Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φθιώτιδα : «Στέγνωσαν» ο Σπερχειός και οι παραπόταμοι από την ξηρασία

Φθιώτιδα : «Στέγνωσαν» ο Σπερχειός και ο...

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Μεγάλο είναι το πρόβλημα λειψυδρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στη Φθιώτιδα, με τους ειδικούς να κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου.

Το lamianow.gr παρουσίασε φωτογραφίες από τον Σπερχειό και τους παραποτάμους στην περιοχή σήμερα, κάνοντας σύγκριση με το 2021. Ήταν Αύγουστος, πριν από τρία χρόνια, όταν το τοπικό μέσο, κατέγραφε τις εικόνες ενός καταπράσινου παραμυθένιου δάσους στην Ροδωνιά Υπάτης, στο σημείο όπου διέρχεται παραπόταμος του Σπερχειού. Υπήρχαν, όπως επισημαίνει, πανύψηλα δέντρα γεμάτα βλάστηση, τυλιγμένα με πελώριους κισσούς.

Φωτογραφίες από τη Ροδωνιά Υπάτης το 2021:

Σήμερα, Αύγουστος ξανά, ο φακός του lamianow.gr βρέθηκε ξανά ακριβώς στο ίδιο σημείο, με την εικόνα να είναι εμφανώς αλλοιωμένη. Η βλάστηση γύρω από τα δέντρα αραίωσε τόσο πολύ που το τοπίο δεν θυμίζει πια, εκείνο του 2021. Οι κισσοί ισχνοί και κάτω από το γεφυράκι το νερό ελάχιστο. Οι «λίμνες» μίκρυναν και το ποτάμι στέρεψε με το νερό να είναι ελάχιστο και την κοίτη στεγνή. Ανησυχητικές είναι και οι εικόνες στο Καστρί.

Φωτογραφίες από τη Ροδωνιά Υπάτης το 2024:

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων έχουν προχωρήσει ήδη σε συστάσεις στους κατοίκους για ορθολογική χρήση του νερού. Ακόμη και στο ορεινό Νικολίτσι τα νερά των πηγών έχουν μειωθεί ενώ σχεδόν στέρεψε ο Ίναχος ποταμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιάννη Ζήσιμο.

«Το θέμα της λειψυδρίας είναι βέβαια ένα κυρίαρχο θέμα φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αλλά όπως έχουν τα πράγματα και όπως βλέπουμε να διαγράφεται το όλο θέμα της κλιματικής κρίσης θα είναι μείζον και τα επόμενα χρόνια» δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

«Εάν δεν έχουμε βροχοπτώσεις ή έχουμε βροχοπτώσεις πολύ έντονες ή έντονες βροχοπτώσεις δεν είναι θετικό. Είναι αρνητικό γιατί δεν προλαβαίνει το νερό να διεισδύσει στο έδαφος, συνεπώς δεν τροφοδοτεί τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Συνεπώς, πρέπει να έχουμε βροχοπτώσεις, παρατεταμένες αλλά ήπιες βροχοπτώσεις, έτσι ώστε να ενισχύονται τα υδάτινα αποθέματα (…)».

«Πρέπει να έχουμε έργα ορεινής οικονομίας, δηλαδή να σταματάμε τη ροή του νερού και την ταχύτητα του νερού στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στη συνέχεια στις πεδινές περιοχές να έχουμε δρομολογήσει τέτοια έργα ούτως ώστε να αυξάνουν την καθίζηση, γιατί το μεγάλο θέμα είναι οι υπόγειοι υδροφορείς, από εκεί αντλούμε το 80% του νερού» εξήγησε.

«Είναι ένα θέμα το πώς θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που προέρχονται από τις έντονες βροχοπτώσεις. Yπάρχει έλλειψη νερού. Αν δε βρέξει φέτος δε θα έχει νερό του χρόνου, με τεράστιες επιπτώσεις στον τουριστικό, κοινωνικό, οικονομικό και αγροτικό τομέα».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «τα πράγματα δεν διαγράφονται καθόλου αισιόδοξα. Η έκτακτη ανάγκη σημαίνει ότι μπορούν οι υπηρεσίες, δηλαδή οι δήμοι, οι περιφέρειες και η κεντρική διοίκηση να προβούν σε τέτοιες διαδικασίες και να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία. Δηλαδή κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν γρήγορα, χωρίς να έχουμε τη γραφειοκρατία».

«Ακριβώς αυτό σημαίνει έκτακτη ανάγκη» συνέχισε. «Σημαίνει έκτακτες διαδικασίες, οι οποίες σε κανονική περίοδο θα έπαιρναν πολύ χρόνο να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν κάποιες δράσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες (…)».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις