Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Αναξιοκρατία και πελατειασμός διαλύουν την ΕΛ.ΑΣ.

Αναξιοκρατία και πελατειασμός διαλύουν την ΕΛ.ΑΣ.

Του Μαρίνου Σκανδάμη

 H στυγερή δολοφονία της νεαρής γυναίκας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων αποκαλύπτει με τον πιο τραγικό τρόπο την πλήρη κατάρρευση των αστυνομικών υπηρεσιών στην Αθήνα και αλλού.

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. για αφύλακτα αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας στην πρωτεύουσα και σε όλη την Ελλάδα δημιουργούν γενικευμένα αισθήματα ανασφάλειας.

Η πλήρης αδυναμία των υπηρετούντων στο αστυνομικό τμήμα να προφυλάξουν την ζωή της αδικοχαμένης 28χρονης εξοργίζει κάθε πολίτη.

Και η κοινωνική οργή επιτείνεται από τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι τα κέντρα κλήσεως της Άμεσης Δράσης δεν ανταποκρίνονταν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη  γυναικοκτονία της Σαλαμίνας, αλλά και στο πρόσφατο επεισόδιο της Κέρκυρας με τον τραυματισμό τριών ατόμων από οπλισμένο με μαχαίρι μαθητή, γεγονότα δηλαδή που καταδεικνύουν ένα συνολικό ζήτημα ελλιπούς αστυνομικής λειτουργίας.

Μάλιστα, το έλλειμμα ασφάλειας δεν αφορά μόνο στις γυναικοκτονίες, αλλά εμφανίζεται σε πλειάδα εγκλημάτων με αποτρόπαιο χαρακτήρα, όπως στα αυξανόμενα κρούσματα βίας ανηλίκων, στη σκληρότητα των δραστών ληστειών και ιδίως, στο οργανωμένο έγκλημα οι δράστες του οποίου εκτελούν σε δημόσια θέα τα θύματά τους εν είδει στρατιωτικής επιχείρησης και κατά κανόνα παραμένουν ασύλληπτοι.

Η αδυναμία παρέμβασης και αποτροπής εμφανίζεται πια ως δομικό πρόβλημα της αστυνομικής λειτουργίας με μόνιμα χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι οι αστυνομικές αποτυχίες δεν εκδηλώνονται αραιά και εκτάκτως, αλλά πυκνά και με ανησυχητική επαναληπτικότητα σε συγκεκριμένα είδη εγκλημάτων.

Η βία ως «κανονικότητα» και η αστυνομική αδράνεια ως αναμενόμενη καθημερινότητα δυναμιτίζουν το οικοδόμημα ασφάλειας και προστασίας των εννόμων αγαθών, που κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να συντηρεί.

Μάλιστα, δεν φαίνεται ότι αν -δια μαγείας- λύνονταν τα προβλήματα υποστελέχωσης και εκπαίδευσης των αστυνομικών θα ενισχυόταν η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΛ.ΑΣ, που έχει συρρικνωθεί από το 72% το 2018 σε μόλις 43% σήμερα.

Καθότι, τα πλείστα ελλείμματα στην διοικητική επάρκεια των προϊσταμένων των αστυνομικών υπηρεσιών, στον βαθμό ετοιμότητας, στην υπηρεσιακή εκπαίδευση και πρωτίστως, στα αποτελέσματα κατά του εγκλήματος,  έχουν έναν κοινό τόπο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πέντε χρόνια τώρα έχει -ας μού επιτραπεί ο όρος- «ξεχαρβαλώσει», κάθε διεύθυνση, αστυνομικό τμήμα και τμήμα ασφαλείας στη χώρα.

Κοινός παρονομαστής, η παράδοση της διοίκησης των αστυνομικών υπηρεσιών κατά κανόνα σε αυτούς που ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ και οι φιλικές της εταιρείες που συγκυβερνούν, θεωρούν αρεστούς.

Ικανοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παραγκωνίζονται για να δοθεί χώρος στους αρεστούς της κυβέρνησης. Ο πελατειασμός διοικεί τις αστυνομικές υπηρεσίες. Ο καθηκοντικός πατριωτισμός των εντίμων Ελλήνων αστυνομικών διασώζει ό,τι μπορεί ακόμη να σωθεί.

Δεν υπάρχει όμως πια χρόνος.

Η ΝΔ που ως αντιπολίτευση εξυμνούσε την ανάγκη για την κατοχύρωση της ασφάλειας του πολίτη, ως κυβέρνηση εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη υπονομεύτριά της. Αυτό πρέπει να σταματήσει σήμερα.

Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις