Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λαμπρή ήταν η υποδοχή του Σταυρού του Μ. Κωνσταντίνου- Θα παραμείνει για πάντα στην Μητρόπολη Πατρών

Λαμπρή ήταν η υποδοχή του Σταυρού του Μ....
Μαρτάτος Tάκης

Το αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου μετέφερε από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, ο ηγούμενος της, Γέροντας Εφραίμ

Με περισσή εκκλησιαστική λαμπρότητα έγινε την Δευτέρα 13/11/2023 στις 5 το απόγευμα στην είσοδο του νέου ιερού ναού του Πολιούχου των Πατρών, Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου μετά Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Μάλιστα η είδηση είναι όπως τονίστηκε από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ πως το Αντίγραφο αυτό του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου θα παραμείνει για πάντα εδώ στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών για ευλογία των πιστών.

Η υποδοχή του εκκλησιαστικού αυτού θησαυρού με τη μεγάλη ιστορία έγινε παρουσία πολύ κόσμου ενώ ακολούθησε πανηγυρικός εσπερινός στο νέο ιερό ναό και το βράδυ όπως είδαμε και στη μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό της Μητροπόλεως, τον Λύχνο, τελέστηκε ιερά αγρυπνία στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου όπου είναι και ο τάφος του Αγίου. Στην διάρκεια της αγρυπνίας ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου είχε μεταφερθεί στον παλαιό ιερό ναό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το πρωί θα τελείται η Θεία λειτουργία, στις 11 το πρωί ιερά παράκληση και ακολούθως στις 6 το απόγευμα ο εσπερινός ενώ υπάρχουν και οι μέρες που θα τελούνται ιερές αγρυπνίες όπως την Παρασκευή στον παλαιό ιερό ναό. Μάλιστα αυτή την Παρασκευή 17/11 όπως έγινε γνωστό, θα προεξάρχουν οι ιερείς του ιερού ναού Παντανάσσης ενώ θα συμμετάσχουν και οι ιεροψάλτες του ναού.

Ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου κουβαλά μεγάλη ιστορία. Λέγεται πως τον κατασκεύασε μετά το όραμα που η Ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση μας αναφέρει πως είδε πριν τη μάχη στη Μουλβία ή Μιλβία γέφυρα το 312 μ. Χ. με την ουράνια οπτασία του «Εν τούτω νίκα».

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ονομάστηκε Μέγας για το έργο του, που επηρέασε την παγκόσμια ιστορία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Ισαπόστολο, επειδή υποστήριξε τον Χριστιανισμό. Το όνομά του ήταν Φλάβιος Βαλέριος Αυρήλιος Κωνσταντίνος. Είχε γεννηθεί στην Ναϊσσό της Άνω Μοισίας, τη σημερινή πόλη Νις της Σερβίας και ήταν γιος του Φλάβιου Βαλέριου Κωνστάντιου, αξιωματικού του Ρωμαϊκού στρατού με καταγωγή την Ιλλυρία. Η μητέρα του, Ελένη, ήταν Ελληνίδα Μικρασιάτισσα, με καταγωγή από την ελληνική πόλη Δρέπανο στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας.

 

Ο πρωτότυπος Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου όπως προείπαμε, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, στο περιβόλι της Παναγίας, στο Άγιον Όρος.

Παρών στην υποδοχή το απόγευμα της Δευτέρας ήταν και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. Παρέστησαν και εκπρόσωποι των πολιτικοστρατιωτικών αρχών του τόπου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις