Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τραγωδία στα Τέμπη: Πόρισμα αποκλείει τα έλαια σιλικόνης ως αιτία της πυρόσφαιρας

Τραγωδία στα Τέμπη: Πόρισμα αποκλείει τα...

Στο φως έκθεση για τα αίτια της πυρόσφαιρας του καθηγητή του ΑΠΘ Θανάση Κωνσταντόπουλου

Στο φως της δημοσιότητας έφερε το Open πόρισμα για τα αίτια της πυρόσφαιρας σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου μετά την πρόσκρουση των δύο τρένων, 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πρόκειται συγκεκριμένα για πόρισμα του καθηγητή στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θανάση Κωνσταντόπουλου, ο οποίος απέκλεισε τα έλαια σιλικόνης ως την αιτία δημιουργίας της πυρόσφαιρας στα Τέμπη.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα της έκθεσης του κ. Κωνσταντόπουλου, η οποία είναι 15 σελίδες και ενώ ήταν αρχικά στα αγγλικά, μεταφράστηκε και αποτελεί μέρος της δικογραφίας, αναφέρεται το εξής:

«Δεν θα μπορούσε να αναφλεγεί το συγκεκριμένο υλικό (σ.σ. έλαια σιλικόνης) στο επικρατούν περιβάλλον κατά τη διάρκεια των 0,4 δευτερολέπτων που αναδύθηκε η πυρόσφαιρα λόγω ανεπαρκούς χρόνου, για να λάβει χώρα η απαιτούμενη κινητική της αντίδραση».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ καταλήγει στο πόρισμά του ότι «πρέπει να αναζητηθεί αλλού η αιτία της πυρόσφαιρας».

Τέμπη: Η εξήγηση του Θανάση Κωνσταντόπουλου για την πυρόσφαιρα
Πιο συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του, όπως αναφέρεται στη σελίδα 9 του πορίσματος, λέει ότι δεν θα μπορούσε να αναφλεγεί το συγκεκριμένο υλικό στο επικρατούν περιβάλλον κατά τη διάρκεια των 0,4 δευτερολέπτων που αναδύθηκε η πυρόσφαιρα λόγω ανεπαρκούς χρόνου, για να λάβει χώρα η απαιτούμενη κινητική της αντίδραση.

«Η μεγάλη πυρόσφαιρα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που αναδύθηκε σε χρονική απόσταση 0,4 sec από τη σύγκρουση των τρένων, δεν μπορεί να αποδοθεί στο έλαιο μετασχηματιστών (PDMS) το οποίο αν και εύφλεκτο σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (όπως ορίζει το έγγραφο των τεχνικών προδιαγραφών > 400 βαθμών Κελσίου) δεν θα μπορούσε να αναφλεγεί στο επικρατούν περιβάλλον κατά τη διάρκεια των 0.4 sec που αναδύθηκε η πυρόσφαιρα λόγω ανεπαρκούς χρόνου για να λάβει χώρα η απαιτούμενη κινητική της αντίδραση».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις