Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

/

Κώστας Δαβουρλής: Το «μαύρο διαμάντι» από την Πάτρα που σκόραρε με το εθνόσημο ενώ έπαιζε στη Β’ Εθνική!

Κώστας Δαβουρλής: Το «μαύρο διαμάντι» απ...

Έργα και ημέρες του κορυφαίου ποδοσφαιριστή που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Παναχαϊκής και ενός εκ των σπουδαιότερων που έχουν απολαύσει διαχρονικά οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι

Ήταν γραμμένο θαρρείς από τη μοίρα ένα φτωχόπαιδο από τις λασπωμένες αλάνες της Πάτρας να μεταμορφωθεί σε πριγκιπόπουλο, οδηγώντας την Παναχαϊκή που τότε έμοιαζε με ακυβέρνητο καράβι που ανεβοκατεβαίνει μέσα στη φουρτούνα σαν τσόφλι στα ανοιχτά της θάλασσας σε απάνεμο λιμάνι και να τη μετατρέψει σε «Βασίλισσα της Πελοποννήσου».
Γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου 1948 στην Αγυιά Αχαΐας ο Κώστας Δαβουρλής ξεκίνησε την καριέρα του στον Πανιώνιο Πατρών το 1962, συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Γ' Κατηγορίας της ΕΠΣ Αχαΐας, μέχρι το 1964.
Το ακατέργαστο ταλέντο του διέγνωσε πρώτος ο Σπύρος Βουλγαράκης, ο οποίος ήταν εκείνος που τον έφερε στην Παναχαϊκή. Στα 16 του πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής Κατηγορίας τη σεζόν 1964-1965.
Ντελικάτος, με φινέτσα, με την μπάλα στα πόδια έμοιαζε με μουσική για τα κουρασμένα φίλαθλα μάτια. Οι δαντελένιες ντρίμπλες, η ταχύτητα, η αξιοζήλευτη τεχνική κατάρτιση, τα «θανατηφόρα σουτ-φωτοβολίδες» από μακρινή απόσταση, η ευκολία με την οποία έβρισκε το δρόμο προς τα δίχτυα, η έφεσή του ως εκτελεστή στις στημένες φάσεις τον κατέταξαν σε χρόνο ρεκόρ σε παίκτη φαινόμενο. Μοναδικό του ψεγάδι η όχι ιδιαίτερα καλή φυσική του κατάσταση.
Τα άλματα προόδου υπήρξαν συνεχή, με αποτέλεσμα την ανάδειξή του σε κορυφαίο «κανονιέρη» της Β'κατηγορίας, το 1967, αλλά και το 1969με 40 και 34 γκολ αντίστοιχα. Επίσης, το 1969 και εν συνεχεία το 1971 ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Β' Εθνικής με την Παναχαϊκή.
Ο περί ου ο λόγος με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις γκρέμισε τα στεγανά και τις προκαταλήψεις, αφού έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ενώ αγωνιζόταν στη Β' Εθνική κλήθηκε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γαλανόλευκης. Σκόραρε μάλιστα στο ματς εναντίον της Μάλτας τον Ιούνιο του 1971.

Το «θαύμα» της Ευρώπης και η 4η θέση
Μαζί με τους Ρήγα, Μιχαλόπουλο, Στραβοπόδη, Λεβεντάκο συνέθεσαν μια επιθετική πεντάδα- που έμελλε να φτάσει τη «Βασίλισσα της Πελοποννήσου» εκεί όπου η φαντασία σταματά, κερδίζοντας την καθολική αναγνώριση. Με ηγέτη τον Δαβουρλή που σημείωσε 14 γκολ και τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο να προσθέτει ακόμα 10, το 1973 η ομάδα πετυχαίνει το απίστευτο. Δηλαδή να φορέσει ευρωπαϊκό ένδυμα.

Περισσότερα στο sportin.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports