Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Απόφαση- σταθμός του Ειρηνοδικείου για την αύξηση των δόσεων δανειοληπτών, λόγω επιτοκίων

Πάτρα: Απόφαση- σταθμός του Ειρηνοδικείο...

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Εύη Μπιλίση " σταματά η αυθαιρεσία των funds"

Απόφαση ορόσημο, χαρακτηρίζει η δικηγόρος Εύη Μπιλίση την απόφαση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το Ειρηνοδικείο Πατρών.

Σύμφωνα με  αυτή, όπως αναφέρει, "σταματά η αυθαιρεσία των funds, τα οποία ενημέρωναν τηλεφωνικώς- ούτε καν εγγράφως- τους δανειολήπτες, ότι λόγω της αύξησης των επιτοκίων, που επέβαλλε τον τελευταίο χρόνο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα οι μηνιαίες δόσεις τους, που είχαν καθορισθεί σύμφωνα με τις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη για τη διάσωση της κύριας κατοικίας τους από πλειστηριασμό, διπλασιάζονταν ή ακόμα και τριπλασιάζονταν από αυτές, που είχαν καθορίσει τα δικαστήρια".

Η δικηγόρος Πατρών Εύη Μπιλίση, που χειρίστηκε την υπόθεση σε δήλωσή της ανέφερε τα εξής:

  "Η εντολέας μου είχε ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Νόμου Κατσέλη, πληρώνοντας αρχικά μηνιαία δόση ύψους 150 ευρώ για πέντε χρόνια και στη συνέχεια, για 16 χρόνια μηνιαία δόση 285 ευρώ, με μέσο επιτόκιο το βασικό της ΕΚΤ που ισχύει στον χρόνο αποπληρωμής της οφειλής.

Η εντολέας μου πλήρωνε κανονικά τις δόσεις της, μέχρι που στις αρχές Σεπτεμβρίου δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum, που την ενημέρωνε για λογαριασμό του fund που έχει αγοράσει το «κόκκινο» δάνειό της, ότι λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων του κυμαινόμενου επιτοκίου, η δόση της διαμορφώθηκε από τα 285 στα 511 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί  εδώ, ότι το ύψος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (4,5%) και μαζί με το περιθώριο κέρδους, το τελικό επιτόκιο φτάνει στο 7,5%. 

Ωστόσο, η αναπροσαρμογή του επιτοκίου γινόταν αυθαίρετα. Κατέθεσα αίτηση αναστολής ενώπιον του Ειρηνοδικείου Πατρών και με προσωρινά μέτρα καταφέραμε να εκδοθεί απόφαση, με την οποία κρίθηκε, ότι η απαίτηση της Intrum είναι παράνομη και καταχρηστική, γιατί υπολόγισε εσφαλμένα την αύξηση του επιτοκίου επί του συνολικού κεφαλαίου του δανείου, ενώ το ορθό είναι να υπολογιστεί η αύξηση του επιτοκίου επί της ορισθείσας από το δικαστήριο μηνιαίας δόσης ποσού 285 ευρώ. Μάλιστα, ο εσφαλμένος υπολογισμός του μέσου επιτοκίου οφείλεται στην ασαφή διατύπωση της αρχικής απόφασης του Ειρηνοδικείου, όπου δεν διευκρινίζεται αν το επιτόκιο θα πρέπει να υπολογίζεται στην εκάστοτε μηνιαία δόση ή στο κεφάλαιο και συνεπώς πρέπει να ερμηνευτεί με αυτό τον τρόπο, ώστε να μην γεννά αμφιβολίες ή να είναι ασαφής. Έτσι, νικήσαμε μια ακόμα αυθαιρεσία των funds και ευελπιστούμε, ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα σωθούν χιλιάδες δανειολήπτες".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις