Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Γιορτάζει απόψε και την Τρίτη ο ιερός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου

Πάτρα: Γιορτάζει απόψε και την Τρίτη ο ι...

Στην ιερά αγρυπνία στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας 20/11 θα προεξάρχει ο πρωτοσύγκελος, αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος και ανήμερα την Τρίτη 21/11 το πρωί θα χοροστατήσει στη Θεία λειτουργία ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος

Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάζει και τιμά η εκκλησία μας στις 21 Νοεμβρίου και τη μέρα αυτή εορτάζουν και οι ένοπλες δυνάμεις καθώς έχουν ως προστάτιδα την Παναγία μας.

Επίκεντρο του εορτασμού στην πόλη των Πατρών είναι ο ιερός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου Πατρών πλησίον της πλατείας Αγ. Γεωργίου και του Αρχαίου Ρωμαϊκού Ωδείου, που είναι παρεκκλήσιο της ενορίας Αγίου Νικολάου & όπου προϊστάμενος είναι ο αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος.

Ο εορτασμός περιλαμβάνει τον πανηγυρικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στις 18.00 την Δευτέρα 20/11, παραμονή της μεγάλης εορτής όπου θα προεξάρχει ο π. Θεόκλητος Παντελίδης που θα κηρύξει και το Θείο λόγο.

Στις 21.30 έως και περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα θα τελεστεί ιερά αγρυπνία ιερουργούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτη π. Αρτεμίου Αργυρόπουλου.

Ανήμερα την Τρίτη 21/11/2023 το πρωί στην πανηγυρική Θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος που θα κηρύξει και το Θείο λόγο. Στις 17.30 την Τρίτη 21/11 θα ψαλεί παράκληση και θα ακολουθήσει μεθεόρτος εσπερινός όπου θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Γρίβας ενώ ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με ιερά αγρυπνία στις 21.30 την Τρίτη το βράδυ.

Πολλοί Πατρινοί αναμένεται να περάσουν από τον όμορφο, γραφικό ιερό ναό των Εισοδίων, για τον οποίο μία παλαιότερη προφορική παράδοση αναφέρει, ότι κτίσθηκε από κάποια γυναίκα σε εκπλήρωση τάματος προς την Παναγία μας. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ιστορία του Ναού. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά είναι του 1848, ενώ σε δημοσίευμα του 1878 φέρεται ως παρεκκλήσιο της ενορίας του Αγίου Νικολάου Πατρών.

Στη θέση του σημερινού Ναού προϋπήρχε μικρότερος Ναός επί Τουρκοκρατίας, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1982 και στη θέση του ανεγέρθηκε ο σημερινός βυζαντινού ρυθμού Ναός, με μελέτη του αρχιτέκτονα μηχανικού Ιωάννη Βάη. Κατά την ανέγερση του Ι. Ναού, ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως ευρήματα παλαιοχριστιανικής έως ελληνιστικής εποχής.

Στον συγκεκριμένο Ι. Ναό τελείται κάθε Κυριακή, αλλά και σε Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές, πρωινή Θεία Λειτουργία (5:30 - 8:30), καθώς και Ιερές Ακολουθίες των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις