Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πρωινό μας

ΦΩΤΟ pixabay

ΦΩΤΟ pixabay

Μας χορταίνουν, ενισχύουν τη συγκέντρωση και δεν… παχαίνουν

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Από τι όμως θα πρέπει να αποτελείται, προκειμένου να μας δώσει ένα δυνατό ξεκίνημα για την υπόλοιπη μέρα;

Πώς να φτιάξετε εύκολες μπάρες για πρωινό με μόλις 4 υλικά

Μια νεότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aarhus κατέληξε σε αυτό που σίγουρα δε θα πρέπει να λείπει: οι πρωτεΐνες.

 Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα συμπεράσματά της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dairy Science, οι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης αποτελούν βασικό συστατικό ενός ιδανικού πρωινού. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό προάγει τόσο τοαίσθημα του κορεσμού -πόσο χορτάτοι νιώθουμε δηλαδή- όσο και τη συγκέντρωση καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Επτά τρόφιμα που μια διατροφολόγος τρώει για πρωινό

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε αρχικά να εξετάζει τη σχέση που συνδέει τη διατροφή και τη νοητική λειτουργία και πώς διαφορετικοί τύποι πρωινού ενισχύουν τον κορεσμό και τη συγκέντρωση. Για να το διερευνήσουν, παρακολούθησαν 30 παχύσαρκες γυναίκες (ηλικίας 18-30 ετών) για τρεις ολόκληρες ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες έτρωγαν είτε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, είτε ένα  πλούσιο σε υδατάνθρακες, είτε καθόλου πρωινό. Επιπλέον, εκτιμήθηκε το αίσθημα κορεσμού κάθε γυναίκας, τα επίπεδα ορμονών και η ενεργειακή πρόσληψη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, εκτός από τις εκτιμήσεις της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Τέλος, όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα τεστ γνωστικής συγκέντρωσης.

 «Διαπιστώσαμε ότι ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες με skyr (ένα γαλακτοκομικό προϊόν σαν γιαούρτι από την Ισλανδία) και βρόμη αύξησε τον κορεσμό και τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων, αλλά δεν μείωσε τη συνολική πρόσληψη ενέργειας σε σύγκριση με την παράλειψη του πρωινού ή την κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε υδατάνθρακες» σημειώνει η Δρ Mette Hansen, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διδάκτωρ στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Aarhus και μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από όσους αποφεύγουν το πρωινό. Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα, εν τω μεταξύ, τείνουν να αυξάνουν τον κορεσμό σε σύγκριση με τα πλούσια σε υδατάνθρακες και τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

 Συνεπώς, οι συγγραφείς της μελέτης αποφάσισαν να εξετάσουν αν ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό θα μπορούσε να ενισχύσει τον κορεσμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας στη συνέχεια την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Δυστυχώς, η λύση δεν είναι τόσο απλή, προειδοποιούν οι ερευνητές: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, το οποίο είναι θετικό όσον αφορά την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι για να είναι αποτελεσματική αυτή η διατροφική στρατηγική, δεν αρκεί να τρώμε απλώς ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες» διευκρινίζει η Δρ Hansen.

 Παρόλα αυτά, τα οφέλη της αντικατάστασης μιας διατροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες με μια αντίστοιχα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι σαφώς εμφανή στα αποτελέσματα κορεσμού που μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη. Αρκετοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δυσκολεύτηκαν να φάνε ολόκληρο το πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό, που αποτελούνταν από skyr και βρόμη.

«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην επίδραση κορεσμού δύο διαφορετικών γευμάτων με την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αν οι γυναίκες του προγράμματος είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιες το μέγεθος του γεύματος, είναι πιθανό ότι θα είχαν καταναλώσει περισσότερο φαγητό και συνεπώς περισσότερες θερμίδες την ημέρα που τούς σερβιρίστηκε ψωμί και μαρμελάδα από ό,τι την ημέρα που τους δόθηκε skyr και βρόμη», εξηγεί η καθηγήτρια Δρ Hansen.

ΠΗΓΗ ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being