Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Πέτρος Κόκκαλης στο thebest.gr για τον "ΚΟΣΜΟ", τους Πράσινους, την Ευρώπη, την Αριστερά και την Πάτρα

Ο Πέτρος Κόκκαλης στο thebest.gr για τον...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Με φόντο τις ευρωεκλογές και ενόψει της σημερινής εκδήλωσης του "σπιράλ" για τη βιώσιμη κινητικότητα

«Η Ευρώπη αλλάζει, προσφέροντας μία τεράστια ευκαιρία στη χώρα μας να αλλάξει μαζί τις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη. Η στροφή είναι “πράσινη” και έχει σχεδιαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους Ευρωπαίους Πρασίνους», λέει στο thebest.gr ο Πέτρος Κόκκαλης ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Πάτρα προκειμένου να λάβει μέρος στην εκδήλωση του «σπιράλ» για την βιώσιμη κινητικότητα.

σπιράλ: Με ευρύ πάνελ ομιλητών η ημερίδα για το κυκλοφοριακό

Ο  ευρωβουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής του νέου Πράσινου κόμματος, ΚΟΣΜΟΣ, επισημαίνει ότι σύντομα θα ανακοινωθούν πρόσωπα και οργανωτικές δομές στην Πάτρα καθώς «η πρώτη περιοδεία αυτές τις μέρες, είναι μόνο η αρχή» ενώ τονίζει ότι η Πάτρα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδικίας σε ό,τι αφορά τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, που θα έπρεπε να έχουν ασφαλή, φτηνά και αξιόπιστα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

_Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-

Ποια είναι η στόχευση του «ΚΟΣΜΟΥ» στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές; Με ποια καταγραφή θα είστε ικανοποιημένος;

Η στόχευση του ΚΟΣΜΟΥ είναι πολιτική. Οι Πράσινοι είναι κυβερνητική δύναμη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, προωθώντας λύσεις ρεαλιστικές και δίκαιες, με την προσοχή στραμμένη στα κοινωνικά και στα επιστημονικά δεδομένα, αντί στο βολονταρισμό που παρατηρείται στην χώρα μας. Αυτός ο χώρος πρέπει να συγκροτηθεί και στην Ελλάδα, με όρους κατεπείγοντος λόγω της κλιματικής κρίσης και του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βυθίζονται οι πολίτες καθημερινά από ένα παραγωγικό μοντέλο που έχει φτάσει στα όρια του.

Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η δράση όλων μας καταγράφεται και αναρτάται για τον καθένα μας. Εκεί οι πολίτες μπορούν να δουν τις παρεμβάσεις και το νομοθετικό μου έργο, με τη διαμόρφωση συναινέσεων με όλο το δημοκρατικό τόξο, από τους φιλελεύθερους του Μακρόν, μέχρι την Αριστερά στην οποία ανήκα και να κρίνουν αν επιθυμούν να δώσουν συνέχεια. Φιλοδοξία μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες πως μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα στην επόμενη θητεία, και να μας δώσουν την ώθηση που χρειαζόμαστε και για την παρουσία μας στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. 

Πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας να έχει έναν δυνατό πολιτικό φορέα που να είναι μέρος της μεγάλης πράσινης πολιτικής οικογένειας της Ευρώπης;

Η Ευρώπη αλλάζει, προσφέροντας μία τεράστια ευκαιρία στη χώρα μας να αλλάξει μαζί τις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη. Η στροφή είναι “πράσινη” και έχει σχεδιαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους Ευρωπαίους Πρασίνους. Βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών που δημιουργεί η κλιματική κρίση, με μείωση των ανισοτήτων, επαναφορά του κράτους ως εγγυητή της πρόσβασης των πολιτών στα δημόσια αγαθά, με ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Η δεξιά σε συχνή συνεργασία με την ακροδεξιά αντιμάχεται αυτό το σχέδιο, προσπαθεί να πείσει πως η φτώχεια και η διεύρυνση των ανισοτήτων είναι περίπου φυσικό φαινόμενο, ενώ είναι ταγμένη στην πιο ανόητη ιδέα από καταβολής κόσμου, δηλαδή πως ο άνθρωπος μπορεί να πάει κόντρα στη φύση και να νικήσει. Το γεγονός πως σήμερα κινδυνεύουμε συγχρόνως από πνιγμό και δίψα, δεν τους λέει τίποτα. Ή πως η κοινωνική συνοχή είναι στα όρια της από την αδικία και τα αδιέξοδα.

Μεταξύ των δύο πρέπει να αποφασίσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, κοιτώντας τα πραγματικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, αλλά και την δωρεάν πρώτες ύλες στην ενέργεια που δεν είναι το πετρέλαιο που ΘΑ εξορυχθεί κάποτε και θα εξαχθεί, αλλά ο αέρας, το νερό και ο ήλιος. Φτηνή ενέργεια σημαίνει αυτομάτως μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση στα λειτουργικά έξοδα κάθε επιχείρησης, μείωση στις κρατικές δαπάνες και τελικά εκμηδενισμό του πληθωρισμού που οφείλεται σε διακυμάνσεις στο πετρέλαιο και την αισχροκέρδεια.

Ποιος εκτιμάτε ότι είναι ο λόγος που το πράσινο κίνημα στην Ελλάδα παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, δεν κατάφερε να εδραιωθεί;

Έχω ξαναπεί πως συμπληρώθηκε πλέον το πλήρωμα του χρόνου για μία συγκροτημένη προσπάθεια όλων μας. Το επιβάλλει το γεγονός πως οι δυσμενείς προβλέψεις του παρελθόντος είναι η σημερινή αδιέξοδη κοινωνική και κλιματική πραγματικότητα. Η Ελλάδα όμως μπορεί. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν όλα τα εφόδια για να προκόψουν, με νέες πράσινες θέσεις εργασίας, με ασφάλεια και δικαιοσύνη. Το πρόβλημα είναι εμφανές για τους περισσότερους, ενώ λύσεις είναι επεξεργασμένες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Και αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά.

Τελικά το οικολογικό κίνημα έχει στο επίκεντρο τον πλανήτη, ή τον άνθρωπο; 

Αν ο άνθρωπος μπορούσε να επιβιώσει στον πλανήτη αγνοώντας τα όρια του πλανήτη, δεν θα είχαμε λόγο ύπαρξης. Ο άνθρωπος για να μην καταστραφεί, πρέπει να μάθει να λειτουργεί με την φύση. Όπως δεν βάζει φωτιά να κάψει το σπίτι του, το κεραμίδι του, έτσι πρέπει να φροντίσει να μην βάλει άλλη φωτιά στο σπίτι όλων, στον πλανήτη. Ειδικά όταν γνωρίζουμε πως την κλιματική κρίση την πληρώνουν πρώτοι και σφοδρότερα οι πιο ευάλωτοι, αυτοί δηλαδή που είχαν και τη λιγότερη συμμετοχή στη δημιουργία του προβλήματος. 

Αριστερά και Πράσινοι. Πόσο κοντά είναι στο ευρωκοινοβούλιο;

Στο ευρωκοινοβούλιο είχαμε κάνει μία προοδευτική συμμαχία μεταξύ πρασίνων, σοσιαλιστών και αριστερών, με συχνή συμμετοχή των φιλελεύθερων του Μακρόν. Σημείο συνάντησης όλων μας, ήταν η κοινωνία και οι λύσεις στο όνομά της.

Πριν από μήνες είχατε δηλώσει ότι βλέπετε ένα πολιτικό κενό στο χώρο αριστερά της Ν.Δ. Εξακολουθείτε να το βλέπετε;

 Δεν με χρειάζεται κανείς σήμερα για να μάθει το κενό αριστερά της ΝΔ. Είμαστε σε ένα μονοπολικό σύστημα γύρω από το Μαξίμου, ούτε καν την ΝΔ, με τις προοδευτικές δυνάμεις να έχουν τον τρίτο λόγο στα πράγματα. Αυτή είναι μία συζήτηση που πρέπει να ανοίξει σίγουρα μετεκλογικά, αν και έχουν ήδη φανεί χαραμάδες ελπίδας τις τελευταίες ημέρες απέναντι σε όσα αποκαλύπτονται για τα έργα και της ημέρες της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης.

Έρχεστε στην Πάτρα προκειμένου να λάβετε μέρος στην εκδήλωση του «σπιράλ» για την βιώσιμη κινητικότητα. Ποιες εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι οι προοπτικές μιας πόλης σαν την Πάτρα στον τομέα των πράσινων μεταφορών; Και πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκδηλώσεις στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και ως προς τον «πράσινο» προσανατολισμό;

Η Πάτρα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδικίας σε ό,τι αφορά τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, που θα έπρεπε να έχουν ασφαλή, φτηνά και αξιόπιστα ΜΜΜ. Η πολιτική για τη βιώσιμη κινητικότητα είναι στον πυρήνα των πράσινων πολιτικών, στην βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, όχι μίας αφαιρετικής θεώρησης για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα σε μία ιδεατή πραγματικότητα. Τα Μέσα σταθερής τροχιάς, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πρόσβαση σε όλους τους πολίτες είναι ο δρόμος μπροστά.

Σε οργανωτικό επίπεδο και στελεχιακό δυναμικό, ποια είναι η σχέση του «ΚΟΣΜΟΥ» με την Πάτρα;

Σύντομα θα ανακοινώσουμε πρόσωπα και οργανωτικές δομές. Η πρώτη περιοδεία αυτές τις μέρες, είναι μόνο η αρχή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις