Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Διπλωματικό μπρα ντε φερ ΗΠΑ-Ισραήλ: Πώς σχολίασε ο Μπάιντεν το «άδειασμα» Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο

Διπλωματικό μπρα ντε φερ ΗΠΑ-Ισραήλ: Πώς...

Η Χαμάς έκανε γνωστό ότι δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν κάποια συμφωνία με το Ισραήλ

Διαφορετικές και αντικρουόμενες είναι οι ανακοινώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και του Ισραήλ με αφορμή τις τετράωρες παύσεις πυρός τις οποίες ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος και ακαριαία διέψευσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Με τη σειρά του ο Τάχερ αλ Νόνο, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι οι «διαπραγματεύσεις», τις οποίες δεν προσδιόρισε συνεχίζονται και δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν κάποια συμφωνία με το Ισραήλ.

Το στέλεχος της οργάνωσης δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο κανάλι της Χαμάς στο Telegram.

Συνομιλίες Χαμάς-Αιγύπτου για τους ομήρους
Ο Χανίγια και άλλα στελέχη της Χαμάς είχαν σήμερα συνομιλίες με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την κατάσταση στη Γάζα. Η επίσκεψη αυτή του Χανίγια στο Κάιρο έρχεται σε μια περίοδο που το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σε αντάλλαγμα για μια ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός. Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και των ΗΠΑ συζήτησαν σήμερα με Καταριανούς αξιωματούχους στην Ντόχα την πιθανότητα μιας «ανθρωπιστικής παύσης», ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών αυτών.

Η Αίγυπτος είχε εμπλακεί στις προηγούμενες συνομιλίες που οδήγησαν, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, στην απελευθέρωση δύο γυναικών που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Κατά παράδοση, οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών είναι αυτές που διαχειρίζονται τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των παλαιστινιακών κινημάτων ή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Νετανιάχου «άδειασε» τον Λευκό Οίκο
Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε νωρίτερα την Πέμπτη τη δήλωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ συμφώνησε σε μια καθημερινές τετράωρες παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα από σήμερα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να εφαρμόσει καθημερινά τετράωρη ανθρωπιστική παύση στη βόρεια Γάζα.

«Οι Ισραηλινοί μας είπαν ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης και ότι αυτή η διαδικασία ξεκινά σήμερα», υπογράμμισε ο Κίρμπι.

Σύμφωνα με το Reuters, οι παύσεις προέκυψαν από συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν ζητά παύση τουλάχιστον τριών ημερών
 Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από το Ισραήλ τριήμερη παύση στη Γάζα, αλλά και μια παύση πολύ μεγαλύτερη από αυτή για να βγουν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

 Ένας δημοσιογράφος, μάλιστα, ρώτησε τον Τζο Μπάιντεν αν είναι «απογοητευμένος» από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Εκείνος απάντησε ότι «παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο από ό,τι ήλπιζα».

Τι δήλωσε ο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει τριήμερη παύση στη Γάζα και μια παύση μεγαλύτερη από αυτήν προκειμένου να ελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν ξανά εάν χρειαστεί στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, και οργανώσεις που συνδέονται με αυτό, μετά το πλήγμα του αμερικανικού στρατού σε κτίριο στη Συρία, και έπειτα από το κύμα επιθέσεων εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε επίσης ότι δεν υπάρχει «καμιά πιθανότητα» εκεχειρίας στη Γάζα. Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος έως τώρα αντιτίθεται σε αυτή την εκδοχή, δήλωσε: «Καμιά, καμιά πιθανότητα».

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις