Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ήταν τελικά ο Μπετόβεν μουσική ιδιοφυία; Η απάντηση – έκπληξη που έδωσε το DNA του

Ήταν τελικά ο Μπετόβεν μουσική ιδιοφυία;...

Η πολυγονιδιακή βαθμολογία του δεν ήταν τόσο υψηλή ώστε να δικαιολογεί το χάρισμά του στη μουσική

O Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν είναι μία από τις κορυφαίες μορφές της κλασικής μουσικής, που συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και είναι από τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών.

Ωστόσο αναλύσεις που έγιναν στο DNA και είδαν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι η πολυγονιδιακή βαθμολογία του Μπετόβεν δεν ήταν τόσο υψηλή ώστε να δικαιολογεί το χάρισμά του στη μουσική.

 Την έρευνα έκανε μια διεθνής ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Αισθητική Εμπειρική (MPIEA) στη Γερμανία και το Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας (MPI-PL) στην Ολλανδία.

Πώς έγινε η μελέτη

Οι ερευνητές της μελέτης κατέγραψαν την αλληλουχία του γονιδιώματος του Μπετόβεν χρησιμοποιώντας αυθεντικές τούφες από τα μαλλιά του.

«Υπολογίσαμε ένα λεγόμενο ‘πολυγονιδιακό σκορ’, έναν δείκτη για τη γενετική προδιάθεση ενός ατόμου για ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ή μια συμπεριφορά και εστιάσαμε στην ικανότητα συγχρονισμού του ρυθμού, η οποία συνδέεται στενά με τη μουσικότητα», τονίζει η επικεφαλής συγγραφέας Λώρα Βέσελντικ του MPIEA.

Και πρόσθεσε: «Πριν από την εκτέλεση οποιασδήποτε ανάλυσης, προεγγράψαμε τη μελέτη και τονίσαμε ότι δεν είχαμε καμία προηγούμενη προσδοκία σχετικά με το ποια θα ήταν η βαθμολογία του Μπετόβεν. Αντίθετα, στόχος μας ήταν να την χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα των προκλήσεων που προκύπτουν από την πραγματοποίηση γενετικών προβλέψεων για ένα άτομο που έζησε πριν από 200 χρόνια».

«Ένα γενετικό τεστ δεν αποδεικνύει αν κάποιος είναι μουσικά προικισμένος ή ιδιαίτερα ταλαντούχος»

«Προφανώς, θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε από τη χαμηλή πολυγονιδιακή βαθμολογία του Μπετόβεν ότι οι μουσικές του ικανότητες δεν ήταν εξαιρετικές. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ αυτής της πρόβλεψης που βασίζεται στο DNA και της μουσικής ιδιοφυΐας του Μπετόβεν αποτελεί ένα πολύτιμο δίδαγμα» τονίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σάιμον Φίσερ.

 «Δείχνει, για παράδειγμα, ότι θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί αν κάποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γενετικό τεστ για να καθορίσει αξιόπιστα αν το παιδί σας θα είναι μουσικά προικισμένο -ή ιδιαίτερα ταλαντούχο σε κάποιον άλλο τομέα συμπεριφοράς» σημείωσε.

 

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις