Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Όταν η μικροπολιτική υπερέχει της πολιτικής (και της αποτελεσματικότητας)

Όταν η μικροπολιτική υπερέχει της πολιτι...

Του Χρήστου Βασιλόπουλου, συντονιστή #Διοίκησης του σπιράλ

Έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο, στελέχη της Δημοτικής Αρχής, του Δημάρχου μη εξαιρουμένου, να αναφέρονται στην έλλειψη προσωπικού των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων. Τελευταία ανάλογη προσπάθεια συσκότισης της αλήθειας και μετακίνησης ευθυνών, ήταν δήλωση του κ. Πατούχα σε εκπομπή τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού (1/2/2024 ώρα 10:45) ότι στον δήμο μας υπάρχουν 1.000 κενές θέσεις και για αυτό δεν χρειαζόμαστε μια μαρίνα για mega yachts.

Βέβαια είναι γνωστή η έλλειψη προσωπικού που ταλανίζει όχι μόνο τον Δήμο Πατρέων αλλά όλο τον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη πραγματικά και διαχρονικά των κεντρικών κυβερνήσεων. Όμως, σε μια προκήρυξη (3ΓΒ/2023) για την πρόσληψη 4.280 περίπου υπαλλήλων, κατηγορίας ΠΕ, από τους οποίους οι 850 περίπου (ποσοστό 19%) σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού (και επιπλέον σε δημοτικές επιχειρήσεις) περιμένεις να δεις πόσοι από αυτούς θα διοριστούν στον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.

Περιμένεις να δεις, ψάχνεις τις σελίδες του αντίστοιχου ΦΕΚ και βρίσκεις τελικά τον εκπληκτικό αριθμό που αφορά τον Δήμο Πατρέων: ΜΗΔΕΝ! Ναι, καλά το βλέπετε, ΜΗΔΕΝ. Η αρχική έκπληξη και η απορία γεννούν κάποια εύλογα ερωτήματα:

α.  Ο Δήμος Πατρέων πρόβαλε απαιτήσεις για αντίστοιχο προσωπικό και «τιμωρήθηκε» από την κακή κυβέρνηση με την άρνηση πρόσληψης του προσωπικού που χρειάζεται;

β.  Μήπως δεν πρόβαλε απαιτήσεις γιατί διαφωνεί με τον τρόπο πρόσληψης αυτών των υπαλλήλων, ανησυχεί για τα εργασιακά τους δικαιώματα και αρνείται να αναγνωρίσει και νομιμοποιήσει ανάλογες πρακτικές; Θυμίσουμε ότι οι νέοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται  μέσω ΑΣΕΠ, από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού.

γ. Δεν πρόβαλε ο δήμος της Πάτρας αντίστοιχες απαιτήσεις γιατί δεν χρειάζεται προσωπικό ΠΕ (μηχανικούς, αρχιτέκτονες, πληροφορικής, διοικητικού-οικονομικού κλπ); Τότε γιατί ευκαίρως - ακαίρως αναφέρεται στην έλλειψη προσωπικού; (Να θυμίσουμε όμως ότι πχ. ο προσεισμικός έλεγχος των κτηρίων του εκκρεμεί λόγω……έλλειψης προσωπικού)

δ. Ο Δήμος Πατρέων δεν πρόβαλε αντίστοιχες απαιτήσεις γιατί δεν μπορούσε να τις στηρίξει σύμφωνα με το οργανόγραμμα του, τις κενές οργανικές θέσεις που φαίνεται να υπάρχουν και γενικότερα τυπικά θέματα, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, οπότε δεν γίνεται να προβληθούν; Τότε γιατί μιλά συνέχεια για έλλειψη προσωπικού, θεωρητικά, χωρίς στοιχεία; Μήπως υπάρχει απλά μόνο ανορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος έμπειρου προσωπικού; 

ε. Όλοι οι άλλοι δήμοι που ενισχύθηκαν με επιστημονικό προσωπικό, ήταν σε τόσο χειρότερη κατάσταση από τον Δήμο Πατρέων ώστε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δεν τους αφορούσαν; 

στ. Όλοι οι άλλοι δήμοι έκαναν κάτι διαφορετικό από τον δικό μας ώστε να καταφέρουν να ενισχύσουν το προσωπικό τους με νέους επιστήμονες, νέα στελέχη με όρεξη για προσφορά και γνώσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών;

Περιμένουμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αν και δεν ελπίζουμε πως θα απαντηθούν, καθώς πιθανότατα η δημοτική αρχή θα ακολουθήσει την πάγια αντιδημοκρατική τακτική να μην απαντά.

Κύριε Δήμαρχε,

Εσείς και τα μέλη της παράταξής σας πάψτε να εμπαίζετε τους δημότες των Πατρών. Η εντολή που λάβατε είναι νωπή αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση λευκή επιταγή. Επιτέλους ασχοληθείτε με την πόλη και τους δημότες, το Δήμο και τις υπηρεσίες του. Επιτέλους γίνετε αυτό που σας έδωσαν εντολή οι δημότες της Πάτρας να γίνετε. Επιτέλους, έστω και ύστερα από 10 χρόνια στη διοίκηση του Δήμου, γίνετε Δημοτική Αρχή των Πατρέων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις