Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καινοτόμα συσκευή προστασίας θαλάσσιων ειδών δημιούργησε ομάδα του ΑΠΘ

 Καινοτόμα συσκευή προστασίας θαλάσσιων ...

Η επαναστατική συσκευή που επινόησε η Ομάδα του ΑΠΘ ξεχωρίζει για τις πολλαπλές καινοτομίες της.

Ως μία από τις πέντε κορυφαίες λύσεις για την αντιμετώπιση του επίκαιρου ζητήματος της παράπλευρης αλιείας διακρίθηκε καινοτόμα ιδέα της φοιτητικής ομάδας «SeaCare» του ΑΠΘ.

Η πρόταση, αφού ξεχώρισε από την Επιτροπή του Πανεπιστημίου Texas A&M (TAMU) των ΗΠΑ, θα διαγωνιστεί στον Διεθνή Διαγωνισμό «Invent For The Planet 2024», στις 16-18 Απριλίου 2024, στην Aix-en-Provence της Γαλλίας. Οι φοιτητές ξεχώρισαν μεταξύ 618 φοιτητών από 19 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, ενώ οι υπόλοιπες φιναλίστ ομάδες που θα συμμετάσχουν στον τελικό Διαγωνισμό προέρχονται από τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Μεξικό και το Πακιστάν.

Πώς λειτουργεί η καινοτόμα συσκευή

Η Ομάδα του ΑΠΘ πρότεινε λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αφαιρεί τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων θαλάσσιων οργανισμών, όπως είναι τα δελφίνια, οι μικρές φάλαινες, οι χελώνες, οι φώκιες και τα σαλάχια. Αυτά τα θαλάσσια είδη, πολλά από τα οποία βρίσκονται υπό προστασία, κινδυνεύουν συχνά να πιαστούν ακούσια στα δίχτυα των αλιέων.

Μέσα σε 48 ώρες, η ομάδα κατάφερε να συντονιστεί και να προτείνει μία πρωτότυπη συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί φωτο-ηχητικά κύματα για να απωθήσει τα μεγάλα θαλάσσια είδη, χωρίς να επηρεάζει τα ψάρια που οι αλιείς επιθυμούν να αλιευσουν.
Η επαναστατική συσκευή που επινόησε η Ομάδα του ΑΠΘ ξεχωρίζει για τις πολλαπλές καινοτομίες της. Η συσκευή ενσωματώνει τεχνολογία ήχου και φωτός και διαθέτει ένα εντυπωσιακά μικρό και ελαφρύ σχεδιασμό, με διαστάσεις περίπου δέκα επί τέσσερα εκατοστά και βάρος περίπου 200 γραμμάρια. Σημαντικό είναι ότι τοποθετείται κατευθείαν στο δίχτυ αντί για το αλιευτικό σκάφος, προσφέροντας αυξημένη αποδοτικότητα στην προστασία της θαλάσσιας ζωής, με κόστος πολύ χαμηλό σε σχέση με το τεράστιο όφελος. Το πλεονέκτημα της άμεσης τοποθέτησης της συσκευής στο δίχτυ, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την ενίσχυση της ισχύος του σήματος σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους τοποθέτησης. 


Η Ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από τους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Χαράλαμπο Χριστοφιλόπουλο, Σπυρίδωνα Τσιώμο και Φίλιππο Γερμανόπουλο, τη φοιτήτρια του Τμήματος Γεωπονίας Αθηνά Γκαλάπη, τη φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μαρία Νίττη και τη φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεανώ Σκλαβενίτη.


«Η ικανότητα της φοιτητικής Ομάδας του ΑΠΘ να συνδυάζει γνώσεις από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως είναι η τεχνολογία και η περιβαλλοντική επιστήμη, και να δημιουργεί μία πρωτοποριακή λύση που εξυπηρετεί τόσο το περιβάλλον όσο και την αλιευτική κοινότητα, αναδεικνύει τη σημασία της ενθάρρυνσης των φοιτητών/τριών μας, ώστε να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και στην ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας για την διάκριση της φοιτητικής ομάδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις