Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καλαμάτα: Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή του αεροσκάφους - Τα σενάρια για αίτια της τραγωδίας

Καλαμάτα: Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν...

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το πανελλήνιο θρηνεί ακόμα έναν ήρωα που έχασε τη ζωή του την ώρα του καθήκοντος.

Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη στην Καλαμάτα, μπροστά στα μάτια τη συζύγου του και των δύο παιδιών τους, που παρακολουθούσαν τη μοιραία πτήση. 

Ο επισμηναγός δεν είχε αναφέρει κάποια βλάβη στο αεροσκάφος όσο πετούσε και έτσι προκύπτει το συμπέρασμα ότι κάτι συνέβη ξαφνικά. Ο 40χρονος χειριστής του εκπαιδευτικού αεροπλάνου Τ-2, πετούσε κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έχοντας αναπτύξει μεγάλη καθοδική ταχύτητα. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για έκρηξη και φωτιά, τη στιγμή της συντριβής, ακόμα και για αποκόλληση τμήματος του αεροσκάφους. 

 Τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που είχε στη διάθεση του ο επισμηναγός, από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι έχει πρόβλημα το αεροσκάφος, εκτιμάται ότι, είτε δεν πρόλαβε να εκτιναχθεί με το κάθισμα, είτε επιχείρησε να σώσει το αεροσκάφος και δεν σκέφτηκε τη ζωή του. 

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι της πτώσης προηγήθηκε έκρηξη.

 Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας ερευνούν διεξοδικά την περιοχή, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, βρίσκοντας στοιχεία που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

Τα σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη, είναι ποικίλα. Όπως γράφει η ΕΡΤ, εξετάζεται το ενδεχόμενο η πτώση να προκλήθηκε από τον ίδιο τον πιλότο ύστερα από πιθανή βλάβη του αεροσκάφους. 

 Επιπλέον, αρκετά στοιχεία δίνουν και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή.

Το χρονικό της τραγωδίας
Η σημερινή (27.12.2023) πτήση θα ήταν η τελευταία του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye. Θα πήγαινε, πλέον, στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T-6. 

Ο επίλογος για τον 40χρονο γράφτηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Μόλις είχε απογειωθεί από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος με το διθέσιο αεροπλάνο που ανήκε στην 362 Μοίρα Εκπαιδεύσεως Αέρος.

Ειδικότερα, ήταν 11.28 το πρωί, όταν το αεροσκάφος, τύπου Τ-2E Buckeye κατέπεσε μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

 Τριήμερο εθνικό πένθος
«Η Ελλάδα θρηνεί έναν περήφανο Έλληνα Ίκαρο, που έπεσε σε μία αποστολή από εκείνες που δεν σταματούν σε καμία στιγμή του χρόνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η απώλεια αυτή αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το έργο των πιλότων μας. Αλλά και πόσο μεγάλη η αφοσίωσή τους στο καθήκον. Η πατρίδα θα ευγνωμονεί για πάντα τον επισμηναγό. Μένοντας στο πλευρό της οικογένειάς του, προς την οποία απευθύνω και εγώ τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Με απόφαση του υπουργού Άμυνας κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. «Ο θάνατος εν ώρα καθήκοντος του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, προκαλεί θλίψη σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε από το Καστελόριζο στην Αθήνα εσπευσμένα διακόπτοντας την περιοδεία του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις