Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αίγιο: Καθοριστική παραγγελία για την ΕΒΟ-Προωθείται ο εκσυγχρονισμός του τυφεκίου «G3»

Αίγιο: Καθοριστική παραγγελία για την ΕΒ...

Με εξοπλιστικό πρόγραμμα άνω των 30 εκατ. ευρώ και παραγωγή στο εργοστάσιο του Αιγίου

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας επανακαθορίζουν το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με τα εργοστάσια στην Αττική (Υμηττό, Μάνδρα, Λαύριο) να εισέρχονται άλλα σε φάση εκποίησης και άλλα σε φάση αναδιοργάνωσης με συμπαραγωγές αντιαεροπορικών, μέσου βεληνεκούς και παραγγελίες δεκάδων χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού, μικρού μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος.
Η «κούρσα» των εξοπλιστικών που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνδυάζεται και με τα εξοπλιστικά της χώρας, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να ανακοπεί επιτέλους η πορεία αποδιοργάνωση των ΕΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός υπάρχει πλέον και για το, πλήρως απαξιωμένο, εργοστάσιο του Αιγίου.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τα νέα εξοπλιστικά, τα ΕΑΣ βρέθηκαν σε φάση αποσύνθεσης, με ακύρωση, κατά την τελευταία διετία 2022-’23, νέων παραγγελιών αξίας 297 εκατ. ευρώ από τα οποία 35,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προϊόντα παραγωγής της ΕΒΟ Αιγίου.

Η «κλεψύδρα» σε σχέση με την επαναφορά τμήματος του εργοστασίου της ΕΒΟ σε παραγωγική διαδικασία, γύρισε στα τέλη του 2023 όταν το Υπουργείο Άμυνας συμφώνησε να εγκαταλείψει οριστικά το νέο «εθνικό τυφέκιο» για Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία και την ΕΛ.ΑΣ. Από το 2020 αξιολογήθηκαν περισσότερες από 15 προτάσεις από το εξωτερικό, το ΓΕΣ είχε καταλήξει σε 5 παραγγελίες αλλά κανείς δεν φαίνεται να δέχθηκε τη συμπαραγωγή του νέου «εθνικού τυφεκίου» με τα ΕΑΣ.
Επένδυση άνω των 30 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα αναβάθμισης του G3 βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών από το 2021. Η επένδυση για την ανανέωση του γίνεται ώστε να είναι ελαφρύτερο και πιο εργονομικό για τον Ελληνικό Στρατό.

Το νέο G3 θα φέρει πτυσσόμενο, ελαφρύ κοντάκι, από αλουμίνιο, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακός.

Η αναβάθμιση θα γίνει στην Ελλάδα με την ΕΒΟ Αιγίου να μπαίνει στο project που είναι άνω των 30 εκατ. ευρώ. Ήδη στη χώρα υπάρχει «stock» με 70.000 αχρησιμοποίητα τυφέκια, τα οποία επίσης θα δεχθούν εξ αρχής αναβάθμισης ώστε να είναι ελαφρύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο το ΓΕΣ και τα ΕΑΣ ολοκληρώνουν τις διαβουλεύσεις για τμήματα του νέου G3 που θα εκσυγχρονιστεί τα οποία θα συναρμολογηθούν στο Αίγιο. Η παραγωγή δεν θα στηριχθεί αποκλειστικώς στο εργοστάσιο του Αιγίου καθώς αναμένεται να εμπλακούν και μέρη από τον ιδιωτικό τομέα.

*Εφημερίδα "Γνώμη"

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις