Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε παρασιτικό σκουλήκι που μπορεί να εισχωρήσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε παρασιτικό σκουλήκι που...

Το σκουλήκι θα μπορούσε να προκαλέσει μια σπάνια εγκεφαλική λοίμωξη γνωστή ως ηωσινοφιλική μηνιγγίτιδα

Παρασιτικό σκουλήκι το οποίο μπορεί να εισχωρήσει στο ανθρώπινο εγκέφαλο εντοπίστηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Ο Angiostrongylus cantonensis, γνωστός και ως πνευμονοσκώληκας αρουραίων, βρίσκεται συνήθως στη Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Ειρηνικού, αλλά μια νέα μελέτη εντόπισε το παράσιτο στην Ατλάντα.

 Μετά τη συλλογή δειγμάτων ιστού από καφέ αρουραίους που βρέθηκαν νεκροί στην Ατλάντα, οι ερευνητές λένε ότι βρήκαν ότι περισσότερο από το 20% των ζώων είχαν νηματώδη στην καρδιά, την πνευμονική αρτηρία ή τους ιστούς του εγκεφάλου τους.

Τα νηματώδη είναι τύπος σκουληκιών τα οποία αποτελούν τη συνομοταξία των Νηματωδών. Πρόκειται για συνομοταξία με εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία ως προς τα περιβάλλοντα στα οποία μπορεί να προσαρμοστεί.

«Ο πνευμονικός σκώληκας cantonensis σε αστικούς πληθυσμούς αρουραίων, ενδιάμεσους ξενιστές γαστερόποδων και άλλους ξενιστές στην πολυπληθή ευρύτερη περιοχή της Ατλάντα αποτελούν πιθανή απειλή για την υγεία των ανθρώπων και των κατοικίδιων, ελεύθερης βοσκής και ζώων αιχμαλωσίας», έγραψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, σε μια έκθεση που συνοψίζει τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Emerging Infectious Diseases Journal του CDC.

 Οι ερευνητές λένε ότι πιστεύουν ότι το παράσιτο έχει εξαπλωθεί και «εγκατασταθεί» σε περιοχές των νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα συμπτώματα
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το γνωστό CDC, ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ο τυχαίος ξενιστής του παρασίτου τρώγοντας ωμό ή κακομαγειρεμένο φαγητό και τα κρούσματα είναι εξαιρετικά σπάνια.

Μόλις μπει μέσα σε έναν άνθρωπο, το σκουλήκι θα μπορούσε να προκαλέσει μια σπάνια εγκεφαλική λοίμωξη γνωστή ως ηωσινοφιλική μηνιγγίτιδα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, δυσκίνητο λαιμό, μυρμήγκιασμα, πυρετό, έμετο ή επώδυνη αίσθηση στο δέρμα.

«Οι περισσότερες λοιμώξεις του A. cantonensis υποχωρούν αυθόρμητα με την πάροδο του χρόνου χωρίς ειδική θεραπεία, επειδή το παράσιτο δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, σπάνια μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές, οδηγώντας σε νευρολογική δυσλειτουργία ή θάνατο», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EID.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το παράσιτο, αλλά το CDC λέει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις