Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Πάτρα: Στα κεραμίδια περιπτεριούχοι και ταξιτζήδες για το φορολογικό- Κλειστά τα 96 περίπτερα της πόλης, τραβηγμένα τα χειρόφρενα

Πάτρα: Στα κεραμίδια περιπτεριούχοι και ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τι... βλέπουν "πίσω" από το φορολογικό νομοσχέδιο

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το φορολογικό στους ελεύθερους επαγγελματίες, με ταξιτζήδες και περιπτερούχους να έχουν ανέβει στα… κεραμίδια.

Σε ό, τι αφορά, τους περιπτεριούχους, που σήμερα διατηρούν κλειστά και τα 96 περίπτερα της πόλης των Πατρών, η κατάσταση όπως την περιγράφουν είναι πέρα από ανησυχητική για τον κλάδο τους.

Ο πρόεδρός τους Τάκης Ταλαγάνης, εξηγεί στο thebest.gr πως «αν περάσει το νομοσχέδιο καταστραφήκαμε και μιλάμε για ξαφνικό θάνατο. Ως ατομικές επιχειρήσεις μας βάζει σε τεκμαρτό εισόδημα 295.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 800 ευρώ είσπραξη την ημέρα, μας συμπεριλαμβάνει σε έναν ΚΑΔ μαζί με τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, τα καταστήματα με είδη δώρων κ.ο.κ.  Δεν γίνεται με μικτό, όπως στα τσιγάρα, που είναι 4% ο μέσος όρος μας, με τις κάρτες κινητής στο 0,80%, με τα εισιτήρια στο 3%, να φορολογούμαστε με 5%. Δηλαδή να βγάζουμε 3% και να δίνουμε 5%». «Είναι εντολή των σούπε ρμάρκετ και των υπεραγορών να κλείσουν οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και να πάει όλος ο τζίρος σε αυτούς, αυτή είναι η εικόνα. Αν ισχύσουν όσα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, τα περίπτερα δεν είναι βιώσιμα, μας έχουν κλείσει, γι’ αυτό και τότε θα προσφύγουμε στα δικαστήρια και αν δεν μας δεχτούν τα ελληνικά τότε θα προσφύγουμε στο ευρωπαϊκό. Μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό». Μιλώντας, για τη σημερινή καθολική απεργία στην Πάτρα, τονίζει: «Είναι κλειστά και τα 96 περίπτερα της Πάτρας, από το Ρίο έως τα Βραχνέικα. Ο κλάδος είναι σύσσωμος, μια γροθιά. Κλείσανε όλα μαζί και θα είμαστε και στη συνέχεια μια γροθιά σε ό, τι κινήσεις θα κάνουμε».

Αναφερόμενος, στο αλαλούμ που έχει προκύψει με το φορολογικό, από την πλευρά του ο πρόεδρος των ταξί Πάτρας Γιώργος Σίδερης, επισημαίνει στο thebest.gr σε ό, αφορά τον κλάδο του: «Διαφωνούμε κάθετα με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο χωρίς να κάνει κάποιες εξαιρέσεις. Λέει φορολογώ οριζόντια τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή δεν δέχεται κάτω από 14.000 ευρώ το χρόνο καθαρό εισόδημα, χωρίς να δει τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου. Για παράδειγμα, το ταξί έχει πολλές ιδιαιτερότητες, έχει έδρα με βάσει τα πληθυσμιακά κριτήρια, είναι άλλο αυτό που δραστηριοποιείται στην Αθήνα, άλλο στις τουριστικές περιοχές, άλλο στην Πάτρα και άλλο σε ένα χωριό, αυτά δεν τα συμπεριλαμβάνει. Επίσης, σημαντικό κομμάτι, είναι το ποσοστό ιδιοκτησίας, υπάρχουν ταξί με το 100% ιδιοκτησίας, ταξί με 50% και σε κάποιες πόλεις και με 30% και εδώ δεν κάνει μια εξαίρεση. Το 2010, η ίδια κυβέρνηση, γιατί για εμάς μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν, μας είπαν ότι με τον τζίρο που έχουμε βάσει αυτού θα φορολογούμαστε, χωρίς ποτέ να μας κόψει το φόρο επιτηδεύματος 650 ευρώ. Έρχονται τώρα, οι ίδιοι και μας στοχοποιούν και μας αποκαλούν φοροφυγάδες, μας βάζουν όλους σε ένα τσουβάλι. Η δική μας απάντηση είναι, ότι εάν θεωρούν ότι ένα ποσοστό από τα επαγγέλματα φοροδιαφεύγει να γίνονται έλεγχοι. Αν δεν μπορείς να ελέγξεις τους κακούς επαγγελματίες, δεν μπορείς να τους βάζεις όλους οριζόντια και να λες «εμένα θα μου δίνετε, αυτά». Αν περάσει αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, μας εξαθλιώνει  οικονομικά. Επίσης, μονιμοποιεί το ΦΠΑ στο 13% στις μεταφορές και ορθώς κάνει αλλά εξαιρεί το ταξί και από 1/7/2024 το επαναφέρει στο 24%. Το θεωρούμε είδος πολυτελείας; Εδώ γίνονται προκλητικές κινήσεις. Σκοπός τους, είναι να γίνουμε εταιρίες ή μεταξύ μας ή να παραδώσουμε τις άδειές μας και να πάμε ως εργαζόμενοι στις μεγάλες εταιρίες».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις