Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: 18 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία μέσα σε 5 μέρες!

Δυτική Ελλάδα: 18 συλλήψεις για ενδοοικο...

Ανησυχητικά τα νούμερα της αστυνομίας

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας βαίνει εντεινόμενο παρά τα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), με απανωτά περιστατικά να έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας αποτροπιασμό και έντονο προβληματισμό.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, από 6 Μαΐου έως 12 Μαΐου έγιναν 305 συλλήψεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, κατά την οποία δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.

Να σημειωθεί ότι σε διάστημα 5 ημέρων στη Δυτική Ελλάδα αστυνομικοί προχώρησαν σε 18 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ακαρνανίας και Αιτωλίας συνελήφθησαν τις τελευταίες ώρες, πέντε άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά οκτώ νέες δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα
Α) Στην Πάτρα
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η σύζυγός του, για πρόκληση σωματικών βλαβών.
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλαν οι γονείς του, για πρόκληση σωματικών βλαβών και απειλή.

Β) Στο Αίγιο
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η αδερφή του, για απειλή και σωματική βλάβη.

Γ) Στο Αγρίνιο
Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η σύντροφός του, για απειλή μέσω τηλεφώνου.

Δ) Στην Κατούνα
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η πρώην σύντροφός του, για εξύβριση και απειλή μέσω τηλεφώνου, ενώ επιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος της, έπειτα από καταγγελία, που υπέβαλλε ο συλληφθείς πρώην σύντροφός της για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση.

Ε) Στη Ναύπακτο

 Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλε η σύζυγός του, για ενδοοικογενειακή απειλή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας,
που προκάλεσε στο όχημά του.
ΣΤ) Στο Μεσολόγγι
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, ένας άνδρας, τον οποίο κατήγγειλαν η πρώην σύντροφός του και συγγενικό της πρόσωπο, για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση.

Η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 493 περιστατικά από 6 έως 12 Μαΐου, ενώ η Άμεση Δράση στο ίδιο διάστημα δέχτηκε 828 κλήσεις

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 828 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 59 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button.

Συνολικά, διαχειρίστηκαν 493 περιστατικά για τα οποία οι αστυνομικοί  προχώρησαν σε 305 συλλήψεις, ενώ εννέα θύματα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους που χρειάζονται προστασία.

Αξιολόγηση αστυνομικών από τα θύματα

Επίσης, πλέον οι γυναίκες μετά την καταγγελία θα μπορούν να αξιολογήσουν την αντιμετώπιση που είχαν από την αστυνομία μέσω ενός ειδικού εγγράφου. Μετά τη δολοφονία της Κυριακή Γρίβα έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων, η Αστυνομία αλλάζει το πρωτόκολλό της και εντάσσει νέες διαδικασίες.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν είναι «αν δόθηκε επαρκής χρόνος για να περιγράψουν όσα συνέβησαν», «σας ζητήθηκαν πληροφορίες για ιστορικό κακοποίησης ή προγενέστερα περιστατικά; (σε περίπτωση που υπήρχαν)», «ενημερωθήκατε ότι έχετε τη δυνατότητα να μεταφερθείτε άμεσα σε ασφαλές μέρος;».

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής  παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί:

-6.419- έλεγχοι ατόμων,
   -313- προσαγωγές, 
   -126- συλλήψεις, ενώ 
βεβαιώθηκαν -248- παραβάσεις. 

Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, δραστηριοποιούνται κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 6 Μαΐου έως 12 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν -414- ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες: 

ελέγχθηκαν -97.008- άτομα,
προσήχθησαν -4.587- και 
συνελήφθησαν -1.848-.

Επίσης, ενδεικτικά εξιχνιάστηκαν -230- κλοπές – διαρρήξεις, -28- απάτες, -32- κλοπές τροχοφόρων, -24- ληστείες, -8- απάτες με υπολογιστή καθώς και -269- υποθέσεις περί όπλων και -272- περί ναρκωτικών. 

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Διενεργήθηκαν -117.706- τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν
-26.115- παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-7.320- για παράνομες σταθμεύσεις,
-6.635- για υπερβολική ταχύτητα,
-1.297- για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
-1.263- για μη χρήση κράνους,
-841- για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
-662- για ΚΤΕΟ,
-660- για μέθη και
-284- για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις