Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ενδοοικογενειακή βία: 50 γυναίκες ζήτησαν βοήθεια στην Πάτρα μέσα στο 2024- Πού βρίσκουν βοήθεια και καταφύγιο οι γυναίκες που κινδυνεύουν

Ενδοοικογενειακή βία: 50 γυναίκες ζήτησα...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Το συμβουλευτικό κέντρο, ο ξενώνας και η Εριφύλη με τα σχέδια διαφυγής

Πολλές είναι οι γυναίκες στην Πάτρα, και όχι μόνο, πού ψάχνουν βοήθεια και τρόπο διαφυγής ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Πολλές από αυτές μάλιστα καταφεύγουν στις αστυνομικές αρχές για να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας που βιώνουν από ανθρώπους του περιβάλλοντος τους. Ειδικά το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά που καταγγέλλονται είναι πολλά με τη Δυτική Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις περιοχές όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά.  Τι συμβαίνει όμως μετά την καταγγελία ή όταν μία γυναίκα έχει άμεση ανάγκη λόγω κινδύνου να απομακρυνθεί από το περιβάλλον της για να μην εντοπιστεί από τον κακοποιητή της;

Στην πόλη υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και αρχές που συμβάλουν στο να βρουν καταφύγιο αλλά και γενικότερη υποστήριξη και μάλιστα επικοινωνούν και συνεργάζονται.

Πρόκειται για το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας, τον ξενώνα φιλοξενίας, την Εριφύλη αλλά και το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας. 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας για τη βία κατά των γυναικών βοηθά θύματα που αντιμετωπίζουν ψυχολογική, σωματική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική βία

Από τις αρχές του 2024 περίπου 50 γυναίκες έχουν απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας ως θύματα που αντιμετωπίζουν ψυχολογική, σωματική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική βία είτε από το σύζυγο, είτε από το σύντροφο, είτε από τον αδελφό ή τα παιδιά τους.

Τα νούμερα από την έναρξη λειτουργείας του κέντρου είναι σταθερά με 15-20 γυναίκες το μήνα να οδηγούνται σε αυτό καθώς παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες που είναι θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων διαθέτοντας καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.  Το Κέντρο πραγματοποιεί εργαστήρια ευαισθητοποίησης και δράσεις με σχολεία αλλά και το Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι σε άμεση συνεργασία με τον ξενώνα φιλοξενίας.

Ο ξενώνας φιλοξενίας που μοιάζει με ένα μεγάλο σπίτι, με περίπου 20 κλίνες, παρέχει στέγη, σίτιση, προστασία και ασφάλεια. Ο χώρος φυλάσσεται από 4 φύλακες ενώ συνολικά εργάζονται στον ξενώνα 10 άτομα

Στην Πάτρα σε απόρρητη τοποθεσία λειτουργεί ένας ξενώνας που φιλοξενεί γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας. Πρόκειται για ένα χώρο που άνοιξε τον Νοέμβριο του 2023 ενώ το πρώτο περιστατικό φιλοξενήθηκε εκεί τον Ιανουάριο του 2014. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί εκεί 230 άτομα, γυναίκες και παιδιά. Αυτή τη στιγμή, στον ξενώνα που φιλοξενεί άτομα και από άλλες περιοχές, μένουν 12 άτομα.

«Πρόκειται για γυναίκες που δεν έχουν κανέναν ή που τις διώχνουν ακόμα και οι δικοί τους άνθρωποι» μας λένε άνθρωποι του ξενώνα.  Είναι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή / και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.)

Ο ξενώνας που μοιάζει με ένα μεγάλο σπίτι, με περίπου 20 κλίνες, παρέχει στέγη, σίτιση, προστασία και ασφάλεια. Ο χώρος φυλάσσεται από 4 φύλακες ενώ συνολικά εργάζονται στον ξενώνα 10 άτομα. Όπως μαθαίνουμε, «οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα, αφού τους παρέχονται τα υλικά, να μαγειρεύουν ενώ συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο και άλλες δραστηριότητες. Στον ξενώνα υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τηλεόραση, βιβλιοθήκη αλλά και παιχνίδια.

Αν και το χρονικό όριο που δίνεται φτάνει τους 3 μήνες, πολλές φορές αν χρειαστεί μπορεί να δοθεί πολύ παραπάνω, έξι μήνες ακόμα και ένας χρόνος. Σκοπός είναι μέσα σε αυτό το διάστημα να μπορέσει η γυναίκα να ενημερωθεί για τις παροχές που δικαιούται και για τα δικαιώματά της. Επίσης παρέχεται ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας. Στο διάστημα παραμονής της στον ξενώνα γίνεται προσπάθεια να βρει εργασία.

Να σημειώσουμε ότι ο ξενώνας φιλοξενίας λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, στελεχώνεται με ειδικευμένο προσωπικό όπως ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, κοινωνιολόγο, διοικητικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό και φύλακες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν ο ξενώνας είναι γεμάτος υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας κι σε άλλες δομές που παραμένουν μυστικές για λόγους ασφαλείας.

Υλοποιώντας σχέδιο διαφυγής για 25 περιπτώσεις γυναικών- Η δράση της Εριφύλης

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το διάρκειας 1,5 έτους πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενίσχυσης του Συνεταιρισμού Εριφύλη, το οποίο συμπεριελάμβανε σε ένα μέρος του συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση, παράλληλα με πολλές πρωτοβουλίες, εργαστήρια και ενημερωτικές δράσεις στο ευρύ κοινό της Αχαΐας για την έμφυλη βία και τις έμφυλες διακρίσεις. 

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Βασίλης Μάρκου, δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος, «ασχοληθήκαμε εις βάθος με περισσότερες από 25 περιπτώσεις γυναικών που αντιμετώπιζαν κακοποιητικές συμπεριφορές, υλοποιώντας το επονομαζόμενο «Σχέδιο Διαφυγής», που βασίστηκε στην ιδέα του «Οδηγού Απόδρασης από μια βίαιη σχέση» του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας και από την εξειδίκευση που έχουμε και αποκτούμε ολοένα και περισσότερο, θεωρητικά και εμπειρικά στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Πρόκειται για ένα Σχέδιο που καταρτίζουμε μαζί με ένα εγκλωβισμένο σε μια κακοποιητική σχέση μέρος, με όσες συναντήσεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες χρειαστεί, ώστε να προετοιμάσει την ακαριαία διαφυγή της, τον ενημερωμένο χωρισμό της χωρίς να διατρέξει κάποιο κίνδυνο ή να είναι προετοιμασμένη για κάποια κατάσταση ανάγκης. Είναι συμβουλές που έρχονται να προλάβουν περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει κίνδυνος ο κακοποιητής τους να νιώσει ότι χάνει τον έλεγχο της γυναίκας που καταδυναστεύει και λειτουργεί βίαια για να τον ανακτήσει, πολλές φορές ακόμα και μέχρι τον θάνατο της. Αφορά γυναίκες, που ενδεχομένως δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση με την ανάλογη ψυχολογική υποστήριξη, να απεγκλωβιστούν από τη βίαιη σχέση και εκεί παρεμβαίνουμε εμείς, ώστε κάτι τέτοιο να γίνει με σχέδιο, οργανωμένα και χωρίς κίνδυνο. Από εκεί και ύστερα, παραπέμπουμε φυσικά, στο ΚΕΘΙ, στον Ξενώνα Φιλοξενίας, στον θεσμό Νομικής Βοήθειας ή όπου αρμόζει».

 Η λειτουργία του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας Πατρών

Όπως εξηγεί ο κ. Μάρκου, «οι κατηγορίες κακοποιημένων γυναικών με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί ποικίλουν αρκετά. Υπάρχουν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, κάποιες που εμπλέκονται και τα παιδιά ή μεθοδευμένες προσπάθειες απώλειας της επιμέλειας των παιδιών από τον κακοποιητή σύζυγο, χρόνιων περιστατικών βίας και άλλων που εμφανίζουν πρώιμα σημάδια που προοιωνίζονται μια κακοποιητική συμπεριφορά στο μέλλον (red flags), περιπτώσεις διαδικτυακής βίας, έμμονης παρενοχλητικής παρακολούθησης (stalking) και όλες αυτές οι περιπτώσεις, εκτός από το «Σχέδιο Διαφυγής» απαιτούν μια παρακολούθηση από εμάς των υπηρεσιών που εμπλέκονται (Αστυνομία, Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ), αλλά και την κατάλληλη παραπομπή για ψυχολογική και νομική υποστήριξη. Πολύ χρήσιμη σε όλα αυτά πρέπει να πούμε ότι είναι η λειτουργία του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας Πατρών δια της Προϊσταμένης κας Ιωάννας Βλάχου».

Σημασία έχει ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μάρκου, η ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Βεβαίως, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι τα φαινόμενα έμφυλης βίας χρειάζονται μια ολιστική παρέμβαση στην κοινότητα, το ευρύ κοινό και ειδικά τη νέα γενιά. Για αυτό έχουμε έντονη παρουσία στα σχολεία μέσα από την καλή συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας και το τμήμα Αγωγής Υγείας υπό την κα Ιωάννα Θωμοπούλου, για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα ισότητας των φύλων, ενώ έχουμε παρουσιάσει ουκ ολίγες φορές ένα πρωτότυπο από εμάς σεμινάριο που το ονομάζουμε «Πρώτες Βοήθειες σε θύματα έμφυλης βίας», στα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Στρατό, σε εκδηλώσεις της περιοχής μας, σε γονείς μαθητών σχολείων και σε επαγγελματίες Υγείας. Προσεχώς, ακολουθούν νέες δράσεις από την αναπτυσσόμενη δομή μας που θα απασχολήσουν θέλω να πιστεύω θετικά την τοπική κοινωνία μας» καταλήγει ο κ. Μάρκου.

Info:

Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας λειτουργεί σε 24ωρη βάση στην οδό Ερμού 95 στην Πάτρα (τηλ. επικοινωνίας 2610 695287), ενώ στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό με τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης και διαχείρισης των περιστατικών που καταγγέλλονται.

Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας : Κανακάρη 101Β, τηλ: 2610 620059

Πληροφορίες για τον ξενώνα φιλοξενίας:

στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γ. Γραμματείας Ισότητας των φύλων (ΓΓΙΦ) και στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων

στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ατόμου και Οικογένειας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων

στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων

Ερυφίλη: Κανάρη 45, τηλ: 261 033 4655, email: [email protected]

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις