Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πέθανε η διάσημη φάλαινα όρκα, Λολίτα - Ζούσε σε αιχμαλωσία για 50 χρόνια

Πέθανε η διάσημη φάλαινα όρκα, Λολίτα - ...

Ποια ήταν η Λολίτα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών η φάλαινα όρκα Τόκι (ή αλλιώς Λολίτα), η οποία ζούσε σε αιχμαλωσία εδώ και 50 χρόνια. 

Η Λολίτα πέθανε στο Miami Seaquarium, όπως έκανε γνωστό το ίδιο το θέρετρο σε ανάρτησή του στο Facebook. Πιθανή αιτία θανάτου της φάλαινας όρκα φαίνεται πως είναι η νεφρική πάθηση.

 «Η Τόκι ήταν έμπνευση για όλους όσοι είχαν την τύχη να ακούσουν την ιστορία της και ειδικά για το έθνος ιθαγενών Λούμι που τη θεωρούσε οικογένεια» ανέφερε η ανάρτηση του Seaquarium. «Όσοι από εμάς είχαμε την τιμή και το προνόμιο να περάσουμε χρόνο μαζί της θα θυμόμαστε για πάντα το όμορφο πνεύμα της».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η Τόκι, φάλαινα όρκα, γεννήθηκε σε φυσικό περιβάλλον και αιχμαλωτίστηκε σε νεαρή ηλικία για ένα ενυδρείο.

 Ακτιβιστές έκαναν αγώνα για να απελευθερωθεί και υπήρχε σχέδιο για την επιστροφή της στο φυσικό περιβάλλον της κοντά στους γονείς της.

Μάλιστα, η 95χρονη μητέρα της εξακολουθεί να ζει στη φύση, στο σημείο που επρόκειτο να μεταφερθεί και εκείνη.

Ο Χάουαρντ Γκάρετ, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού δικτύου Orca Network, μίλησε για τα βασανιστήρια που υπέστη, καθώς άντεξε για χρόνια στην αιχμαλωσία και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έζησε σε άθλιες συνθήκες (μικρές δεξαμενές, βρώμικα νερά κοκ).

Ποια ήταν η Λολίτα
Η Τοκίτι, όπως ήταν το πλήρες όνομα που της δόθηκε, αιχμαλωτίστηκε τον Αύγουστο του 1970 στις ακτές της Ουάσινγκτον.

Λίγα χρόνια αργότερα οι φάλαινες – όρκα τέθηκαν υπό προστασία από τον νόμο για τα απειλούμενα είδη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μαϊάμι όπου έδινε παραστάσεις και ζούσε μαζί με μια άλλη φάλαινα, τον Ούγκο, μέχρι το 1980, όταν ο Ούγκο πέθανε.

Το 2022, αποσύρθηκε, ενώ τον Μάρτιο, οι ιδιοκτήτες του Miami Seaquarium ανακοίνωσαν μια «επίσημη και δεσμευτική συμφωνία» με μια ομάδα που ονομάζεται Friends of Lolita για να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής της Τόκι στη φύση.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις