Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

To 2023 ήταν η χρονιά της κάλπης: Τα πρόσωπα της πολιτικής

To 2023 ήταν η χρονιά της κάλπης: Τα πρό...

Οι νικητές και αυτοί που ξεχώρισαν

To 2023 ήταν η χρονιά της κάλπης και των παραβάν. Η χώρα κλήθηκε να ρίξει φάκελο εθνικά (δις) και αυτοδιοικητικά ενώ στην διαδικασία μπήκαν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο μιας εκλογικής αναμέτρησης που ακολουθήθηκε από ραγδαίες εξελίξεις.

Αδιαμφησβήτητα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό και ακολούθως σε τοπικό επίπεδο, συναγωνίστηκαν και, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν σε ενδιαφέρον και τις απανωτές εθνικές αναμετρήσεις.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν το πρόσωπο της χρονιάς καθώς η παρουσία του σηματοδότησε  αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και όχι μόνο, μετά την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπραπου άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό.

Πάμε όμως να δούμε ποιοι και γιατί ξεχώρισαν στην Αχαΐα από το χώρο της πολιτικής.

Χριστίνα Αλεξοπούλου

Στις 26 Ιουνίου 2023 η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Χριστίνα Αλεξοπούλου ανέλαβε υφυπουργός στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά από ένα εντυπωσιακό εκλογικό σπριντ που την έφερε στην κορυφή των ψήφων των βουλευτών όλων των κομμάτων στο Νομό και μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία τα social media είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου έκανε με αυτό τον τρόπο δυναμική εμφάνιση  όχι μόνο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και στην πολιτική σκηνή και μάλιστα εισερχόμενη σε έναν χώρο καίριο και ανδροκρατούμενο.

Νεκτάριος Φαρμάκης

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επανεξελέγη πανηγυρικά με νίκη από την πρώτη Κυριακή και ποσοστό της τάξης του 59.03% κινούμενος από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας ως το απόλυτο φαβορί. Τα ποσοστά του Νεκτάριου Φαρμάκη και η αποδοχή του από την κοινωνία, όπως και η διεύσδυσή του σε άλλους πολιτικούς χώρους, του δίνουν αέρα πρωταγωνιστή στα πολιτικά πράγματα της περιοχής και φυσικά στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας με κάποιους να συζητούν ήδη την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του κινήσειςκαι προοπτικές.

Δημήτρης Κουρέτας

Μεγάλη νίκη με 59,6% πέτυχε ο Αχαιός Δημήτρης Κουρέτας έναντι του Κωνσταντίνου Αγοραστού (40,3%) και εκλέχθηκε νέος περιφερειάρχης στη Θεσσαλία, που χτυπήθηκε σκληρά το 2023 από τα κύματα κακοκαιρίας. Ο γεννημένος στα Προσφυγικά της Πάτρας Δημήτρης Κουρέτας έχει μακρά ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία. Για το έργο του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και έχει λάβει διεθνείς αναγνωρίσεις στην Ευρώπη.

Κώστας Πελετίδης

Με ποσοστό 56,69% ο Κώστας Πελετίδης επανεξελέγη Δήμαρχος Πατρέων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφοντας παράλληλα  και ένα εκλογικό ρεκόρ καθώς στο τέλος της τρίτης θητείας του θα έχει διαγράψει συνεχή πορεία 14 συνεχών χρόνων στο δημαρχιακό θώκο.

Κάπως έτσι σπάει σε χρόνια το ρεκόρ των τριών συνεχόμενων εκλογικών νικών που είχαν ο Ανδρέας Καράβολας και ο Θόδωρος Άννινος. Κι τούτο διότι τόσο ο Άννινος όσο και ο Καράβολας, με τρεις συνεχόμενες θητείες ήταν δήμαρχοι για 12 χρόνια σερί. Με τις ίδιες θητείες ο Κώστας Πελετίδης θα είναι συνεχόμενα δήμαρχος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η  διαδρομή του στον Δήμο ταυτίζεται με δύο 5ετείς  θητείες. Τη πρώτη του θητεία και την τρίτη, αυτή που μόλις ξεκινάει.

Διονύσης Τεμπονέρας

Θεωρείται ένα από τα πολλά υποσχόμενα νέα πρόσωπα που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.  Η τολμηρή παρέμβαση του γιου του Νίκου Τεμπονέρα για τα αίτια της ήττας έκανε αίσθηση και εκδήλωσε πρόθεση να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα το έκανε, είπε, αν υπήρχε αρκετός χρόνος για να συζητήσουν πρώτα τι έφταιξε και τι κόμμα θέλουν. Η Κεντρική Επιτροπή, όμως, αποφάσισε γρήγορες διαδικασίες. Ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε ότι σέβεται την απόφαση και η υπόθεση της υποψηφιότητάς του έκλεισε εκεί με τον ίδιο να παραμένει εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Σία Αναγνωστοπούλου

Εξελέγη για δεύτερη φορά βουλευτής Αχαΐας αλλά  ανήκει στους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όπως και οι «6+6» της Εφης Αχτσιόγλου. Έκανε λόγο για προσπάθειες να αποφευχθεί η διάσπαση, ενώ επανέλαβε πως η ίδια δεν εντάσσεται σε κάποια ομάδα ή τάση.

Παύλος Μαρινάκης

Ο 35χρονος Αχαιός γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, ανέλαβε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Γεννημένος στην Πάτρα στις 12 Μαρτίου 1988, δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Παύλος Μαρινάκης ο οποίος  από το 2010 εργάζεται ως δικηγόρος με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο και διατηρεί δικό του δικηγορικό γραφείο, ανταποκρίνεται με επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως ένα από τα πολλά υποσχόμενα νέα στελέχη του κυβερνώνοντος κόμματος.

 

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο και διαγράφει την πρώτη του θητεία ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο καρδιολόγος και πρώην δήμαρχος Μόβρης και Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, παραμένει στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, όντας και Τομεάρχης Υγείας, έχοντας δηλώσει ότι «όλα πρέπει να αλλάξουν, εκτός από τον αρχηγό. "Έχουμε κεφάλι, τώρα θέλουμε χέρια και ποδάρια" λέει χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Καλογερόπουλος

Μία ιστορική νίκη κατάφερε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος με 50,21% καθώς, μετά από σχεδόν 60 χρόνια, είναι ο πρώτος δήμαρχος στην Αιγιάλεια  που θα έχει δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Ο τελευταία  συνεχόμενη θητεία δημάρχου στο Αίγιο στο Αίγιο ήταν το  1967 γεγονός που καθιστούσε τον Δήμο πανελλήνιο φαινόμενο. Πέρα από το ιστορικό του αυτό ρεκόρ, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος είναι ένας μεγάλο ρέκορντμαν της αυτοδιοίκησης στην περιοχή καθώς πέραν των δύο θητειών του στον Δήμο Αιγιαλείας, έχει διατελέσει και επί 3 τριετίες Δήμαρχος Συμπολιτείας, όντας ο μόνος Δήμαρχος επί Καποδιστριακών Δήμων στην περιοχή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις