Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση των αγροτών

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχ...
Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας

Του Θέμη Μπάκα, πολιτευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει απολύτως δικαιολογημένα ξεσηκωθεί, μη αντέχοντας άλλο τις βαρύτατες επιπτώσεις μιας ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής που πλήττει καίρια τον πρωτογενή τομέα.

Αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν αναλαμβάνει εμπράκτως τις ευθύνες της ανακουφίζοντας τους αγρότες με ενισχυτικά μέτρα, τις «χρεώνει» και από πάνω στη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Συνεχίζει να ψεύδεται, λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, όταν για άλλη μια φορά, ισχυρίστηκε πως η Νέα Δημοκρατία «κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ». Όμως, η αλήθεια, την οποία γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν εκείνη που φορολογούσε τις ενισχύσεις από το πρώτο ευρώ, ενώ δύο φορές ο ίδιος είχε προτείνει τροπολογία προς την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου για την κατάργησή της, χωρίς ωστόσο ποτέ να γίνει αυτή αποδεκτή.   

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το αφορολόγητο των αγροτικών επιδοτήσεων στις 12.000 ευρώ με το άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 4328/14-5-2015, ενώ θέσπισε το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ στο δηλωμένο αγροτικό εισόδημα και το ακατάσχετο του λογαριασμού στους αγρότες, επιπλέον για 7.500 ευρώ. Σημειώνεται δε ότι η Νέα Δημοκρατία προχωρούσε σε κατάσχεση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών!

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την ουσιαστική ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, προτείνουμε τώρα τα εξής:

*Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο.

*Ο ΦΠΑ, από το 24%, να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%.

 *Επιβολή πλαφόν 7 σεντς στην κιλοβατώρα του αγροτικού ρεύματος και η τροπολογία για τους λογαριασμούς του να ισχύσει για όλες τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στο σύνολο της χώρας.

*Καθιέρωση αγροτικού ρεύματος και έκδοση των λογαριασμών δύο φορές το χρόνο, όπως συνέβη το 2018.

*Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις στις τιμές τους.

*Επιβολή πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.

*Αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να παραμείνει δημόσιος.

 *Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις και έγγειο κεφάλαιο που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημμύρες, με την παράλληλη υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων στην πολύπαθη Θεσσαλία.

*Επανασχεδίαση της ΚΑΠ, εφόσον δεν είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία να έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση, δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.

*Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών, ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

 Οι προαναφερόμενες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποσκοπούν στην ουσιαστική ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις