Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε τεταμένο σχοινί οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή: Μαζική επίθεση με drones από το Ιράν περιμένει το Ισραήλ - Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ

Σε τεταμένο σχοινί οι ισορροπίες στη Μέσ...

Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη μετά την κλιμάκωση του Ιράν

Έτοιμη να αμυνθεί και να απαντήσει σε ένα πιθανό χτύπημα από το Ιράν δηλώνει η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ καθώς η Τεχεράνη βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη - έτοιμη να δημιουργήσει γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή .

Μάλιστα οι πληροφορίες των Ισραηλινών μιλούν για μία μαζική επίθεση με drones που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή ενώ όπως έγινε γνωστό, ο στρατός βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό.

«Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας κι έτοιμη να ανταποδώσει οποιαδήποτε επίθεση», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του IDF, που σε λίγες ώρες θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου.  Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού, η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

 Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε μάλιστα την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες, ενώ επεσήμανε πως  δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στον αέρα.

Η καθημερινότητα στη χώρα

Πάντως, στο Τελ α Βίβ, η ζωή μέχρι πριν λίγες ώρες συνεχιζόταν κανονικά κανονικά με τους πολίτες να πηγαίνουν στις δουλείες. Ωστόσο, εκδόθηκαν πλεόν έκτακτα μέτρα για την επικείμενη επίθεση του Ιράν. Υπάρχουν περιορισμοί στις συναθροίσεις ενώ υπάρχει και σύσταση η εργασία να γίνεται από το σπίτι, ενώ σε πολλές περιοχές δεν θα λειτουργούν τα σχολεία.

 Με αφορμή το ρεσάλτο των ιρανικών Αρχών σε πλοίο ισραηλινών συμφερόντων ο  υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ κάλεσε νωρίτερα τη διεθνή κοινότητα να κηρύξει τουςΦρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση.

 «Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει ταεγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει μια πειρατική επιχείρηση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Καλώ την ΕΕ και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αμυντική υπεροχή του Ιράν 
 Στις ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Πεντάγωνο δεν γνωρίζει ούτε πότε θα γίνει η επίθεση ούτε με ποιο τρόπο. Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν την αμυντικήυπεροχή του Ιράν, το οποίο διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, drones που μπορούν να πετούν πολύ χαμηλά χωρίς να γίνονται αντιληπτά από τα ραντάρ.

Αν και εκτιμούν ότι το Ιράν δεν θα τολμήσει να επιτεθεί στις ΗΠΑ, δόθηκε εντολή να μετακινηθούν στρατεύματα από τις βάσεις των Αμερικανών σε Συρία και Ιράκ, προκειμένου να προφυλαχθεί το προσωπικό και ο στρατιωτικός εξοπλισμός.

 

Δόθηκε, επίσης, εντολή να μετακινηθούν δύο αντιτορπιλικά πλοία που έπλεαν στην ανατολική μεσόγειο να πλησιάσουν σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μπορέσουν να προστατέψουν με τα ισχυρά αντιαεροπορικά τους συστήματα τα ισραηλινά εδάφη και τον αμερικανικό στρατό.Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αεροπορικές δυνάμεις που είναι στην περιοχή.

Το Ιράν μετακινεί drones και πυραύλους 
 «O Σιδηρούς θόλος του Ισραήλ αναχαίτισε απόψε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εκτόξευσε η παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι αρχές  λένε ότι τουλάχιστον 40 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο βόρειο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, πολλές από τις  οποίες καταρρίφθηκαν από την ισραηλινή αεροπορική άμυνα», μετέδωσε το ABC. 

 Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει στρατιωτική κινητικότητα στο εσωτερικό του Ιράν, με μετακίνηση drones και επιθετικών πυραύλων, ανάμεσά τους περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρουζ.

 «Μυστικές υπηρεσίες ότι οι ΗΠΑ παρατηρούν το Ιράν να μετακινεί στρατιωτικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και drones. Η μετακίνηση 100 πυραύλων κρουζ θα μπορούσε να γίνεται ενδεχομένως ως αντιπερισπασμός,  αποτρεπτικά ή όπως φαίνεται το Ιράν προετοιμάζεται μάλλον για αντίποινα για το χτύπημα στη Δαμασκό», μετέδωσε το CNN. 

 «Αυτό που ίσως κάνουν (οι Ιρανοί) είναι αντιπερισπασμός ή θέτουν σε ετοιμότητα (τους πυραύλους) ή μπορεί να προσπαθούν να τους προστατεύσουν και να τους μεταφέρουν σε περιοχές όπου αισθάνονται ότι είναι λιγότερο ευάλωτοι σε μια ισραηλινή αντεπίθεση», επεσήμανε ο αναλυτής Κέντικ Λέιτον.

 Ο κίνδυνος για άμεσα αντίποινα από πλευράς Τεχεράνης για την επίθεση στο προξενείο της στη Δαμασκό, είναι πιο κοντά από ποτέ. Ερώτημα παραμένει το πώς θα επιλέξει να χτυπήσει το Ιράν.  Στο λίβανο η Χεζμπολάχ, θεωρείται η πιο ισχυρή φιλοιρανική δύναμη με τις ταξιαρχίες να δρουν στη Συρία. Επεται η Χαμάς στη Γάζα και ακολουθούν οι Χούθι της Υεμένης. Μένει να φανεί αν οι ομάδες αυτές θα διαδραματίσουν ρόλο. 

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα πως οι ΗΠΑ είναι «αφοσιωμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ και θα βοηθήσουμε στην υπεράσπισή του και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

 Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Όρεν Λίμπερμαν εκτίμησε παρόλα αυτά ότι το Ιράν «προσπαθεί να αποφύγει μια ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή και προσπαθεί να ζυγίσει την απάντησή του και να προσπαθήσει να στείλει ένα μήνυμα. Έχουν στείλει πρόσθετο εξοπλισμό στην περιοχή πιθανώς για την αεράμυνα επειδή από τον αέρα προέρχεται η απειλή. Είτε πρόκειται για πύραυλους κρουζ, είτε για ρουκέτες είτε για drones»

 Μήνυμα πυγμής έστειλε από το Τελ Αβίβ,  ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των Αμερικανών ενόπλων δυνάμεων. Ο Μαικλ Κουρίλα συναντήθηκε με τον ισραηλινό υπουργό άμυνας και συζήτησε για τη Μέση Ανατολή.  Στη σκιά της εντεινόμενης ανησυχίας για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή , διεθνείς αεροπορικές εταιρίες αναστέλλουν τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη. Ανάμεσά τους ο γερμανικός κολοσσός Lufthansa και η αυστριακή Austrian Airlines.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις