Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: «Μετωπική» με εξώδικο, μεταξύ Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου με αφορμή μια ανάρτηση- «Ο κ. Σοφιανόπουλος θα πρέπει να είναι σοβαρός» λέει η Άννα Μαστοράκου

Πάτρα: «Μετωπική» με εξώδικο, μεταξύ Ιατ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Σφοδρή αντιπαράθεση

Σφοδρή η αντιπαράθεση, ανάμεσα στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέα Σοφιανοπουλο, με αφορμή ανάρτηση του δεύτερου, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία, «ο μεγαλύτερος ένοχος για την ταλαιπωρία των ασθενών είναι ο ιατρικός κόσμος που βάφτισε φάρμακο την εμπορική ονομασία του για προφανείς λόγους».

Ο Ιατρικός Σύλλογος, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζει «την απαράδεκτη δήλωση του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας που δυσφημεί και κατασυκοφαντεί το σύνολο του ιατρικού κόσμου, χωρίς να καταθέτει επώνυμα, κάποια εμπεριστατωμένα στοιχεία».

Αναφερόμενη σε όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου, εξηγεί στο thebest.gr: «Μας κοινοποιήθηκε από οργισμένους συναδέλφους η ανάρτηση του κ. Σοφιανόπουλου, η οποία είναι συκοφαντική για όλο τον ιατρικό κόσμο, υπονοώντας ουσιαστικά κάποιες οικονομικές συναλλαγές όσον αφορά την επιλογή των ιατρών κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης. Να εξηγήσουμε, ότι ο γιατρός συνταγογραφεί εδώ και χρόνια δραστική ουσία δηλαδή τη δραστική ουσία του φαρμάκου και δε συνταγογραφεί φαρμακευτικό σκεύασμα παρά μόνο στο 15% της συνταγογραφικής του ύλης. Επιτρέπεται από το νόμο να έχει το δικαίωμα της επιλογής φαρμακευτικού σκευάσματος και αυτό το πράττει όταν υπάρχουν χρόνια νοσήματα, στα οποία διαφέρει η αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων και ουσιαστικά ο γιατρός επιμερίζεται το βάρος, του να δει πιο φάρμακο ταιριάζει στον ασθενή. Όταν υπάρχουν χρόνια νοσήματα πρέπει να υπάρχει μια σταθερότητα στην επιλογή του φαρμακευτικού σκευάσματος ώστε να μην υπάρχει άνοδο και κάθοδο των επιπέδων του φαρμάκου δηλαδή αστάθεια στην αποτελεσματικότητα. Πολλές φορές ο γιατρός επιλέγει να «κλειδώνει» μια εμπορική ονομασία όπως επιτρέπεται από το νόμο».

Απαντώντας στην ενόχληση -μέσω ανάρτησης- του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, επισημαίνει: «Όλα τα παραπάνω, προφανώς, ενοχλούν τον φαρμακευτικό κλάδο που ουσιαστικά θέλει να διακινήσει ό,τι έχει στο ράφι του και η ιστορία έχει να κάνει και με τις ελλείψεις φαρμάκων ουσιαστικά, όπου δημιουργούνται ταλαιπωρίες των φαρμακοποιών για να βρουν το συγκεκριμένο φάρμακο που έχει επιλέξει ο γιατρός. Αυτό όμως είναι αναφαίρετο δικαίωμα του γιατρού, δεν μπορεί ο γιατρός να χάσει την επιστημονική του υπόσταση και να απεμπολήσει  το δικαίωμα του, το να κλειδώσει κάποιο σκέλος της συνταγογραφικής του ύλης και να δέχεται τα πυρά από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ότι τάχα υπάρχουν κάποια άλλα συμφέροντα».

Τι ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος; «Εμείς ζητάμε, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού να φέρεται θεσμικά. Να έρχεται με σοβαρότητα να συζητάει με τους γιατρούς, τα προβλήματα που δημιουργούνται στα φαρμακεία ώστε να είναι προς όφελος των ασθενών. Το να δημιουργεί εμφυλιοπολεμική κατάσταση μεταξύ δυο κλάδων, δεν είναι προς όφελος των ασθενών. Έτσι, εμείς ζητάμε να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία, ώστε να μπορούμε να βρούμε τις ισορροπίες ώστε να εξυπηρετείται ο ασθενής με αξιοπρέπεια».

 Η κ. Μαστοράκου έχει προαναγγείλει την αποστολή εξώδικου προς τον κ. Σοφιανόπουλο και ήδη, όπως λέει, την ετοιμάζει ο νομικός σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου και θα σταλεί τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις