Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΖΥΜΑΙ Πατρών: Από την παραγωγική μονάδα στο αναξιοποίητο κτίριο

ΖΥΜΑΙ Πατρών: Από την παραγωγική μονάδα ...

Ένας ακόμη χώρος στην Πάτρα έρμαιο στη φθορά του χρόνου

Στην περιοχή της Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα, χωρίς να είναι εύκολα ορατό από αυτήν, καθώς βρίσκεται ένα τετράγωνο μέσα και με ένα γειτονικό μεγάλο σούπερ μάρκετ ΑΒ να περιορίζει την ορατότητα, βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από τη ΖΥΜΑΙ ή αλλιώς «Ζύμαι Πατρών Α.Ε.».

Όπως μαρτυρά και το όνομα, η επιχείρηση αυτή αρτοποιία, παραγωγή μαγιάς, αρτοζύμης, παραγωγή προϊόντων αλεύρων (μακαρονοποιείο, παξιμάδια). Ιδρυτικό έτος της ΖΥΜΑΙ ήταν το 1934 και «γεννήτορές» της ήταν οι Ν. Ναχνικιάν, Η. Γκιώχας και Σ. Ηλιάδης.

Πέρασαν χρόνια και από το εργοστάσιο γενιές εργατών έβγαλαν το μεροκάματό τους, σε μία περιοχή που οι μυρωδιές από τα προϊόντα του εργοστασίου γίνονταν με ευχαρίστηση αντιληπτές από τους περαστικούς. Η ΖΥΜΑΙ μπήκε στη δεκαετία του 1980, τότε με 16 εργαζόμενους, για να κλείσει στα μισά της δεκαετίας του 1990.

Στη σημερινή εποχή το κτήριο παραμένει εγκαταλελειμμένο, ενώ πέριξ αυτό σε στενάκια που το περιβάλλουν, η πυκνή βλάστηση έχει δημιουργήσει συνθήκες ώστε ο τόπος να γίνεται άτυπη χωματερή με την εναπόθεση κάθε είδους σκουπιδιών. Όταν επιχειρήσαμε να εισέλθουμε στα σημεία αυτά κατά την επίσκεψή μας για φωτογράφηση, στα απορρίμματα βρήκαμε μεταξύ ευάριθμων άλλων και μισή καρέκλα αυτοκινήτου!!!

Η ΖΥΜΑΙ αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα μίας εποχής που χάθηκε και στην Πάτρα και αλλού.

Ειδικά για την αχαϊκή πρωτεύουσα σημειώνουμε τα εργοστάσια της MISCO, του Λαδόπουλου της 5Ε, τις αποθήκες του ΑΣΟ, την Πειραϊκή-Πατραϊκή, αλλά στην πλειοψηφία των παραπάνω περιπτώσεων οι χώροι έχουν διάδοχες χρήσεις. Η MISCO έγινε Lidl, ο Λαδόπουλος στεγάζει αθλητικές δραστηριότητες και άλλα κτήρια θα αξιοποιηθούν για στέγαση διοικητικών υπηρεσιών, η ΑΣΟ «ετοιμάζεται» από το Δήμο Πατρέων για πολυχώρος αθλητισμού και πολιτισμού, μέρος της Πειραϊκής-Πατραϊκής έγινε γήπεδο μπάσκετ, κλπ.

Το κίτρινο (από το χαρακτηριστικό του χρώμα) κτήριο της ΖΥΜΑΙ παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένο στην εγκατάλειψη, αλλά βλέποντας τα πράγματα και με δημιουργική διάθεση, δυνητικά θα μπορούσε να προσφέρει στην πόλη με άλλες χρήσεις και φυσικά μεγάλες παρεμβάσεις, άλλες υπηρεσίες, αντί γι’ αυτές της άτυπης χωματερής που πληγώνουν την ιστορία του.

Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος/ ertnews.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις