ηλεκτρονικά και dance στοιχεία με ιταλικές παραδοσιακές αναφορές όπως η ταραντέλα και η φισαρμόνικα, αποτελεί έναν ύμνο στον ιταλικό τρόπο ζωής, γεμάτο χαρά, φαγητό, κρασί και αγάπη .

- Άλλο ένα ακόμα φαβορί στη σκηνή
Η Λουάν με τη Γαλλία και το συγκινητικό τραγούδι Maman που είναι αφιερωμένο στη μητέρα της που έχει φύγει από τη ζωή

- Σουηδία - Το μεγάλο φαβορί της βραδιάς
Η Σουηδία ανεβαίνει στη σκηνή του μεγάλου τελικού στην 23η θέση με το τρίο KAJ και το τραγούδι «Bara Bada Bastu», ένα χιουμοριστικό κομμάτι αφιερωμένο στη σκανδιναβική κουλτούρα της σάουνας. Το τραγούδι ξεχωρίζει για την ευρηματική του σκηνική παρουσία, με τους καλλιτέχνες να εμφανίζονται με πετσέτες και να αποπνέουν μια παιχνιδιάρικη διάθεση.

Το «Bara Bada Bastu» θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τη νίκη, ωστόσο η βραδιά ακόμα είναι μεγάλη και αναμένονται ανατροπές.

- Η Δανία διαγωνίζεται με το τραγούδι «Hallucination», ένα ηλεκτρονικό ποπ κομμάτι που εξερευνά την ένταση μιας σχέσης που θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

- Η Πορτογαλία εκπροσωπείται από το συγκρότημα NAPA με το τραγούδι «Deslocado», ένα μελαγχολικό indie pop κομμάτι που αναδεικνύει τη νοσταλγία και την αίσθηση του ανήκειν.

Το τραγούδι, που σημαίνει «εκτοπισμένος», αντλεί έμπνευση από τις ρίζες των μελών του συγκροτήματος στη Μαδέρα, εκφράζοντας την επιθυμία επιστροφής στην πατρίδα και τη σύνδεση με τη φύση και την οικογένεια.

- Απομένουν οι εμφανίσεις των παρακάτω χωρών:

21. Πορτογαλία - Napa / Deslocado
22. Δανία – Sissal / Hallucination
23. Σουηδία - KAJ / Bara Bada Bastu
24. Γαλλία - Λουάν / Maman
25. Άγιος Μαρίνος - Gabry Ponte / Tutta l’Italia
26. Αλβανία - Shkodra Elektronike / Zjerm
17/05/2025 23:54
 
- Η Μιριάνα Κόντε εκπροσωπεί τη Μάλτα στην 20η θέση με το τραγούδι «Serving», ένα δυναμικό ποπ κομμάτι με μήνυμα ενδυνάμωσης και αυτοέκφρασης.

Η 24χρονη τραγουδίστρια έχει συμμετάσχει πολλές φορές στον εθνικό τελικό MESC, κερδίζοντας τελικά το 2025 με το τραγούδι «Kant», το οποίο μετονομάστηκε σε «Serving» λόγω παρεξηγήσεων με αγγλική βωμολοχία.

- Δείτε την εκπληκτική εμφάνιση της Κλαυδίας

Μία συγκινητική ερμηνεία παρουσίασε η Κλαυδία το βράδυ του Σαββάτου 17 Μαΐου στη σκηνή του μεγάλου τελικού της Eurovision 2025 στη Βασιλεία, κάνοντας την Ελλάδα υπερήφανη. Η «Αστερομάτα», το ατμοσφαιρικό τραγούδι που επέλεξε και μιλά για τον αποχωρισμό και την προσωπική λύτρωση, ενθουσίασε το κοινό του διαγωνισμού, με τα social media να «πλημμυρίζουν» από θετικά σχόλια.

Η Κλαυδία ερμήνευσε το τραγούδι στην 17η θέση του τελικού, σε μια σκηνική παρουσία που συνδύαζε ευαισθησία, εσωτερικότητα και θεατρικότητα, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Φωκά Ευαγγελινού. Η εμφάνισή της χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μία από τις πιο καλλιτεχνικά άρτιες της βραδιάς, με τα οπτικά εφέ που συνόδευσαν το τραγούδι να αποτυπώνουν με ακρίβεια την εσωτερική διαδρομή που περιγράφει ο στίχος, μια πορεία από τη σκιά προς το φως.

-Αποθεωτικά τα σχόλια για την Ελλάδα στα social media

Η Κλαυδία εντυπωσίασε με την ερμηνεία της «Αστερομάτας» στη σκηνή της Eurovision, ξεχωρίζοντας για το συναίσθημα και την αμεσότητα που μετέδωσε. Η παρουσία της αποθεώθηκε, καταφέρνοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις. Tα σχόλια για την Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι διθυραμβικά!

_ Έφτασε η ώρα της Ελλάδας!
Η Κλαυδία ετοιμάζεται να δώσει τον καλύτερό της εαυτό με την «Αστερομάτα»

- Στη σκηνή οι Abor & Tynna από τη Γερμανία με το τραγούδι Baller - Ακολουθεί η Ελλάδα

-Μια από τις πιο πολυσυζητημένες και εντυπωσιακές εμφανίσεις του φετινού τελικού της Eurovision στη Βασιλεία ανήκει στην Justyna Steczkowska, η οποία εκπροσωπεί την Πολωνία με το δραματικό «GAJA».

Η 52χρονη τραγουδίστρια, τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη της συμμετοχή το 1995 με το «Sama», ανέβηκε ξανά στη σκηνή του μουσικού διαγωνισμού, ενθουσιάζοντας το κοινό με την καθηλωτική της παρουσία.

-Ο Λούτσιο Κόρσι που εμφανίζεται τώρα, εκπροσωπεί την Ιταλία με το τραγούδι «Volevo essere un duro».

Αν και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Φεστιβάλ του Σαρέμο, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μετά την παραίτηση του νικητή Olly από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

-Ακολουθούν οι εμφανίσεις των:

14. Ιταλία - Λούτσιο Κόρσι / Volevo essere un duro
15. Πολωνία - Justyna Steczkowska / Gaja
16. Γερμανία - Abor & Tynna / Baller

 -Η Έρικα Βίκμαν ανεβαίνει στη σκηνή του μεγάλου τελικού της Eurovision στη Βασιλεία, εκπροσωπώντας τη Φινλανδία με το προκλητικό και άκρως φεμινιστικό «Ich Komme». 

- O Claude εκπροσωπεί την Ολλανδία με το C’est la vie και βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των προγνωστικών

- Η Αυστρία, ένα από τα μεγάλα φαβορί, ετοιμάζεται να βγει στη σκηνή

Το τραγούδι  Wasted Love του τενόρου JJ  έχει αγαπηθεί από το κοινό και στα προγνωστικά έχει τη 2η θέση. Η σκηνοθεσία του τραγουδιού ακολουθεί πιστά την ατμόσφαιρα του επίσημου βιντεοκλίπ, με σκηνικά εμπνευσμένα από ένα σκοτεινό δάσος και μια απόκοσμη λίμνη, πλαισιωμένα από μπλε και μοβ φωτισμούς που ενίσχυαν την αίσθηση εγκλωβισμού και λύτρωσης. Ο JJ ξεκινάει την εμφάνιση μέσα σε έναν κύκλο φωτός, σαν να γεννιέται μέσα από τη μοναξιά του, για να καταρρεύσει στο φινάλε, σε μια συμβολική στιγμή κάθαρσης που συγκίνησε από τον δεύτερο ημιτελικό.

- Οι επόμενες χώρες που θα εμφανιστούν στη σκηνή είναι:
8. Ηνωμένο Βασίλειο - Remember Monday / What The Hell Just Happened?
9. Αυστρία – JJ / Wasted Love
10. Ισλανδία - VAEB / Roa
11. Λετονία – Tautumeitas / Bur man laimi
12. Ολλανδία - Claude / C’est la vie

 - Ακολουθούν οι εξής χώρες:

4. Ισραήλ – Γιουβάλ Ραφαέλ / New Day Will Rise
5. Λιθουανία – Katarsis / Tavo akys
6. Ισπανία - Melody / Esa diva
7. Ουκρανία - Ziferblat / Bird of Pray

- Ο πολυσυζητημένος και εκκεντρικός Tommy Cash εμφανίζεται στη σκηνή για το Espresso Macchiato, εκπροσωπώντας την Εσθονία.

Ο Τόμι Κας ξεσήκωσε τους θαυμαστές του διαγωνισμού με το «Espresso Macchiato»
Ο Τόμι Κας όχι μόνο δεν απογοήτευσε, ίσα-ίσα, ξεσήκωσε το κοινό της Eurovision στη Βασιλεία με μια από τις πιο εκκεντρικές και αμφιλεγόμενες εμφανίσεις των τελευταίων ετών. Με το «Espresso Macchiato», το τραγούδι που έχει ήδη διχάσει κοινό και κριτικούς, ο εκπρόσωπος της Εσθονίας επιβεβαίωσε ότι ήρθε για να αφήσει «ιστορία» στον διαγωνισμό.

Ο τραγουδιστής ανέβηκε στη σκηνή του διαγωνισμού στην 3η θέση και μαζί με τέσσερις χορευτές - σωματοφύλακες που έριχναν… κόκκους καφέ στον αέρα, καθώς και μία... «φανατική θαυμάστρια» και δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Στο φόντο έπαιζαν βίντεο με πιτσαρίες, κόκκους καφέ, ρωμαϊκά αγάλματα, μέχρι και... αεροπλάνα, όλα σε Dolce Vita αισθητική. 

Παρά το άγχος του που σχολιάστηκε και από τον Γιώργο Καπουτζίδη και τη Μαρία Κοζάκου, ο Τόμι Κας, γνωστός για το ιδιαίτερο στυλ του έφερε στην Eurovision μια δική του διαστρεβλωμένη ποπ εμφάνιση, ισορροπώντας επιδέξια ανάμεσα στη σάτιρα, την πρόκληση και την trash υπερβολή, με το κοινό να αντιδρά με ζητωκραυγές από την πρώτη κιόλας στροφή.

 

-Σειρά για το Λουξεμβούργο και της Laura Thorn με το "La poupée monte le son"

- Ο Kyle Alessandro από τη Νορβηγία κάνει "ποδαρικό" και ερμηνεύει το "Lighter"


 - Start Voting Now! Ξεκίνησε η ψηφοφορία και μαζί και ο 69ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2025

ΝΕΟΤΕΡΟ - "Απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή"
Με αυτό το μήνυμα ξεκίνησε τη μετάδοση της Eurovision 2025 η ισπανική δημόσια τηλεόραση RTVE, παρά τις απειλές του διαγωνισμού να επιβάλει πρόστιμο στο κανάλι αν οι σχολιαστές του αναφερθούν στη σύγκρουση στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision 2025, οι σχολιαστές της RTVE, Τόνι Αγιλάρ και Τζούλια Βαρέλα, αξιοποίησαν την εμφάνιση της Γιουβάλ Ραφαέλ, εκπροσώπου του Ισραήλ, για να υπενθυμίσουν το αίτημα της RTVE προς την EBU να τεθεί προς συζήτηση η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό. Παράλληλα, ανέφεραν τους περισσότερους από 50.000 αμάχους θύματα στη Γάζα, ανάμεσά τους 15.000 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Παρουσιάστριες του τελικού είναι οι Hazel Brugger, Michelle Hunziker και Sandra Studer. Η σειρά εμφάνισης έχει αποφασιστεί από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας, βάσει κλήρωσης.

Η βραδιά μεταδίδεται ζωντανά από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα, με τη Μαρία Κοζάκου και τον Γιώργο Καπουτζίδη στον σχολιασμό. Τη βαθμολογία της ελληνικής κριτικής επιτροπής θα ανακοινώσει η Τζένη Θεωνά.

Οι χώρες που προκρίθηκαν είναι:

 

  • Οι 10 καλύτερες από τον Πρώτο Ημιτελικό
  • Οι 10 καλύτερες από τον Δεύτερο Ημιτελικό
  • Οι Big-5 (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία)
  • Ο περσινός νικητής (Ελβετία)

Αν και η Σουηδία προηγείται στις αποδόσεις από την πρώτη στιγμή του διαγωνισμού, τίποτα δεν είναι οριστικό. Στη δεύτερη θέση των προγνωστικών ακολουθεί η Αυστρία, ενώ την τρίτη καταλαμβάνει η Γαλλία. Την πεντάδα των επικρατέστερων συμπληρώνουν η Ολλανδία και η Φινλανδία. Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός της Eurovision έχει αποδείξει αρκετές φορές πως μπορεί να φέρει μεγάλες ανατροπές στα αποτελέσματα.

Στον φετινό τελικό συμμετέχουν συνολικά 26 χώρες: οι 20 που προκρίθηκαν από τους δύο ημιτελικούς, οι «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία), καθώς και η διοργανώτρια Ελβετία. Η σειρά εμφάνισης έχει ως εξής: Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ισλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Γερμανία, Ελλάδα, Αρμενία, Ελβετία, Μάλτα, Πορτογαλία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Άγιος Μαρίνος, Αλβανία

Η σειρά εμφάνισης και τα τραγούδια του τελικού

1. Νορβηγία - Kyle Alessandro - Lighter
2. Λουξεμβούργο – Λόρα Θορν – La poupée monte le son
3. Εσθονία - Tommy Cash - Espresso Macchiato
4. Ισραήλ – Γιουβάλ Ραφαέλ – New Day Will Rise
5. Λιθουανία – Katarsis – Tavo akys
6. Ισπανία - Melody - Esa diva
7. Ουκρανία - Ziferblat - Bird of Pray
8. Ηνωμένο Βασίλειο - Remember Monday - What The Hell Just Happened?
9. Αυστρία – JJ – Wasted Love
10. Ισλανδία - VAEB - Roa
11. Λετονία – Tautumeitas – Bur man laimi
12. Ολλανδία - Claude - C’est la vie
13. Φινλανδία – Έρικα Βίκμαν – Ich komme
14. Ιταλία - Λούτσιο Κόρσι - Volevo essere un duro
15. Πολωνία - Justyna Steczkowska - Gaja
16. Γερμανία - Abor & Tynna - Baller
17. Ελλάδα – Κλαυδία – Αστερομάτα
18. Αρμενία – Parg – Survivor
19. Ελβετία - Zoë Më - Voyage
20. Μάλτα – Μιριάνα Κόντε – Serving
21. Πορτογαλία - Napa - Deslocado
22. Δανία – Sissal – Hallucination
23. Σουηδία - KAJ - Bara Bada Bastu
24. Γαλλία - Λουάν - Maman
25. Άγιος Μαρίνος - Gabry Ponte - Tutta l’Italia
26. Αλβανία - Shkodra Elektronike - Zjerm

Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία της Eurovision;
Οι θεατές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες καλούνται να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Τελικού. Οι ψήφοι μπορούν να υποβληθούν μέσω τηλεφώνου, SMS ή της επίσημης εφαρμογής Eurovision. Κάθε άτομο μπορεί να ψηφίσει έως και 20 φορές, αλλά δεν μπορεί να ψηφίσει για τη δική του χώρα.

Οι ψήφοι του κοινού αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού αποτελέσματος, ενώ το υπόλοιπο 50% καθορίζεται από μια επαγγελματική κριτική επιτροπή σε κάθε χώρα.Η βαθμολογία των επιτροπών βασίζεται στις εμφανίσεις των καλλιτεχνών το βράδυ της Παρασκευής (jury final), οι οποίες δεν μεταδίδονται τηλεοπτικά.

Αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία του κοινού, ένας εκπρόσωπος από κάθε χώρα παρουσιάζει τη βαθμολογία της επαγγελματικής επιτροπής. Η ανώτερη βαθμολογία που μπορεί να δοθεί είναι οι «δώδεκα βαθμοί». Έπειτα, συγκεντρώνονται και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού από όλες τις χώρες, προσθέτοντας μία τελική βαθμολογία για κάθε τραγούδι.

Από το 2024, θεατές από όλο τον κόσμο μπορούν πλέον να ψηφίζουν τα αγαπημένα τους τραγούδια 24 ώρες πριν από τον Μεγάλο Τελικό. Η αλλαγή αυτή δίνει τη δυνατότητα και σε πολίτες χωρών εκτός διαγωνισμού να ψηφίσουν διαδικτυακά στους ημιτελικούς και τον τελικό. Οι ψήφοι τους μετατρέπονται σε βαθμούς που έχουν ίδιο βάρος με μία συμμετέχουσα χώρα.

Άλλη σημαντική αλλαγή φέτος είναι πως στον Μεγάλο Τελικό η ψηφοφορία ανοίγει λίγο πριν ξεκινήσει το πρώτο τραγούδι, παραμένει ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια των εμφανίσεων και κλείνει περίπου 40 λεπτά μετά το τέλος του τελευταίου τραγουδιού.

Η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας
Η «Αστερομάτα» σε μουσική και στίχους των Arcade και της Κλαυδίας, μιλάει για τον αποχωρισμό και το ταξίδι προς το φως, αναδεικνύοντας μια πτυχή της ελληνικής ιστορίας που παραμένει ζωντανή στη συλλογική μνήμη. Η έμπνευση για το κομμάτι αντλήθηκε από την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και τη γενοκτονία των Ποντίων, με την 22χρονη ερμηνεύτρια να συνδέεται προσωπικά με το θέμα, καθώς η οικογένειά της είναι ποντιακής καταγωγής.

Ο τίτλος του τραγουδιού παραπέμπει σε έναν παραδοσιακό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούνταν στη Σμύρνη για τις γυναίκες με εντυπωσιακά, φωτεινά μάτια – τις «αστερομάτες». Το τραγούδι περιλαμβάνει επίσης τη λέξη cevher (τζεβχέρ), που σημαίνει πολύτιμος λίθος, κόσμημα ή θησαυρός. Στην ελληνική παράδοση, η λέξη «τζιβαέρι» χρησιμοποιείται μεταφορικά για να εκφράσει βαθιά αγάπη και εκτίμηση, αναφερόμενη σε κάποιο πρόσωπο ή πράγμα που θεωρείται πολύτιμο και ανεκτίμητο, όπως ένας θησαυρός.

Η Κλαυδία είχε αναφέρει ότι η δημιουργία του τραγουδιού ξεκίνησε από μια προσωπική ανάγκη σύνδεσης με την ιστορία και την ταυτότητά της: «Γενικά είχαμε στο μυαλό μας ανέκαθεν να φτιάξουμε ένα κομμάτι, με το οποίο να μπορώ να ταυτιστώ εγώ, το οποίο θα με συνδέει και με κάποιον τρόπο και κάπως έτσι ήρθε η έμπνευση. Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Από την ιστορία των παππούδων μας και το βλέπουμε και σήμερα σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή. Εμένα η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες και έτσι συνδέομαι με το κομμάτι. Η γιαγιά μου, η γιαγιά Κλαυδία, μου έχει πει ιστορίες, μου έχει πει για την οικογένειά της, πώς έφυγαν τότε με τον ξεριζωμό και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση, οι γονείς μου γεννήθηκαν εκεί, μεγάλωσαν εκεί μέχρι μια ηλικία και επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1991 και ξεκίνησαν εδώ μια καινούργια ζωή».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight