Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Η συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» το 1998

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Η συνέντευξη ...

Μία σπάνια εξομολόγηση για τα παιδικά χρόνια της, τους γονείς της και την κοινή πορεία της με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Για την παιδική της ηλικία, την γνωριμία της με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, την πορεία της αλλά και το πολύ σημαντικό φιλανθρωπικό έργο της είχε μιλήσει το 1998 η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο», Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».

Στην εκπομπή, που προβλήθηκε στις 14 Μαΐου 1998 από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, είχαν μιλήσει για την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, μεταξύ άλλων, η δασκάλα της στο δημοτικό, Σοφία Βαρελά Πόθου και ο δάσκαλος στο χωριό Μύκη στην Ξάνθη, Δημοσθένης Άξιος.

Στο υλικό, που προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε κάνει μία σπάνια εξομολόγηση για τα παιδικά χρόνια της, τους γονείς της και την κοινή πορεία της με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου εάν υπήρχε «πλούτος» στην οικογένεια που μεγάλωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε απαντήσει: «Από τα παιδικά μου χρόνια κρατώ μόνο ωραίες αναμνήσεις, από τους γονείς μου, την αδερφή μου, τις φίλες μου, τους δασκάλους μου, την Ερμιόνη που αγαπώ τόσο πολύ. Όταν αισθάνομαι πιεσμένη κλείνω τα μάτια μου και προσποιούμαι ότι βρίσκομαι στο πατρικό μου σπίτι. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι μία εσωτερική ηρεμία και γαλήνη. Όσο για τον πλούτο, όπως εγώ τον βλέπω με τα δικά μου μάτια, νομίζω ότι υπήρχε πολύ μεγάλος στην οικογένεια μου. Πλούτος συναισθηματικός, αγάπη, κατανόηση, συμπαράσταση. Άλλωστε αυτό είναι η μαγεία της σωστής, ουσιαστικής οικογένειας. Να νιώθεις ευτυχισμένος ακόμα και όταν σου λείπουν τα υλικά αγαθά. Αυτή την εικόνα μας την δίνει πολύ έντονα η ελληνική οικογένεια. Όσο για τον πλούτο που ίσως οι άλλοι άνθρωποι εννοούν. Πιστεύω ότι οι γονείς μου είχαν τόση οικονομική δυνατότητα ώστε να προσφέρουν ό,τι ένα παιδί μπορούσε εκείνη την εποχή να ονειρευτεί».

«Μεγαλώνοντας βέβαια κατάλαβα ότι αυτή η προσφορά τους σε ένα μεγάλο ποσοστό προερχόταν από δικές τους προσωπικές στερήσεις και θυσίες ώστε να μην μας λείψει τίποτε. Όπως άλλωστε συμβαίνει με τους περισσότερους Έλληνες γονείς που κάνουν θυσίες για τα παιδιά τους και τα στηρίζουν στην ζωή με όλες τους τις δυνάμεις», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Παράλληλα είχε περιγράψει τους γονείς της ως ανθρώπους με αρχές, αυστηρούς αλλά συγχρόνως πρωτοποριακούς. «Ιδιαίτερα η μητέρα μου, που πίστευε ότι έπρεπε όχι μόνο να μας δώσει σωστές αρχές αλλά και μόρφωση για εφόδια στην ζωή μας. Έτσι σε μία εποχή που πολύ λίγα παιδιά πήγαιναν για σπουδές στο εξωτερικό εμένα μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ στην Αμερική. Οι σπουδές μου δεν θα αποφασίζονταν ποτέ από μία οικογένεια με κλειστό μυαλό, από μία οικογένεια χωρίς ανοιχτούς ορίζοντες. Και βέβαια οι γονείς μου, μου είχαν απεριόριστη εμπιστοσύνη», είχε αναφέρει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Ένα τρυφερό κοριτσάκι με μάτια αστραποβόλα»

Σε εκείνο το σημείο είχε παρέμβει η δασκάλα της στο Δημοτικό, Σοφία Βαρελά Πόθου που την περιέγραψε ως «ένα κοριτσάκι τρυφερό με μάτια αστραποβόλα». «Είχε τάση στην φιλανθρωπία και από πού το κατάλαβα; Διότι άπλωνε το χεράκι του σε όλα τα άλλα παιδάκια. Το θρανίο που καθόταν στην άκρη εσήκωνε το χεράκι του και ήθελε πάντα κάποιον να χαϊδέψει και όχι να το μαλώσει με την έννοια την κακή. Ό,τι πράγματα κι αν είχε έπρεπε να δώσει και στο άλλο παιδάκι. Η Μαριάννα η Μπουρνάκη, η νυν κυρία Βαρδινογιάννη ήταν ένα παιδάκι εν ολίγοις γλυκύτατο που έλεγες ότι έχει μπροστά του μία τεράστια ταμπέλα και έλεγε: Αγάπα με. Ένα σγουρόμαλλο κοριτσάκι με έναν τεράστιο φιόγκο που της φορούσε η μαμά στα μαλλάκια της και εν ολίγοις γλυκύτατο πλάσμα. Δεν μάλωσε ποτέ με παιδάκι. Είχε και μία τάση καλλιτεχνική», είχε πει η δασκάλα της και είχε εξομολογηθεί ότι από τότε είχε διαισθανθεί ότι «το παιδάκι αυτό κάποια μέρα θα προοδεύσει πολύ από τα χαρίσματα του».

«Δεν ήμουν μαθήτρια του πρώτου θρανίου»

Στη συνέχεια η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε αναφερθεί σε περιστατικά από την μαθητική ζωή της, την αγάπη που της είχαν οι καθηγητές της και μία αποβολή που είχε πάρει από την γυμνάστρια της. «Πρακτικά δεν θα μπορούσα να ήμουν μαθήτρια του πρώτου θρανίου διότι ήμουν ψηλή. Έτσι καθόμουν πάντα στο τελευταίο. Αλλά και ουσιαστικά δεν ήμουν η μαθήτρια του πρώτου θρανίου με εισαγωγικά. Παρόλο που ήμουν πολύ καλή μαθήτρια συγχρόνως είχα και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Γενικά ήμουν λίγο απ’ όλα αυτά που αναφέρατε. Και για να σκιαγραφήσω η ίδια την προσωπικότητα μου ως μαθήτρια θα σας πω μερικά γεγονότα από εκείνη την εποχή», είχε εξηγήσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Είχε θυμηθεί και ένα περιστατικό με καθηγητή της ο οποίος της θύμωσε πολύ. «Θυμάμαι ότι όπως τώρα έτσι και τότε ήταν πολύ επίκαιρο το κυπριακό. Σε μία από τις πολλές διαδηλώσεις που γίνονταν εκείνη την εποχή είχαμε βγει στο παράθυρο του δευτέρου ορόφου του σχολείου μας και φωνάζαμε: Ένωση. Εγώ μάλιστα πιο φανατική είχα βγάλει το ένα μου παπούτσι και το κουνούσα με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να με σπρώξει μία συμμαθήτρια μου και αυτό να πέσει κάτω στην αυλή. Έτσι μπαίνοντας ο νέος μας καθηγητής των Ελληνικών με βρήκε όρθια να κρατώ ένα παπούτσι στο χέρι. Αυτό όπως καταλαβαίνετε τον έκανε να θυμώσει και να με αγριοκοιτάξει λέγοντας μου να πάω αμέσως να πω μάθημα. Μόλις τελείωσε τα λόγια που λέει ένας καθηγητής όταν έρχεται στην τάξη. Όμως δεν ήξερε ότι είχε βρει το στοιχείο μου. Διότι για’ μένα το μάθημα των Αρχαίων και Νέων Ελληνικών ήταν το αγαπημένο μου. Έτσι τον ‘’καθήλωσα’’ και την επόμενη μέρα μου ανέθεσε το απουσιολόγιο που ήταν μεγάλη τιμή για μία μαθήτρια να το κρατώ για 4 συνεχή χρόνια. Μέχρι που τελείωσα το σχολείο. Έτσι έγινα ένας μικρός δικτάτωρ της τάξης αφού όλες οι συμμαθήτριες μου με παρακαλούσαν να σβήνω τις απουσίες τους», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Μετά το σχολείο η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε πει ότι ήταν επιθυμία της να πάει στην Σχολή Καλών Τεχνών ή να γίνει αρχαιολόγος. «Τελικά διάλεξα να σπουδάσω οικονομικά στην Αμερική μόνο με την σκέψη ότι ένας νέος κόσμος θα ανοιγόταν μπροστά μου. Και ίσως από ένστικτο πίστευα ότι τα οικονομικά θα ήταν η επιστήμη του μέλλοντος», είχε αναφέρει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Κατά την επιστροφή της από την Αμερική εργάστηκε για ένα διάστημα στην αμερικανική πρεσβεία και στην αμερικανική βάση στο Ελληνικό, στο Τμήμα Προσωπικού. «Επίσης εργάστηκα στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό. Εκεί γνώρισα και την Μελίνα Μερκούρη που με εντυπωσίασε με την προσωπικότητα της και την απλότητα της», είχε εξηγήσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Στην εκπομπή είχε αναφέρει ότι σταμάτησε να εργάζεται όταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης πήγε για για μετεκπαίδευση στην ναυτική βάση του Πόρτσμουθ στην Αγγλία.

Η γνωριμία με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και η εξορία στην Αμοργό

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε περιγράψει την πρώτη γνωριμία της με τον σύζυγο της αλλά τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν όταν εκείνος εξορίστηκε από την δικτατορία στην Αμοργό. «Γνώρισα τον Βαρδή σε ένα φιλικό σπίτι όταν ήμουν μαθήτρια και εκείνος νεαρός αξιωματικός του Ναυτικού. Όμως κύριε Χατζηνικολάου, όταν από την ζωή σου έχει περάσει μία εξορία αλλά και μία απόπειρα δολοφονίας δεν μπορείς να μιλάς για εύκολη ζωή αλλά ένα ζευγάρι που αγαπιέται στις δύσκολες ώρες δένεται περισσότερο», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Ποτέ δεν ένιωσα πιο κοντά στον άνδρα μου από εκείνες τις ώρες που πέρναγα κοντά του όταν μετά από ταλαιπωρίες συχνά ημερών κατάφερνα να φτάσω στην Αμοργό όπου ο Βαρδής ήταν εξόριστος από την δικτατορία. Και ποτέ δεν ένιωσα μεγαλύτερη ζεστασιά απ’ όση ένιωθα μέσα στην παγωνιά του μικρού μας δωματίου όπου συχνά κοιμόμουν με τις μπότες για να μην ξεπαγιάσω», είχε εξηγήσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Μάλιστα είχε θυμηθεί και τις φιλίες με τους κατοίκους της Αμοργού που τότε είχαν βοηθήσει το ζευγάρι. «Κάθε πρωί στο παράθυρο με περίμενε ένα ποτήρι γάλα, ένα φρέσκο αυγό, ένα μπουκέτο ανεμώνες από τους γείτονες εκείνης της εξορίας, τους απλούς ανθρώπους της Αμοργού που μας έδωσαν ανυστερόβουλα την αγάπη και την φιλία τους. Ακόμα και τώρα οι δεσμοί με τους ανθρώπους της Αμοργού υπάρχουν. Εκείνη η πραγματικά δύσκολη περίοδος της ζωής μας, όπου εγώ ήμουν μοιρασμένη ανάμεσα στον άντρα μου και τα τρία μωρά παιδιά μου -και όποτε ήμουν μαζί τους αναζητούσα τον άντρα μου και όποτε ήμουν με τον άντρα μου, μου έλειπαν τα παιδιά μου- κρατάει πάντα μία ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μου», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Το σοκ της απόπειρας δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει και για την απόπειρα δολοφονίας του συζύγου της το 1990. «Ήταν ένα σοκ που δεν μπορώ να το ξεπεράσω ακόμη. Μία συγκλονιστική στιγμή που όμως μέσα σε δευτερόλεπτα ξετύλιξε μπροστά μου ολόκληρη την ζωή μου με τον Βαρδή και μου αποκάλυψε με έναν μοναδικό τρόπο, που σε κανέναν άνθρωπο δεν το εύχομαι, το μέγεθος και την δύναμη της αγωνίας μου και της αγάπης μου για εκείνον», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Το όνειρο μου ήταν να έχω μόνο μία ευτυχισμένη οικογένεια»

Ταυτόχρονα είχε τονίσει ότι το μοναδικό όνειρο της ήταν να δημιουργήσει μία ευτυχισμένη οικογένεια. «Το ξεκίνημα δίπλα στον Βαρδή που ήταν τότε αξιωματικός του Ναυτικού είναι ίδιο με κάθε νέου ζευγαριού που αγαπιέται και στήνει την καινούργια του ζωή. Ένα ξεκίνημα με έναν αιώνιο όρκο πως χέρι χέρι θα πορευθούμε σε αυτή την ζωή για το καλό και το κακό, για τις καλές και τις δύσκολες ώρες. Και αυτόν τον όρκο ο Βαρδής και εγώ τον κρατήσαμε. Όσο κι αν άλλαξε εξωτερικά η ζωή μας για μας έμεινε ακριβώς ίδια όπως ξεκίνησε. Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μεταξύ μας και μοναδικό στόχο την ευτυχία των παιδιών μας. Το όνειρο μου ήταν να έχω μόνο μία ευτυχισμένη οικογένεια. Και το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Όποια αλλαγή εξωτερική κι αν επέλθει στην ζωή μας αυτό τίποτα δεν μπορεί να τ’ αλλάξει. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την ευτυχία που μας έδωσε η ύπαρξη αυτής της οικογένειας», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Επιπλέον είχε αναφέρει ότι «κανένας ρόλος και κανένας τίτλος στην ζωή δεν δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτόν της μάνας. Ποτέ δεν υπολόγισα τον χρόνο που χρειάζονταν τα παιδιά μου από΄ μένα».

«Όλοι οι κορυφαίοι σταθμοί της ζωής μου συνδέονται με την προσωπική μου ζωή. Γιατί εγώ πιστεύω ότι το κύτταρο της οικογένειας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην ζωή κάθε ανθρώπου. Όλα τα άλλα είναι εφήμερα», είχε σημειώσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και είχε αποκαλύψει ότι πλέον τόσο η ίδια όσο και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είχαν «κατακτηθεί» από τα εγγόνια τους που είχαν «εισβάλλει» στην ζωή τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight