Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ιδρύεται Μονάδα Κακοποιημένων Παιδιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Πάτρα: Ιδρύεται Μονάδα Κακοποιημένων Παι...

Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ θα αναλάβει διαμόρφωση χώρου /μισθοδοσία για ένα χρόνο

Εγκάρσια τομή που θα αφήσει στην πράξη ευεργετικό αποτύπωμα είναι το επικείμενο άνοιγμα μιας Μονάδας για την υποδοχή κακοποιημένων παιδιών στη Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Το χνάρι της συνειδητοποίησης και της ευαισθητοποίησης για το μεγάλο πρόβλημα της κακοποίησης ανηλίκων, αποδεικνύεται έμπρακτα από το μη κερδοσκοπικό Σωματείο ELIZΑ – κατά της Κακοποίησης του Παιδιού που ιδρύθηκε και στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης.

Οι δράσεις του, από την ίδρυση του έως σήμερα, στοχεύουν στην Ευαισθητοποίηση και Κινητοποίηση των Πολιτών ενάντια στη βία στα παιδιά, στην Πρόληψη του φαινομένου, τον πρώιμο Εντοπισμό και την Αναγνώριση των περιστατικών κακοποίησης, προκειμένου να ληφθούν μέτρα.

Ήδη λειτουργούν οι τρεις πρώτες Μονάδες στο Νοσοκομεία Π.Γ.Ν. Αττικόν και Αγλαΐα Κυριακού και στην στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (Παιδιατρική) επιλέχθηκε και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών για να ιδρυθεί η 4η Μονάδα.

«Η Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ και συγκεκριμένα ο Καθηγητής Παιδιατρικής /Νεογνολογίας και Διευθυντής της Κλινικής Παιδιατρικής ΜΕΝΝ-ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ, Γαβριήλ Δημητρίου μετείχε σε συνεργασία με το Σωματείο ΕΛΙΖΑ σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη διαχείριση περιστατικών σωματικής κακοποίησης παιδιών και η επαφή με το εν λόγω Σωματείο οδήγησε στη λήψη απόφασης ίδρυσης νέας Μονάδας στην Πάτρα.

Η εισήγηση για την ίδρυση της Μονάδας ελήφθη ομόφωνα από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου και αναμένεται άμεσα η υλοποίησή της» δηλώνει ο Διοικητής του ΠΓΝΠ Δρ. Δημήτριος Μπάκος .

Σε ερώτημα ποια θα είναι ακριβώς η δράση της Μονάδας, που θα στεγάζεται και με ποιες υποδομές, τι θα παρέχει στα κακοποιημένα παιδιά και ποιος θα την χρηματοδοτεί ο Διοικητής του ΠΓΝΠ Νοσοκομείου εξηγεί:

«Θα διαμορφωθεί ένας χώρος με ειδικές προδιαγραφές (ιατρείο) στελεχωμένο από παιδοψυχίατρο και παιδίατρο που θα λειτουργεί συνεχώς στον οποίο θα γίνεται η υποδοχή των κακοποιημένων παιδιών και εκεί θα γίνεται η διάγνωση και η πρώτη αξιολόγηση. Αν κάποιο παιδί χρήζει νοσηλείας θα νοσηλεύεται στην Παιδιατρική. Αν στο πλαίσιο της αξιολόγησης διαπιστωθεί ότι το παιδί δεν έχει οικογένεια θα ενεργοποιείται η Κοινωνική Υπηρεσία του ΠΓΝΠ να βρει την κατάλληλη Δομή για να εγκατασταθεί και μορφωθεί. Επίσης αν διαπιστωθεί ότι η κακοποιείται από τους γονείς δηλ αν το ίδιο το παιδί το εξομολογηθεί στους γιατρούς, τότε και πάλι η Κοινωνική Υπηρεσία θα μεριμνήσει ώστε να παραπεμφθεί το θέμα στην Εισαγγελική Αρχή η οποία θα επιληφθεί ώστε να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Όσον αφορά στην χρηματοδότηση, το κόστος των υποδομών, των γιατρών και της Μονάδας συνολικά θα αναλάβει για ένα χρόνο το Σωματείο ΕΛΙΖΑ»


Σε απάντηση του ερωτήματος τι θα γίνει μετά τον ένα χρόνο της χρηματοδότησης ο Διοικητής Μπάκος υποστήριξε ότι «καλό θα ήταν να συνεχιστεί από το σωματείο η χρηματοδότηση όπως συμβαίνει στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» που χρηματοδοτείται επί τριετία, αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί uα προσπαθήσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κλείσει καθότι το θέμα της κακοποίησης παιδιών είναι η πρώτιστη προτεραιότητα πολιτείας και κοινωνίας».

 Γ. Δημητρίου : «Μονάδα Πρότυπο»

 Από την πλευρά του ο διαμεσολαβητής με το Σωματείο ΕΛΙΖΑ Διευθυντής της Παιδιατρικής Καθηγητής Γαβριήλ Δημητρίου, επεσήμανε σχετικά με την ίδρυση της νέας Μονάδας « Είναι σημαντικό ότι στόχος των Μονάδων Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών (ΜοΦΑΠ) είναι να διασφαλιστεί η αναγνώριση των βρεφών και των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο για όλες τις μορφές κακοποίησης/ παραμέλησης σε ολοένα μικρότερες ηλικίες, καθώς και η προστασία ευάλωτων οικογενειών. Η Μονάδα διαμορφώνεται εντός του νοσοκομείου έπειτα από σχετική έγκριση και παραχώρηση του χώρου από τη Διοίκηση, γεγονός που ενεκρίθη από τον Διοικητή και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. Ο χώρος ανακατασκευάζεται βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών που ορίζονται με ακρίβεια έπειτα από σχετική τεχνική μελέτη του χώρου, με το σκεπτικό ενός προσιτού περιβάλλοντος για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με ειδικό ιατρικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει χώρο εξέτασης και γραφεία του ιατρικού προσωπικού που στελεχώνουν τη Μονάδα που θα λειτουργεί καθημερινά υπό τη Διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής. Σ’ αυτήν θα παραπέμπονται περιστατικά προς εξέταση, είτε από τα εξωτερικά ιατρεία, είτε με εισαγγελική παραγγελία, είτε περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται ήδη στο νοσοκομείο και για τα οποία υπάρχει υποψία παραμέλησης ή κακοποίησης. Η Μονάδα θα στελεχωθεί από εκπαιδευμένο σε θέματα παιδικής προστασίας προσωπικό (παιδίατρο και παιδοψυχίατρο ή παιδοψυχολόγο) των οποίων την εκπαίδευση θα αναλάβει προσωπικό από τις υπάρχουσες Μονάδες των Νοσοκομείων Παίδων Π.& Α. Κυριακού και Π.Γ.Ν. Αττικόν και διαρκεί περίπου δυο εβδομάδες. Η μισθοδοσία του προσωπικού της Μονάδας εξασφαλίζεται για το πρώτο έτος λειτουργίας της από το Eliza. Μετά το πέρας του και έως ότου το προσωπικό απορροφηθεί από το νοσοκομείο -σύμφωνα με την εμπειρία αυτό έχει συμβεί και στις δύο πρώτες Μονάδες του Παίδων και του Αττικόν- το Eliza καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίζει την ετήσια μισθοδοσία του προσωπικού την οποία έχει στηρίξει μακροχρόνια»

«Ομάδα Φοιτητών Ιατρικής στον αγώνα για τα κακοποιημένα παιδιά

Παράλληλα ο Καθηγητής Δημητρίου ενημερώνει, για μια σημαντική πρωτοβουλία ομάδας φοιτητών της Ιατρικής που εκφράζει «την ολομέτωπη διάθεση έμπρακτης συνεισφοράς κστα κακοκοποιημένα παιδιά που αιτούνται πλέον την ίδρυση Παραρτήματος της ομάδας Meds CAN , υπό την αιγίδα της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ομάδα αυτή θα έχει εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό και μη πολιτικό χαρακτήρα. Θα αποτελείται, στην πλειοψηφία της, από φοιτητές Ιατρικής και νέους ιατρούς και θα έχει ως στόχο την προώθηση και διενέργεια εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων σχετικά με την παιδική κακοποίηση και παραμέληση».

  *Εφημερίδα "Γνώμη"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις