Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

8 έξυπνοι τρόποι για ατσαλάκωτα ρούχα χωρίς σίδερο

8 έξυπνοι τρόποι για ατσαλάκωτα ρούχα χωρίς σίδερο

Οι ζάρες στα ρούχα είναι αναπόφευκτες και το σιδέρωμα γίνεται μια κουραστική αγγαρεία

Τα τσαλακωμένα ρούχα μπορεί να καταστρέψουν την εμφάνισή σας στο γραφείο, σε μια εκδήλωση ή σε μια συνέντευξη για δουλειά. 

Οι ζάρες στα ρούχα είναι αναπόφευκτες και το σιδέρωμα γίνεται μια κουραστική αγγαρεία που δυσκολεύει πολλές φορές την καθημερινότητά σας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ξεφορτωθείτε τις ενοχλητικές ζάρες στα ρούχα χωρίς να χρειαστείτε σίδερο. Με ορισμένα εύκολα και οικονομικά κόλπα, μπορείτε να έχετε πάντα τα ρούχα σας ατσαλάκωτα, χωρίς να χρειαστεί να τα σιδερώσετε ή να επισκεφθείτε το καθαριστήριο.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφορτωθείτε τις πτυχές από τα ρούχα είναι να τις αποτρέψετε εξ αρχής. Τα ρούχα δεν τσαλακώνονται από μόνα τους. Αν τα αφήσετε στο στεγνωτήριο για πολλές ώρες ή τα αφήσετε στοιβαγμένα είναι σίγουρο ότι θα τσαλακωθούν, ειδικά αν τα βάλετε κάτω από άλλα βαριά αντικείμενα όπως πετσέτες, σεντόνια ή κουβέρτες μέσα στο καλάθι ρούχων. Για να μην τσαλακώνουν, βγάλτε τα ρούχα σας από το στεγνωτήριο ενώ είναι ακόμα ζεστά και διπλώστε τα ή κρεμάστε τα αμέσως σε κρεμάστρα.

Λάβετε υπόψη πως πρέπει να ακολουθείτε με προσοχή αυτές τις συμβουλές αφού πρώτα διαβάζετε τις οδηγίες στην ετικέτα του κάθε ρούχου.

Αφαιρέστε τις πτυχές από τα ρούχα στο στεγνωτήριο
Ξεφορτωθείτε τις ζάρες από τα ρούχα με ένα πιστολάκι μαλλιών
Λειαίνετε τις πτυχές στα ρούχα με μια ισιωτική μαλλιών
Απομακρύνετε τις ζάρες από τα ρούχα με το ντους
Μετατρέψτε μια κατσαρόλα σε σίδερο ρούχων
Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σπρέι αφαίρεσης πτυχών από τα ρούχα
Φτιάξτε το δικό σας σπρέι αφαίρεσης πτυχών από τα ρούχα
Χρησιμοποιήστε ειδικά μαντηλάκια ή μάλλινη μπάλα στεγνωτηρίου
Αφαιρέστε τις πτυχές από τα ρούχα στο στεγνωτήριο
Για τα πουκάμισα και τα παντελόνια που είναι τσαλακωμένα σε όλη τους την επιφάνειά (σε αντίθεση με μικρές περιοχές, όπως οι γιακάδες), το να τα βάλετε ξανά στο στεγνωτήριο είναι αποτελεσματικό για να μην είναι τσαλακωμένα. Αυτό το κόλπο λειτουργεί καλύτερα για βαμβακερά ρούχα.

Βάλτε το ρούχο στο στεγνωτήριο, κατά προτίμηση με μια υγρή, αλλά όχι πολύ βρεγμένη, πετσέτα. Αυτό θα δημιουργήσει ατμό και θα αποτρέψει την δημιουργία πτυχών στα ρούχα. Ένα πανί καθαρισμού μπορεί επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματικό, ειδικά εάν προσπαθείτε να αφαιρέσετε τις ζάρες από μια μικρή επιφάνεια. Ορισμένα από τα καλύτερα στεγνωτήρια ρούχων στην αγορά σήμερα διαθέτουν ήδη λειτουργία ατμού, οπότε μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα, εάν το στεγνωτήριο σας διαθέτει αυτήν τη λειτουργία. Βάλτε το στεγνωτήριο σε υψηλή ρύθμιση για 5 έως 10 λεπτά. Αφαιρέστε το ρούχο μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος, διαφορετικά θα τσαλακωθεί ξανά. Στη συνέχεια φορέστε το ή τοποθετήστε το σε κρεμάστρα.

Ξεφορτωθείτε τις ζάρες από τα ρούχα με ένα πιστολάκι μαλλιών
Τα πιστολάκια μαλλιών μπορούν να κάνουν θαύματα στις πτυχές, ειδικά όταν ταξιδεύετε. Κρεμάστε το τσαλακωμένο ρούχο σε μια κρεμάστρα και, στη συνέχεια, βρέξτε τα τσαλακωμένα σημεία με λίγο νερό. Το εμφιαλωμένο νερό είναι το καλύτερο, επειδή το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει μέταλλα που ενδεχομένως προκαλέσουν λεκέδες. Χρησιμοποιώντας το πιστολάκι μαλλιών, εστιάστε στα πιο τσαλακωμένα σημεία του υφάσματος. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι δεν κρατάτε το πιστολάκι πολύ κοντά στα ρούχα σας γιατί ρισκάρετε να κάψετε το ύφασμα.

Λειαίνετε τις πτυχές στα ρούχα με μια ισιωτική μαλλιών
Η συσκευή ισιώματος που χρησιμοποιείτε για τα μαλλιά σας είναι ένα εξαιρετικό σίδερο ρούχων. Λειτουργεί ακόμη καλύτερα σε μικρές επιφάνειες στα ρούχα, όπως οι γιακάδες ή οι μικροσκοπικοί χώροι ανάμεσα στα κουμπιά.

Πριν ενεργοποιήσετε την ισιωτική μαλλιών, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι πλάκες είναι καθαρές και απαλλαγμένες από οποιοδήποτε προϊόν που μπορεί να λεκιάσει τα ρούχα σας. Ακόμα και αν οι πλάκες δεν φαίνονται βρώμικες, καθαρίστε τις με οινόπνευμα πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τις σωστές ρυθμίσεις. Για τα ευαίσθητα υφάσματα και το μετάξι, χρησιμοποιήστε χαμηλή θερμοκρασία. Για τα πουλόβερ και τα πιο χοντρά υφάσματα, ρυθμίστε τη συσκευή σε υψηλότερη θερμοκρασία.

Απομακρύνετε τις ζάρες από τα ρούχα με το ντους
Είστε έτοιμοι και συνειδητοποιείτε ότι το ντύσιμό σας είναι τσαλακωμένο; Αφαιρέστε τις πτυχές από τα ρούχα σας όσο κάνετε ντους. Κρεμάστε το ρούχο σε μια κρεμάστρα και τοποθετείστε το στο πίσω μέρος του ντους σας. Στη συνέχεια, ανοίξτε το νερό (όσο πιο ζεστό, τόσο καλύτερο), με προσοχή για να μην το πιτσιλίσετε ή να μην πέσει σαπούνι πάνω στο ρούχο.

Μπορείτε πάντα να κρεμάσετε το ρούχο σε μια ράγα για πετσέτες μπάνιου ή σε ένα άγκιστρο έξω από το ντους. Σε αυτήν την περίπτωση, ανοίξτε το ντους και αφήστε να γεμίσει το δωμάτιο με ατμό. Στη συνέχεια, αφήστε το νερό ανοιχτό για περίπου 10 λεπτά και, όταν επιστρέψετε, τα ρούχα σας θα είναι έτοιμα για να τα φορέσετε.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή δεν είναι η πιο φιλική, προς το περιβάλλον, μέθοδος. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σίδερο ατμού για τα ρούχα. Οπότε προσπαθήστε να μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει για πολύ ώρα. Και μην ξεχάσετε να κλείσετε την πόρτα και τα παράθυρα.

Μετατρέψτε μια κατσαρόλα σε σίδερο ρούχων
Μια κατσαρόλα ή ένας βραστήρας δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ένα σίδερο, αλλά μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για να απαλλαγείτε από τις ζάρες στα ρούχα. Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους. Μόλις το νερό αρχίσει να βγάζει ατμούς, αδειάστε την κατσαρόλα. Στη συνέχεια, “σιδερώστε” γρήγορα το ρούχο με τον πάτο της κατσαρόλας πάνω σε ένα τραπέζι ή σε μια άλλη σκληρή επιφάνεια. Αυτή η μέθοδος είναι καλύτερη για υφάσματα από βαμβάκι, μαλλί και λινό. Μην τοποθετείτε την καυτή κατσαρόλα σε vinyl ρούχα ή σε υφάσματα με διακοσμητικά, καθώς μπορεί να καταστραφούν. Και φυσικά, να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε την καυτή κατσαρόλα.

Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σπρέι αφαίρεσης πτυχών από τα ρούχα
Τα σπρέι αφαίρεσης πτυχών από τα ρούχα είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ξεφορτωθείτε τις ζάρες σε περίπτωση ανάγκης, εάν δεν έχετε σίδερο στη διάθεσή σας ή δεν έχετε χρόνο. Απλώς ψεκάστε το τσαλακωμένο ρούχο, ανακινήστε το και το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.

Φτιάξτε το δικό σας σπρέι αφαίρεσης πτυχών από τα ρούχα
Για να φτιάξετε το δικό σας σπρέι αφαίρεσης πτυχών από τα υφάσματα σε ένα φλιτζάνι με αποσταγμένο ή εμφιαλωμένο νερό προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό μαλακτικό ρούχων. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα για να βοηθήσετε το υγρό να εξατμιστεί πιο γρήγορα. Ανακινήστε καλά, τοποθετείστε σε ένα άδειο μπουκάλι ψεκασμού και μετά εφαρμόστε στο τσαλακωμένο ύφασμα.

Εάν δεν έχετε μαλακτικό ρούχων, αλλά έχετε λίγο χρόνο για να στεγνώσει το ρούχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μέρος λευκό ξίδι με τρία μέρη νερό. Βάλτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, εφαρμόστε το στα ρούχα σας και στη συνέχεια αφήστε τα να στεγνώσουν. Οι ζάρες θα εξαφανιστούν. Εάν δεν θέλετε να μυρίζει το ρούχο ξύδι, προσθέστε μια σταγόνα από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο (τα αρώματα από εσπεριδοειδή είναι ιδανικά). Όμως, μην προσθέσετε μεγάλη ποσότητα αιθέριο έλαιο, γιατί μπορεί να προκαλέσει λεκέδες.

Χρησιμοποιήστε ειδικά μαντηλάκια ή μάλλινη μπάλα στεγνωτηρίου
Τα μαντηλάκια στεγνωτηρίου και οι μάλλινες μπάλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ανάπτυξης πτυχών, αλλά και στην απομάκρυνσή τους αν δημιουργηθούν στα ρούχα. Για να απαλλαγείτε από τις ζάρες σε ένα ρούχο, υγράνετε ελαφρώς το μαντηλάκι στεγνωτηρίου ή την μάλλινη μπάλα και βάλτε τα στο στεγνωτήριο με τα ρούχα για 10 λεπτά ώστε να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των πτυχών.

Πηγή: enikos
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις