Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ματίνα Παγώνη: Αυξήθηκαν οι νοσηλείες από γρίπη που εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό

ΦΩΤΟ pixabay

ΦΩΤΟ pixabay

Ποια η διαφορά της φετινής γρίπης εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ - «Το θέμα της Covid έχει μειωθεί όσον αφορά τα περιστατικά και τις νοσηλείες»

Επιβαρυμένη έναντι των περασμένων ετών, είναι η φετινή εικόνα της γρίπης, όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας ότι υπήρξε αύξηση των νοσηλειών, σε αντίθεση με τα περιστατικά Covid και τις νοσηλείες που μειώθηκαν.

Η κυρία Παγώνη υποστήριξε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η αύξηση των νοσηλειών λόγω γρίπης οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα έγκαιρου εμβολιασμού. Αύξηση σε Ελλάδα και Ευρώπη διαπιστώνεται και στα περιστατικά στρεπτόκοκκου, ενώ τα περιστατικά ιλαράς αυξήθηκαν στην Ευρώπη, αλλά «ευτυχώς όχι προς το παρόν στην Ελλάδα».

Για τη γρίπη

Φέτος η γρίπη συνοδεύεται από βαριά συμπτώματα. «Είναι με υψηλούς πυρετούς, με μεγάλη κακουχία, με ανθρώπους οι οποίοι περιέγραφαν σε εμάς, ότι δεν μπορούσαν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Αυτή την κλινική εικόνα της γρίπης δεν την έχουμε συναντήσει πάρα πολλές φορές. Τα περιστατικά που πέρασαν γρίπη πέρασαν πολύ δύσκολα. Μας περιγράφουν και από τα τηλέφωνα την κλινική τους κατάσταση και δίνουμε τις οδηγίες. Έχουμε νοσηλείες για γρίπη. Συγκριτικά φέτος με προηγούμενες χρονιές έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες για γρίπη», είπε η κυρία Παγώνη.

Εξηγώντας γιατί η γρίπη είναι τόσο δυνατή φέτος ανέφερε: «Το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν είναι πάντα το ίδιο. Μπορεί να είναι κάπως πιο εξαντλημένοι, μπορεί να μην έχουνε κάνει τους εμβολιασμούς» είπε.

Παγώνη: Οι ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης - «Αν ένα παιδί δεν νιώθει καλά, να μείνει σπίτι»

Φέτος οι εμβολιασμοί κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, η καμπάνια θα έπρεπε να υπάρχει πολύ νωρίτερα, από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου ο κόσμος να καταλάβει ότι έπρεπε να κάνει το εμβόλιο τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου.

«Η γρίπη θα φτάσει μέχρι τέλος Φλεβάρη, αρχές Μάρτη και πριν πέντε χρόνια τόσο είχε κρατήσει» εκτίμηση. Αντίθετα, «το θέμα της Covid έχει μειωθεί όσον αφορά τα περιστατικά και τις νοσηλείες, ενώ οι ιώσεις είναι σε έξαρση».

«Σε κάθε σπίτι, ένας άρρωστος»: Όσα εξηγεί η Ματίνα Παγώνη για κορωνοϊό, γρίπη και στρεπτόκοκκο

Για τον στρεπτόκοκκο και την ιλαρά

Αυξημένα είναι και τα περιστατικά στρεπτόκοκκου που διαπιστώνονται φέτος.

«Ειδικά στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες είναι πάρα πολλά τα περιστατικά στρεπτόκοκκου, αλλά και εδώ στην Ελλάδα. Αυτό που μας λυπεί ήταν οι θάνατοι. Είχαμε θανάτους αρκετούς από στρεπτόκοκκο», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, θα πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με τις προηγούμενες χρονιές.

Αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς

Πολλά είναι και τα κρούσματα της ιλαράς στην Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είπε η κυρία Παγώνη, το δικαιολόγησε με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των 2,5 ετών της πανδημίας, δεν έγιναν οι δύο δόσεις του εμβολίου όπως έπρεπε.

«Δυστυχώς οι περισσότεροι έκαναν τη μία δόση, οπότε δεν συμπλήρωσαν τον εμβολιασμό, δεν πήγαιναν λόγω του ότι ήταν κλειστά, φοβόντουσαν να πάνε στα νοσοκομεία», είπε.

Ωστόσο διευκρίνισε πως ευτυχώς στην Ελλάδα προς το παρόν δεν έχουμε πολλά κρούσματα ιλαράς» και προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάσουν με τις δύο δόσεις κατά της ιλαράς τα παιδιά τους γιατί οι επιπλοκές της ιλαράς είναι σοβαρές.

Διαφωνεί με τα απογευματινά χειρουργεία

Για τα απογευματινά χειρουργεία έναντι πληρωμής στα δημόσια νοσοκομεία που θα μειώσει τον χρόνο αναμονής στις ατέλειωτες λίστες είπε:

«Ενημερωθήκαμε σχετικά από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και διαφωνούμε για τους εξής λόγους. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, τα χειρουργικά τραπέζια, οι χειρουργικές αίθουσες είναι αυτές που είναι και δεν μπορούν να αυξηθούν για να γίνουν απογευματινά χειρουργεία, γιατί πολλά πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το βράδυ και δεύτερον δεν υπάρχει προσωπικό, νοσηλευτές, αναισθησιολόγοι οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν μέχρι το βράδυ τα απογευματινά χειρουργεία.
Δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να κάνει τα πρωινά χειρουργεία, ένας αναισθησιολόγος και μετά να συνεχίζει το βράδυ να κάνει και τα απογευματινά. Θα εξοντωθεί. Αυτή είναι η άποψή μας τα εξηγήσαμε στον υπουργό και μας είπε πως θα τα δει, θα αποφασίσει και θα μας ενημερώσει».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being