Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παναγία των Παρισίων: Πέντε χρόνια από την φωτιά, η αποκατάσταση ολοκληρώνεται

Παναγία των Παρισίων: Πέντε χρόνια από τ...

«Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος», τόνισε ο αρχιτέκτονας Φίλιπ Ζοστ

Πλησιάζει στο τέλος της η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, που πριν από 5 χρόνια καταστράφηκε σε πυρκαγιά.

 Η επαναλειτουργία του εμβληματικού ναού έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και προς το παρόν η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος.  «Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Φιλίπ Ζοστ σε ακρόαση στη Γερουσία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν επιδιώκει ανεβάσει τη δημοτικότητα και ταυτόχρονα να τονώσει το ηθικό των Γάλλων του μέσω της αποκατάσταση της Παναγίας Παρισίων και των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα πραγματοποιηθούν φέτος στο Παρίσι.  «Μόνο μία φορά σε έναν αιώνα φιλοξενεί κανείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, μόνο μία φορά σε μία χιλιετία ανακατασκευάζει έναν καθεδρικό ναό», δήλωσε στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του για το 2024.

Πέντε χρόνια εντατικών εργασιών

«Ένας πυροσβέστης μου είπε: Κύριε, κοιτάξτε καλά την πρόσοψη γιατί αν δεν καταφέρουμε να σβήσουμε τη φωτιά, όλα θα καταστραφούν», θυμήθηκε ο Πατρίκ Σωβέ, ο πρώην αρχιερέας της Παναγίας των Παρισίων μιλώντας στο Reuters.

 Η πρόσοψη άντεξε, αλλά οι ζημιές χρειάστηκαν πέντε χρόνια εντατικών εργασιών σταθεροποίησης και αποκατάστασης. «Πρόκειται για το κατασκευαστικό έργο μιας ζωής, διότι η αποκατάσταση ενός ολόκληρου μνημείου σε όλη του την τρισδιάστατη μορφή είναι κάτι το εξαιρετικό» δήλωσε η Έμμα Ρου, τεχνίτρια εξειδικευμένη στα εμβληματικά βιτρό παράθυρα.

 Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής 550 εκατομμύρια ευρώ, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από τις χορηγίες επιφανών Γάλλων, συμπεριλαμβανομένου του Φρανσουά Ανρί Πινό, προέδρου της Kering. 

 «Θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού και την αντιμετώπιση προβλημάτων που προϋπήρχαν της πυρκαγιάς, τα οποία αφορούν κυρίως την εξωτερική λιθοδομή», τόνισε ο Φίλπ Ζοστ.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις