Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συνεχίζεται η «χιονοστιβάδα» των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ε.Ε

Συνεχίζεται η «χιονοστιβάδα» των αγροτικ...

Δεν υποχωρούν σε Πολωνία, Βέλγιο, Ισπανία. Στους δρόμους βγαίνουν και σε Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα

Ένα αγροτικό κίνημα εξελίσσεται σε ολόκληρη την Ε.Ε., παρά τις δηλώσεις στήριξης και τις υποσχέσεις των Βρυξελλών για υποχωρήσεις σε πολλά από τα ζητήματα που θέτουν, αγωνιώντας για το μέλλον της επιβίωσής τους και του επαγγέλματός τους.

Στη Γαλλία, οι δυναμικές κινητοποιήσεις μπορεί να υποχωρούν σταδιακά, αλλά σε πολλές άλλες χώρες της Ένωσης τα συνδικάτα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Η αγανάκτηση κορυφώθηκε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου οι αγρότες πέταξαν αυγά και πέτρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άναψαν φωτιές και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, ενώ ζητούσαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν. Περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από το βράδυ της Τετάρτης και μπλόκαραν τους δρόμους που οδηγούν στο ευρωπαϊκό τετράγωνο, όπου χθες συναντήθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Αναλυτικότερα, οι Γάλλοι αγρότες διαλύουν σήμερα μπλόκα σε δεκάδες σημεία στη χώρα, μεταξύ άλλων αίρουν τους αποκλεισμούς σε αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στο Παρίσι, καθώς αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους αφότου έλαβαν περισσότερες κυβερνητικές δεσμεύσεις. Ορισμένες μεμονωμένες ομάδες αγροτών συνεχίζουν, εντούτοις, τις κινητοποιήσεις, ιδίως στο Ιζέρ (νοτιοανατολικά) όπου τρακτέρ και διαδηλωτές παραμένουν στα μπλόκα. 

Αντιθέτως, οι Πολωνοί αγρότες από τη συνδικαλιστική ένωση Solidarity σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν γενική απεργία αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, με αποκλεισμούς συνοριακών περασμάτων μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, όπως λένε, συμμετέχοντας με τη σειρά τους στις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ένωση Solidarity επισήμανε πως, εκτός των μπλόκων στα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, σχεδιάζει να αποκλείσει την κυκλοφορία σε δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, το διάστημα μεταξύ 9ης Φεβρουαρίου και 10ης Μαρτίου. Οι Πολωνοί αγρότες εκφράζουν ιδιαίτερα την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των φθηνών εισαγωγών τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία.

Στο λιμάνι Ζέεμπρουγκε του Βελγίου οι αγρότες συνεχίζουν να εμποδίσουν τα φορτηγά από το να εισέρχονται ή να εξέρχονται. «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετατράπηκε σταδιακά σε Κοινή Περιβαλλοντική Πολιτική, χωρίς καμία αναγνώριση για εμάς τους παραγωγούς», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η βελγική αγροτική ένωση ABS.

Στην Πορτογαλία, οι αγρότες χρησιμοποίησαν χθες τρακτέρ για να αποκλείσουν τουλάχιστον τρεις δρόμους που συνδέουν την Πορτογαλία με την Ισπανία. Ένας αυτοκινητόδρομος στην περιοχή Αλεντέζου κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, παρέμεινε κλειστός, ενώ αγρότες πραγματοποίησαν πορείες με τρακτέρ σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Ισπανία, οι τρεις μεγαλύτερες αγροτικές συνδικαλιστικές ενώσεις ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Γεωργίας και προανήγγειλαν σειρά διαδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες. Στη Βαρκελώνη «δώσαν ραντεβού» στις 13 Φεβρουαρίου. 

Κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί αύριο από τους αγρότες στη Ρώμη της Ιταλίας. Στη Σικελία, ένα κονβόι από τρακτέρ διαδήλωσε σήμερα στην πόλη Ραγκούσα και στη Σαρδηνία αγρότες και εκτροφείς συνεχίζουν τον αποκλεισμό του λιμανιού του Κάλιαρι τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Οι αγρότες στη Μάλτα διαδήλωναν σήμερα κατά των αγροτικών πολιτικών της Ε.Ε., στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων στη Ευρώπη, εξεπλάγησαν όταν είδαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα να εμφανίζεται για ακούσει ο ίδιος τα παράπονά τους. Οι αγρότες οδήγησαν τα τρακτέρ τους και τα φορτηγά τους από μια λαχαναγορά στο κεντρικό τμήμα της νήσου στη Φλοριάνα, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Βαλέτα, κρατώντας πανό και πλακάτ, με συνθήματα όπως η ΕΕ «σκοτώνει τους αγρότες της».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις