Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καύσωνας «Κλέων»: Σήμερα και αύριο οι πιο ζεστές μέρες - Ποιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν

Καύσωνας «Κλέων»: Σήμερα και αύριο οι πι...

Στο «κόκκινο» οι θερμοκρασίες και την επόμενη εβδομάδα

Το κύμα καύσωνα Κλέων που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη εντάσσεται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με τη διάρκειά του να υπολογίζεται από τις προγνώσεις των μετεωρολόγων στις 6 ημέρες και με τις πιο θερμές να είναι σήμερα και αύριο.

Κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκονται στο επίκεντρο του «Κλέωνα» αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κάτοικοι των αστικών περιοχών βιώνουν έναν δεύτερο καύσωνα μέσα στον καύσωνα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας που εγκλωβίζει τις θερμές αέριες μάζες την ημέρα και τις απεγκλωβίζει τη νύχτα διατηρώντας έτσι πολύ υψηλές θερμοκρασίες το βράδυ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ο υδράργυρος δείχνει 43 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην άσφαλτο ή στο τσιμέντο είναι διπλάσια. Επίσης αν η θερμοκρασία είναι 44 βαθμοί Κελσίου στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί να φθάσει και τους 50, ανάλογα το πόση ώρα βρίσκεται κάτω από τον ήλιο. Το φαινόμενο αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε από χθες στα μεγάλα αστικά κέντρα αποθηκεύει την θερμότητα την ημέρα και την αποβάλλει τη νύχτα διατηρώντας πολύ υψηλές θερμοκρασίες όταν ο ήλιος έχει πέσει.

Χθες, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. 168 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 37 βαθμών, ενώ 26 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Λάρισα και ήταν ίση με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ πάνω από 41 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στη Θήβα, την Τραγάνα Φθιώτιδας, την Στυλίδα. Θερμοκρασίες που τοπικά ξεπέρασαν τους 40 °C σημειώθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Σύμφωνα με τις προγνώσεις για σήμερα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να αγγίζουν 41-43 βαθμούς κατά μέσο όρο. Πιο αναλυτικά , σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Υψηλή και τοπικά πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 37 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-41 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 20 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 41-42 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 43-44 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 έως 40-42 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 37-38, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 36-38 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 40-42 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 5 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και συνθήκες καύσωνα. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 40-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις ενώ ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39-41 βαθμούς.

Κίνδυνος πυρκαγιών

Σύμφωνα και με τους μετεωρολόγους οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και την επόμενη εβδομάδα ενώ οι βόρειοι άνεμοι θα έχουν ένταση 5-6 μποφόρ, ενώ από Δευτέρα έως Τετάρτη, η ένταση των ανέμων θα ενισχυθεί σημαντικά και ενδέχεται οι ρίπες να φθάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων έχουν ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνέντευξή του, «την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον καύσωνα, θα ανέβει και η ένταση των ανέμων, που σημαίνει ότι ξηραίνεται η κατώτερη ατμόσφαιρα, ξεραίνονται τα φυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιάς» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να προσέχουμε, όλοι να τηρούμε τους κανόνες. Βεβαίως το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί, και τα πτητικά του μέσα επίσης, ενώ έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Με τη συμβολή όλων, θα κάνουμε την προσπάθειά μας, η οποία πρέπει να είναι εθνική, προκειμένου να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή που είναι πάνω απ’ όλα». Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι «δεν νοείται αμέλεια αυτές τις μέρες, όταν όλοι γνωρίζουν τι καύσωνας έρχεται στη χώρα. Κάπνισμα μελισσιών, μπάρμπεκιου και καύσεις. Τα πρόστιμα θα αυστηροποιηθούν, έχω ζητήσει από την υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου να φέρει σχετική πρόταση». Ο υπουργός υπογράμμισε πως «την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον καύσωνα, θα ανέβει και η ένταση των ανέμων, που σημαίνει ότι ξηραίνεται η κατώτερη ατμόσφαιρα, ξεραίνονται τα φυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιάς» και πρόσθεσε ότι «πρέπει όλοι να προσέχουμε, όλοι να τηρούμε τους κανόνες. Βεβαίως το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί, και τα πτητικά του μέσα επίσης, ενώ έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Με τη συμβολή όλων, θα κάνουμε την προσπάθειά μας, η οποία πρέπει να είναι εθνική, προκειμένου να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή που είναι πάνω απ’ όλα».

Την ίδια ώρα με ένα βίντεο 55 δευτερολέπτων η Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος στέλνει ένα κοινωνικό μήνυμα ευαισθησίας στους πολίτες που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τις υψηλές θερμοκρασίες εν μέσω καύσωνα και που μπορεί να προκαλέσουν κάποια πυρκαγιά.

Στο βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι της στο ΥouΤube η Ένωση αναφέρει: «Το προσεχές διάστημα η θερμοκρασία ανεβαίνει και θα παραμείνει ψηλά για αρκετές ημέρες, η υγρασία της βλάστησης θα μειωθεί ακόμα περισσότερο και μαζί με το μελτέμι η ευφλεκτότητα και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αυξάνεται

Μήνυμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης ΕΠΑΥΠΣ: Γιατί...Πολιτική Προστασία είμαστε ΟΛΟΙ !

Γι’ αυτό:
1. Αποφεύγουμε θερμές εργασίες και οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
2. Καθαρίζουμε τους αύλειους χώρους των κατοικιών μας από νεκρή καύσιμη ύλη ή τυχόν κλαδιά που ακουμπούν στις κατοικίες μας.
3. Αποφεύγουμε κάθε απόρριψη τσιγάρων, απορριμμάτων και λοιπών εύφλεκτων υλικών, άναμμα ψησταριών σε υπαίθριους χώρους, παρκάρισμα οχημάτων σε σημεία όπου υπάρχουν ξερά χόρτα.
4. Υπακούουμε πιστά στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων του ΠΣ και της πολιτικής προστασίας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και διευκολύνουμε την κυκλοφορία των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
5. Συμμορφωνόμαστε σε ενδεχόμενη εντολή για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, παίρνοντας τα απολύτως απαραίτητα προσωπικά είδη και τα κατοικίδια μας.
Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε το 199 ή το 112».

Τα έκτακτα μέτρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ήδη από την Τετάρτη έχουν ανακοινωθεί έκτακτα μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα λόγω του καύσωνα. Στην Υπουργική Απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται:

- Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
- Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
- Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
- Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Τι προβλέπεται στο Δημόσιο

Η εγκύκλιος με τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά την ανακοίνωση της ΕΜΥ για τον καύσωνα Κλέων έως και το Σάββατο, προβλέπει τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας και ειδική άδεια.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι διαπιστωμένα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, απέχουν από την υπηρεσία τους με ειδική άδεια.

Για όσους δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης ή παροχή τηλεργασίας. Ειδικά οι υπάλληλοι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι αυτές οι οδηγίες δεν αφορούν τους υπαλλήλους στην αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου, οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Οδηγίες αυτοπροστασίας στους πολίτες

- Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
- Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
- Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αναβάλλονται στην Αττική οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

Επίσης για σήμερα αναβάλλονται οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, που είχαν προγραμματιστεί, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, λόγω του καύσωνα «Κλέων».

Ειδικότερα, η αναβολή των εξετάσεων για το δίπλωμα οδήγησης αποφασίστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση την οποία υπογράφει ο Αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σπ. Ευσταθόπουλος, «οι υποψήφιοι, που είχαν προγραμματισθεί να εξεταστούν αύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών».

Αναστέλλεται η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών (καύσωνα), αναστέλλεται αύριο, Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023, η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης, ως προς τα άμισθα/μη άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, συνέστησε όπως οι προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών «μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και με ενημέρωση του κοινού προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών».
«Κομμένα» τα delivery από τις 12:00 μέχρι τις 17:00

Έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τα delivery σταματούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και όταν η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε επίσης, την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Αφορά εκτός από τις υπηρεσίες delivery και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Αναβάλλονται τα ραντεβού του e-ΕΦΚΑ από 12:00 έως 15:00

Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που εξετάζονται αύριο, 14 Ιουλίου 2023, από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λαμβάνει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες καύσωνα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν αύριο, 14 Ιουλίου 2023, προγραμματισμένα ραντεβού στα ΚΕΠΑ στις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων, για τις οποίες η ΕΜΥ δίνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες, καλούνται να προσέλθουν, ανεξαρτήτως ώρας ραντεβού, κατά τις πρωινές ώρες, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριάσεις των Επιτροπών έως τις 12 το μεσημέρι.

Επίσης, τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από τις 12:00 έως τις 15:00, αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.

Ήδη, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Παροχών & Υγείας έχει δώσει κατευθύνσεις στους διευθυντές των τοπικών διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ προς άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Πηγή:protothema 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις