Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πριγκίπισσα Μαίρη της Δανίας: Η πρώτη Αυστραλή που θα γίνει βασίλισσα

Πριγκίπισσα Μαίρη της Δανίας: Η πρώτη Αυ...

Ποια είναι η ζωή της

Η τελική ευθεία της διαδρομής της πριγκίπισσας Μαίρης από την Τασμανία προς τον θρόνο της Δανίας άνοιξε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την αιφνιδιαστική παραίτηση της βασίλισσας Μαργκρέτε, η οποία ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 14 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση στη Δανία, όπου μονάρχης δεν έχει παραιτηθεί από το 1146, όταν ο βασιλιάς Ερρίκος ο Γ’ εγκατέλειψε το στέμμα για να γίνει μοναχός, σύμφωνα με τον βασιλικό οίκο.

Η πρώτη Αυστραλή που θα γίνει βασίλισσα
Τη θέση της βασίλισσας Μαργκρέτε θα πάρει ο πρωτότοκος γιος της, ο πρίγκιπας Φρέντερικ, ενώ η σύζυγός του, η πριγκίπισσα Μαίρη, είναι η πρώτη Αυστραλή που θα γίνει βασίλισσα, μια εξέλιξη που έχει ενθουσιάσει τους υποστηρικτές της στην πατρίδα της.

Για πολλούς από τους Αυστραλούς θαυμαστές της Μαίρης, πρόκειται για το κατάλληλο φινάλε ενός ειδυλλίου που ξεκίνησε σε μια παμπ του Σίδνεϊ την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000.

Η τυχαία γνωριμία της πριγκίπισσας Μαίρης με τον πρίγκιπα Φρέντερικ σε μια παμπ
Η Μαίρη Ντόναλντσον ήταν 28 ετών όταν γνώρισε τον πρίγκιπα Φρέντερικ στην παμπ «Slip Inn» στο Σίδνεϊ πριν από 23 χρόνια.

Μετά τη γνωριμία τους, ο 32χρονος τότε Φρέντερικ -ο οποίος βρισκόταν στην Αυστραλία για να υποστηρίξει την ομάδα ιστιοπλοΐας της Δανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες- ζήτησε από τη Μαίρη το τηλέφωνό της και το ειδύλλιό τους άνθησε.

«Την πρώτη φορά που γνωριστήκαμε δώσαμε τα χέρια. Δεν ήξερα ότι ήταν ο πρίγκιπας της Δανίας. Μισή ώρα αργότερα κάποιος με πλησίασε και μου είπε: "Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί;"» αποκάλυψε η Μαίρη σε συνέντευξή της για τη γνωριμία με τον διάδοχο του θρόνου της Δανίας.

Διατήρησαν μια σχέση εξ αποστάσεων για έναν χρόνο, με τον Φρέντερικ να κάνει κρυφά ταξίδια στην Αυστραλία, προτού η Μαίρη μετακομίσει στη Δανία για να μάθει τη δανική γλώσσα στο Studieskolen της Κοπεγχάγης το 2001.

Στις αρχές του 2003 η βασίλισσα Μαργκρέτε αναγνώρισε δημοσίως τη σχέση τους και το ζευγάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα τους στο κάστρο Amalienborg αργότερα το ίδιο έτος στις 8 Οκτωβρίου.

Ο Φρέντερικ και η Μαίρη παντρεύτηκαν στις 14 Μαΐου 2004 στον καθεδρικό ναό της Κοπεγχάγης, με τη νεοφώτιστη πριγκίπισσα να επιλέγει ένα πανέμορφο νυφικό του Δανού σχεδιαστή Uffer Frank και ένα πέπλο που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η πριγκίπισσα Μαργαρίτα του θρόνου της Σουηδίας το 1905.

Σε ένα νεύμα προς την κληρονομιά της, η Μαίρη μετέφερε ένα μπουκέτο από αυστραλιανό ευκάλυπτο, διανθισμένο με άνθη από τον κήπο του Παλατιού.

Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τον γάμο του ζευγαριού. Δύο δεκαετίες αργότερα η άνοδός τους στον θρόνο αναμένεται να συναρπάσει το κοινό σε όλο τον κόσμο - από την Κοπεγχάγη μέχρι την πρωτεύουσα της Τασμανίας, Χόμπαρτ, όπου γεννήθηκε η Μαίρη.

Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού της Τασμανίας
Ο πρωθυπουργός της Τασμανίας, Τζέρεμι Ρόκλιφ, ανέφερε σε δήλωσή του τη Δευτέρα πως η πολιτεία «δεν θα μπορούσε να είναι πιο περήφανη για την πριγκίπισσα Μαίρη». «Με την ταπεινότητα, τη χάρη και την καλοσύνη της, είμαι βέβαιος ότι η πριγκίπισσα Μαίρη θα αγκαλιαστεί ως βασίλισσα μαζί με τον σύζυγό της, τον βασιλιά Φρέντερικ, μόλις ανακηρυχθεί αργότερα αυτόν τον μήνα» δήλωσε ο Ρόκλιφ. «Ανυπομονώ να παρακολουθήσω την επόμενη γενιά και τη γεννημένη στην Τασμανία βασίλισσα να ηγείται του μέλλοντος της Δανίας».

Η σοκαριστική βασιλική παραίτηση
Ως επί το πλείστον, η ομιλία της βασίλισσας Μαργκρέτε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κάλυψε τα γνωστά θέματα ενός μονάρχη που συνοψίζει τα καλά και τα κακά της χρονιάς που μόλις πέρασε.

Αναφέρθηκε στην τραγωδία του πολέμου, στις αθώες ζωές που χάθηκαν στη Γάζα, στην εξάπλωση του αντισημιτισμού και στη σημασία της στήριξης της Δανίας προς την Ουκρανία. Μίλησε για την κλιματική αλλαγή, τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και την υπερηφάνεια που νιώθει για τον εγγονό της, τον πρίγκιπα Κρίστιαν, ο οποίος μόλις έκλεισε τα 18 του χρόνια.

Στη συνέχεια, η μονάρχης αναφέρθηκε στη δική της ζωή και στο πώς η πρόσφατη επιτυχημένη εγχείρηση στην πλάτη τής έδωσε την αφορμή να σκεφτεί το μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι σκέφτηκε «αν τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να μεταβιβάσει την ευθύνη στην επόμενη γενιά» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή».

Ακριβώς 52 χρόνια μετά την άνοδό της στον θρόνο θα παραιτηθεί η βασίλισσα Μαργκρέτε
«Στις 14 Ιανουαρίου 2024 -52 χρόνια αφότου διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα- θα αποχωρήσω από τη θέση της βασίλισσας της Δανίας. Θα παραδώσω τον θρόνο στον γιο μου πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», δήλωσε η Μαργκρέτε.

Η ανακοίνωση διέκοψε προσωρινά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στη Δανία, καθώς βασιλικοί ανταποκριτές έσπευσαν να συμπληρώσουν τα κενά.

«Κανείς δεν ήξερε», δήλωσε ο Κρίστιαν Ρινγκ - Χάνσεν Χολτ στην πρωινή τηλεόραση ABC στην Αυστραλία.

Η Ζουλιέτ Ρίντεν, αρχισυντάκτρια του The Australian Women's Weekly, δήλωσε πως οι περισσότεροι Δανοί περίμεναν ότι η Μαργκέτε θα ήταν στη θέση της για μια ζωή, όπως η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ Β', η οποία κυβέρνησε μέχρι τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Καλά μελετημένη κίνηση η παραίτηση»
Αλλά, εκ των υστέρων, ορισμένες αποφάσεις υποδηλώνουν ότι η βασίλισσα Μαργκρέτε ετοιμαζόταν να αποχωρήσει, δήλωσε η Ρέιντεν στο CNN. Για παράδειγμα, η κίνησή της να συρρικνώσει τη βασιλική οικογένεια και να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα παιδιά του μικρότερου γιου της, του πρίγκιπα Γιοακίμ, και της συζύγου του, της πριγκίπισσας Μαρί, οι οποίοι δεν ήταν ευχαριστημένοι με την κίνηση αυτή και πρόσφατα μετακόμισαν στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι το έκανε για να μη χρειαστεί να το κάνει ο γιος της, ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ, στα πρώτα στάδια της μοναρχίας του, ώστε να τα ξεπεράσει όλα και να μπορέσει να ξεκινήσει από την αρχή», δήλωσε η Ρέιντεν.

«Αντανακλά επίσης το σκεπτικό ενός πραγματιστή μονάρχη που ήθελε να παρουσιάσει τη βασιλική οικογένεια ως μια οικογένεια που δεν στοιχίζει πολλά στους πολίτες της» πρόσθεσε. «Η βασιλική οικογένεια έχει μια δημοτικότητα που αγγίζει το 82% στη Δανία».

 

Οι σπουδές της πριγκίπισσας Μαίρης
Η Μαίρη γεννήθηκε το 1972 από έναν Σκωτσέζο καθηγητή Μαθηματικών και μια Βρετανίδα εκτελεστική βοηθό. Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της, ξεκίνησε τις σπουδές της στο Χιούστον του Τέξας, πριν επιστρέψει στο Χόμπαρτ για να σπουδάσει.

Η γνωριμία της Μαίρης με τον κόσμο της εργασίας περιελάμβανε θητείες ως στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας και ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, προτού καταλήξει σε μια εταιρεία ακινήτων με έδρα το Σίδνεϊ. Εκεί ήταν που γνώρισε και τον πρίγκιπα Φρέντερικ. Ακολούθησε ο γάμος τους και τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Κρίστιαν, ο επόμενος στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

Το σκάνδαλο απιστίας που παραλίγο να στοιχίσει τον γάμο της
Η δημοφιλία της πριγκίπισσας Μαίρης είναι πολύ μεγάλη τόσο στην πατρίδα της την Αυστραλία όσο και στη Δανία. Το πρόσφατο ταξίδι της στην πατρίδα της για τις γιορτές των Χριστουγέννων, όμως, έκανε πολλούς να αναρωτηθούν τι συμβαίνει ανάμεσα σε εκείνη και στον πρίγκιπα Φρέντερικ.

Η πριγκίπισσα ταξίδεψε με τα παιδιά της στην Αυστραλία, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τον γάμο της, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του πρίγκιπα Φρέντερικ από το ταξίδι του στην Ισπανία όπου εθεάθη με τη γεννημένη στο Μεξικό ηθοποιό Τζενοβέβα Καζανόβα.

 

Η ίδια φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι είναι δύο πολύ καλοί φίλοι και πως συνόδευσε τον πρίγκιπα Φρέντερικ σε μια έκθεση ζωγραφικής. Το παλάτι της Δανίας, φυσικά όπως είθισται, δεν προχώρησε σε καμία δήλωση.

Όταν όμως η πριγκίπισσα Μαίρη εθεάθη μόνη στην Αυστραλία, τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά έσπευσαν να γράψουν πως ίσως πρόκειται για μια μεγάλη κρίση στον γάμο τους.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα ο πρίγκιπας Φρέντερικ συνόδευσε τη σύζυγό του.

Πολλοί όμως τώρα λένε πως ίσως η βασίλισσα Μαργκρέτε αποφάσισε να παραιτηθεί από τον θρόνο της προκειμένου να σώσει τον γάμο του γιου της - ένας μονάρχης διαζευγμένος με ιστορικό απιστίας δεν θα ήταν και τόσο δημοφιλής στη χώρα του.

πηγή iefimerida.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight