Η σύνοδος ήταν ανεπίσημη, χωρίς τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων
Σειρά μηνυμάτων προς τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς επίσης διάθεση ανασύνταξης της Ε.Ε. εξέπεμψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου που είχε ως αντικείμενο την ασφάλεια της Ουκρανίας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Η συνάντηση στο Ελιζέ έγινε στον απόηχο των πρόσφατων αμερικανικών πρωτοβουλιών για διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων ή του Κιέβου. Η εξέλιξη προκάλεσε έντονη ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς θεωρείται ότι υπονομεύει τη συνοχή της Δύσης και αφήνει περιθώρια στη Μόσχα να διαμορφώσει την επόμενη μέρα του πολέμου με όρους ευνοϊκούς για το Κρεμλίνο.
Η σύνοδος στο Παρίσι συγκέντρωσε ηγέτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Ολλανδία και τη Δανία, καθώς και ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να χαραχθεί κοινή ευρωπαϊκή γραμμή.
Τουσκ: «Καμία απόφαση για μας χωρίς εμάς»
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έστειλε αυστηρό μήνυμα από το Παρίσι, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ουκρανία δεν μπορούν να αποκλειστούν από κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον τους.
«Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, ούτε για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη», δήλωσε ο Τουσκ. Και πρόσθεσε εμφατικά: Υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ στην Ε.Ε. που μπορούν να κατευθυνθούν προς την άμυνα.
«Οι δαπάνες για την άμυνα δεν θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε και συμπλήρωσε: Ολοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση είχαν παρόμοιες απόψεις με την Πολωνία σε βασικά ζητήματα και συμφώνησαν ότι απαιτείται στενή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ο Τουσκ, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, υπογράμμισε την ανάγκη για μια συντονισμένη και ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική στην ασφάλεια και την άμυνα. Η Πολωνία, η οποία διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ, έχει επανειλημμένα καλέσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο στην ασφάλεια της ηπείρου.
Στάρμερ: «Η ασφάλεια της Ουκρανίας απαιτεί εγγυήσεις από τις ΗΠΑ»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών σε μια μεταπολεμική ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία εξαρτάται από μια σαφή δέσμευση ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιώντας ότι χωρίς αμερικανική εγγύηση δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αποτροπή της Ρωσίας.
«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της, και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω την αποστολή Βρετανικών στρατευμάτων επί του πεδίου, μαζί με άλλες χώρες, εφόσον υπάρξει μια διαρκής ειρηνευτική συμφωνία. Όμως, είναι απαραίτητη μια εγγύηση ασφαλείας από τις ΗΠΑ, διότι μόνο αυτή μπορεί να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», τόνισε μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι.
Απέφυγε να προσδιορίσει τον πιθανό αριθμό των στρατευμάτων που θα μπορούσε να αναπτύξει η χώρα του στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης, επισημαίνοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» για τέτοιες συζητήσεις.
«Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη»
«Όλα τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, αυξάνοντας παράλληλα τις αμυντικές δαπάνες στο εσωτερικό τους, ώστε να προστατευθούν από τη Ρωσία», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά τη συνάντηση που είχε με ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι.
«Η Ρωσία απειλεί τώρα όλη την Ευρώπη, δυστυχώς», δήλωσε.
«Πρέπει να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας σε στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα σημάδι πρόθεσης για ειρήνη.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να διευκρινιστούν», αποφεύγοντας να δεσμευτεί για συγκεκριμένες κινήσεις.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για το ενδεχόμενο ταχείας εκεχειρίας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έδινε στη Ρωσία τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί, να κινητοποιήσει νέες δυνάμεις και να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία ή ακόμα και σε άλλη χώρα της Ευρώπης.
Στο ζήτημα των οικονομικών της Ε.Ε., υπογράμμισε ότι απαιτείται νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σολτς: Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν πρέπει να διχαστούν
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση να διατηρήσουν ενιαίο μέτωπο στο ζήτημα της ασφάλειας της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η συνοχή της Δύσης δεν μπορεί να διακυβευτεί.
Ξεκίνησε τις δηλώσεις, λέγοντας ότι «η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί», προσθέτοντας ότι «καμία υπαγόρευση δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ουκρανία». Συμπλήρωσε ότι αν τα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία θεωρεί ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μέρος των ορίων του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να επενδύει στις στρατιωτικές δαπάνες και ότι πρέπει να είναι πιο ευέλικτη με τους δημοσιονομικούς κανόνες της. «Δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός της ασφάλειας και της ευθύνης μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ βασίζεται στην αρχή ότι πάντα δρούμε από κοινού και μοιραζόμαστε τους κινδύνους, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr