Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη ο Σούνακ – Αιτία τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη ο Σούν...

Ήταν προγραμματισμένο για αύριο Τρίτη, στις 12:30, στη Ντάουνινγκ Στριτ

Την ενόχλησή του, για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του, λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

«Δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων»
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Τι λένε κυβερνητικές πηγές
Το ραντεβού Μητσοτάκη – Σούνακ ήταν προγραμματισμένο για αύριο Τρίτη, στις 12:30 στη Ντάουνινγκ Στριτ. 

Κυβερνητικές πηγές συνέδεαν ευθέως τον λόγο ακύρωσης της συμφωνημένης συνάντησης με τις θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κατηγορηματικό “no” από Σούνακ σε κάθε σχέδιο επιστροφής ή δανεισμού 
Την ώρα μάλιστα που η Downing Street ακύρωνε τη συνάντηση, εκπρόσωπος το Βρετανού πρωθυπουργού ξεκαθάριζε ότι ο Σούνακ αποκλείει κάθε σενάριο επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ακόμη και αυτό του “δανεισμού” ή ανταλλαγής με άλλες αρχαιότητες. 

 Κληθείς να σχολιάσει τη σύγκριση των γλυπτών του Παρθενώνα και της Μόνα Λίζα, στην οποία προχώρησε ο κ. Μητσοτάκης, εκπρόσωπος της Downing Street απάντησε: “Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών”.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν αλλάξει ο νόμος του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Ο Σούνακ λέει όχι και στο ενδεχόμενο προσωρινής ανταλλαγής των γλυπτών του Παρθενώνα με σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα, όπως η μάσκα του Αγαμέμνονα και το άγαλμα “Κριτίου παις”. Σενάριο που είχε βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας μας.

“Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και βεβαίως πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για τα Ελγίνεια”, τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις