Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Οι σπουδαστές της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συνάντησαν τον Υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά

Οι σπουδαστές της δραματικής σχολής του ...

Απαιτούν από τα 3 αρμόδια υπουργεία να τροποποιήσουν την επίμαχη ΚΥΑ & καλούν τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Εξελίξεις υπήρξαν στο θέμα της ΚΥΑ έπειτα & από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τη συνάντηση που κατάφεραν να έχουν στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θάνο Πετραλιά.

Οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα έγιναν την περασμένη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου & την Πέμπτη 2/11.

Οι σπουδαστές υπογραμμίζουν πως στόχος τους είναι η επαναλειτουργία της δραματικής σχολής την Τετάρτη 8/11/2023, "καθώς διανύουμε οριακές ημερομηνίες ως προς την απώλεια του σπουδαστικού μας έτους". Ωστόσο παρά τη θετική εξέλιξη ότι ο Υφυπουργός κ. Πετραλιάς συμφώνησε στο προτεινόμενο από τους σπουδαστές χρονοδιάγραμμα, οι σπουδαστές της Δραματικής του ΔΗΠΕΘΕ αναφέρουν πως "με λύπη μας επιβεβαιώνουμε πως υπήρξε δυσανάλογα μεγάλη χρονοτριβή, πιθανότατα λόγω έλλειψης βούλησης και όχι αντικειμενικών χρονικών και πρακτικών δυσκολιών επί της διαδικασίας".

Παράλληλα χαρακτηρίζουν "απογοητευτική τη διαχείριση του ζητήματος από πλευράς της διοίκησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, εξαιτίας της ράθυμης στάσης που εξακολουθεί να διατηρεί".

Μιλούν μάλιστα "για έλλειψη μαχητικότητας και ενδιαφέροντος από μέρους της διοίκησης για την αποκατάσταση των προβλημάτων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και την επαναλειτουργία της δραματικής σχολής".

Αναλυτικά τα όσα περιγράφουν οι σπουδαστές πως έγιναν και τις εξελίξεις στην ανακοίνωση προς τα Μέσα ενημέρωσης που ακολουθεί:

“Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα μας, τη Δευτέρα 30/10/2023 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο ΥΠ.ΠΟ.Α. στην οποία συμμετείχε το Σωματείο μας, οι καθηγητές μας, η Π.Ο.Θ.Α., το Σ.Ε.Η., το ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ., σπουδαστ@ σχολών παραστατικών τεχνών και εκπρόσωποι της διοίκησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Παρά τις έντονες πιέσεις που ασκήσαμεγια συνάντηση, οι αρμόδιοι επί του θέματος (Υπουργός, Υφυπουργός Πολιτισμού, Γενικοί Γραμματείς), δια της απουσίας τους επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά την απαξιωτική στάση που διατηρεί το Υπουργείο όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο, καταφέραμε να έρθουμε σε συνάντηση με τους υπεύθυνους στη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου - Τμήμα Θεάτρου και Χορού του ΥΠ.ΠΟ.Α., όπου εξασφαλίσαμε την παράταση της προθεσμίας για την καταβολή των αιτήσεων εγγραφής των πρωτοετών σπουδαστών της σχολής.

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 02/11/2023

Παρά την αδιαφορία του ΥΠ.ΠΟ.Α., ακόμα και μετά τη μαχητική αυτή κινητοποίηση, συνεχίζοντας δυναμικά τις προσπάθειές μας, οργανώθηκε δεύτερη κινητοποίηση την

Πέμπτη 02/11/2023 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συμμετείχε το Σωματείο μας, οι καθηγητές μας, το Σ.Ε.Η., η Π.Ο.Θ.Α., το ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ. και σπουδαστ@ σχολών παραστατικών τεχνών. Μετά από πιέσεις που ασκήσαμε όλοι μαζί με τα υπόλοιπα Σωματεία, κατορθώσαμε να έρθουμε σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θάνο Πετραλιά. Η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς, υπενθυμίζουμε ότι, πηγή των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί (μισθολογική υποβάθμιση των καλλιτεχνών των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αναστολή λειτουργίας της δραματικής μας σχολής) είναι η ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ/2023 - ΦΕΚ 1077/Β/24-2-2023, την οποία συνυπογράφει και το Υπουργείο Οικονομικών.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου της Π.Ο.Θ.Α., του προέδρου του Σ.Ε.Η., της προέδρου του Σωματείου Σπουδαστών Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και του κ. Πετραλιά. Εκθέσαμε αναλυτικά τις επιπτώσεις της ΚΥΑ, για τις οποίες ο Υφυπουργός φάνηκε ότι είχε ήδη λάβει γνώση, καθώς επίσης εστιάσαμε στο νομικό και οικονομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη τόσο της άμεσης επαναλειτουργίας της δραματικής σχολής, όσο και της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών που εργάζονται στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καίρια θέση μας, κατά τη διαπραγμάτευση, αποτέλεσε πως η εν λόγω ΚΥΑ ήρθε ως εικονική, μόνο, απάντηση στις τρίμηνες κινητοποιήσεις μας ενάντια στο Π.Δ. 85/22, η οποία, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά δημιούργησε σωρεία επιπτώσεων με τις οποίες είμαστε τώρα αντιμέτωποι.

Παρά τις προσπάθειές μας για συμπεριληπτική διαπραγμάτευση, δεν προτάθηκε, στην προκειμένη φάση, από τον Υφυπουργό μια ικανοποιητική λύση για όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πιο αναλυτικά, εκτέθηκαν εκ μέρους των Σωματείων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες που εργάζονται στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και υπογραμμίστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιοπρεπούς και βιώσιμου εργασιακού περιβάλλοντος. Δεν δόθηκε από τον Υφυπουργό κάποια εγγύηση για μια ξεκάθαρη λύση, ωστόσο ήταν έκδηλη η πίεση από μέρους μας για επαναδιαπραγμάτευση με στόχο τη μελλοντική επίλυση των προβλημάτων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Από την άλλη πλευρά, προτάθηκε μια λύση για την επαναλειτουργία της δραματικής σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Αναφορικά με αυτή, ο Υφυπουργός μας ενημέρωσε ότι, έπειτα από εξέταση του θέματος τόσο με το ΥΠ.ΠΟ.Α. όσο και με το Γενικό Λογιστήριο, η τροποποίηση της ΚΥΑ θα λάβει τη μορφή καθορισμού του μισθολογικού πλαισίου του διδακτικού προσωπικού των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όπως αυτό οριζόταν ως τώρα, αποκαθιστώντας, έτσι, τις αρμόζουσες εργασιακές τους απολαβές.

Οι δικές μας προτάσεις (εξαίρεση όλων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ από το ενιαίο μισθολόγιο, ή εξαίρεση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, ή επίκληση στον Ιδρυτικό Νόμο της σχολής) απορρίφθηκαν από τον Υφυπουργό λόγω του ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, δε θα μπορέσει να διασφαλιστεί η μισθολογική αποκατάσταση των καθηγητών, ενώ, μάλιστα, ελλοχεύει και ο κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερη μισθολογική υποβάθμιση. Επιβεβαιώσαμε ότι άπαξ και παρθεί η απόφαση, μέσα σε διάστημα 3 ημερών μπορεί να πραγματοποιηθεί η τροποποίηση της ΚΥΑ.

Ενημερωθήκαμε πως μοναδική εκκρεμότητα για την τροποποίηση αυτή είναι να δοθεί η συγκατάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού έχει, ήδη, συναινέσει. Αφού τονίσαμε ότι, λόγω της μέχρι τώρα αδιαφορίας των τριών αρμόδιων υπουργείων, έχουμε απωλέσει πάνω από ένα μήνα σπουδών, διεκδικήσαμε να έχουμε την τελική τους απάντηση με τη λύση του προβλήματος τη Δευτέρα 6/11/2023. Στόχος μας είναι η επαναλειτουργία της δραματικής σχολής την Τετάρτη 8/11/2023, καθώς διανύουμε οριακές ημερομηνίες ως προς την απώλεια του σπουδαστικού μας έτους.

Ο Υφυπουργός συμφώνησε στο προτεινόμενο από εμάς χρονοδιάγραμμα. Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, με λύπη μας επιβεβαιώνουμε πως υπήρξε δυσανάλογα μεγάλη χρονοτριβή, πιθανότατα λόγω έλλειψης βούλησης και όχι αντικειμενικών χρονικών και πρακτικών δυσκολιών επί της διαδικασίας, καθώς η διεκδίκησή μας αφορά στην εκπλήρωση ενός δίκαιου αιτήματος που θα μπορούσε, απ’ ότι φαίνεται, να έχει υλοποιηθεί μέσα σε λίγες ημέρες.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ

Εξίσου απογοητευτική καθίσταται και η διαχείριση του ζητήματος από πλευράς της διοίκησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, εξαιτίας της ράθυμης στάσης που εξακολουθεί να διατηρεί. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην απουσία, έστω εκπροσώπησης, από τη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/11/2023. Στο τελευταίο, έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα: “ Εξελίξεις στο θέμα της ΚΥΑ 1077/24-2-2023 και προτάσεις για το άνοιγμα της Δραματικής Σχολής.” (26/10/2023) έγινε φανερή τόσο από τον Πρόεδρο, όσο και από την πλειονότητα των μελών του Δ.Σ., η πεποίθηση πως οι κινητοποιήσεις αποτελούν ισχυρό μοχλό πίεσης και ίσως τον πλέον κατάλληλο τρόπο διεκδίκησης του αιτήματός μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην τότε εισήγησή του ο Πρόεδρος, η οποία και υπερψηφίστηκε: 1) κατήγγειλλε την άρνηση της κυβέρνησης για εξαίρεση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από την ΚΥΑ, 2) απέδιδε την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση για τα προβλήματα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας και την αναστολή λειτουργίας της δραματικής σχολής, 3) πρότεινε την κινητοποίηση έξω από το ΥΠ.ΠΟ.Α. τη Δευτέρα 30/10/23, με σκοπό τη συνάντηση με την Υπουργό και επαγγελλόταν την άμεση σύγκληση Δ.Σ μετά την κινητοποίηση.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί, ενώ η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας υποστηρίζει σθεναρά και, μάλιστα, προτείνει ως μοναδική λύση στο πρόβλημα τις κινητοποιήσεις, δεν συμμετέχει σε μια, τόσο σημαντική για τη διεκδίκηση, κινητοποίηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Επιπρόσθετα, πληροφορηθήκαμε ότι η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, πριν την κινητοποίηση της Πέμπτης 2/11/2023, είχε ζητήσει συνάντηση για την ίδια ημέρα με τον κ. Πετραλιά και είχε ενημερωθεί ότι αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω βεβαρημένου προγράμματος του δεύτερου και, γι’ αυτό, αντιπροτάθηκε συνάντηση με το Διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου. Η διοίκηση απέρριψε τη συνάντηση αυτή, κρίνοντας ως απαξιωτική την παραπομπή σε ένα μη πολιτικό πρόσωπο.

Παρά τη δική μας παραίνεση να συμμετέχει στην κινητοποίηση, να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Διευθυντή και όλοι μαζί να πιέσουμε για την επίτευξη μιας συνάντησης και με τον κ. Πετραλιά, πράγμα το οποίο και έγινε, η διοίκηση αρνήθηκε να παρευρεθεί, καθώς υποστήριξε πως χρειαζόταν να έχει λάβει εγγύηση για μια σίγουρη συνάντηση, ώστε να συμμετέχει. Το μόνο που ήταν διατεθειμένη να κάνει, ήταν να στείλει μία επιστολή προς το ΥΠ.ΠΟ.Α., στην οποία θα ζητούσε μία απάντηση μέχρι την Τετάρτη 08/11/2023. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, σε μια τόσο σημαντική συνάντηση, μάλιστα, στην πρώτη ουσιαστική διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής, η εκπροσώπηση και η διεκδίκηση τόσο για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Πάτρας όσο και για τη δραματική σχολή αυτού να προέρχεται μόνο από εμάς, τους/τις/α σπουδαστές/ιες/α. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται τόσο η ράθυμη στάση της διοίκησης, όσο και η έλλειψη της ίδιας μαχητικότητας και ενδιαφέροντος με εμάς για την αποκατάσταση των προβλημάτων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και την επαναλειτουργία της δραματικής σχολής.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πόση μαχητικότητα επιδεικνύουν οι διεκδικήσεις τηλεφωνικά και μέσω επιστολών, στις οποίες αρκέστηκε μέχρι τώρα η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Αναρωτιόμαστε, επίσης, για το πώς γίνεται, ενώ η διοίκηση αρνείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολής και υποστηρίζει ότι η μοναδική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μέσω της τροποποίησης της ΚΥΑ από την κυβέρνηση, να απουσιάζει από μια τόσο σημαντική διαπραγμάτευση για τη λύση του προβλήματος.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε τρόπο για την εκπλήρωση των αιτημάτων μας.

Συμμεριζόμαστε την αγωνία των νεοεισαχθέντων σπουδαστών της σχολής, καθώς μοιραζόμαστε όλοι μαζί την ίδια ανησυχία, σε μια σχολή που εδώ και περισσότερο από ένα μήνα τελεί εν αμφιβόλω.

Αναγνωρίζουμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά, μετά από όλο αυτό το διάστημα των διεκδικήσεών μας, που βρισκόμαστε πιο κοντά στην επαναλειτουργία της δραματικής σχολής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΑ ΠΕΡΙ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 6/11/2023.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ, ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ

ΚΥΑ, ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΠΕΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΑ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΩΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!!".

Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, 5/11/2023.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture