Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καιρός: Νέα υπηρεσία από meteo - Κατηγοριοποιεί τις υψηλές θερμοκρασίες στην Πάτρα και σε άλλες πέντε πόλεις

Καιρός: Νέα υπηρεσία από meteo - Κατηγορ...

Για τις ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Μια νέα κατηγοριοποίηση εισάγει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις μέρες του καύσωνα και γενικότερα τις μέρες που η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. 

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιοποίησε το meteo.gr πλέον θα ελέγχει έξι μεγάλες πόλεις και συγκεκριμένα την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και το Ηράκλειο και θα κατηγοριοποιεί όχι μόνο τις μέρες καύσωνα, αλλά και τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες, από 0 έως 3.

Η κατηγορία 0 θα υποδεικνύει ότι προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες με κινδύνους για την υγεία ευάλωτων ατόμων, ενώ η κατηγορία 3 ότι αναμένονται ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Όπως αναφέρει το meteo.gr, οι καύσωνες αποτελούν την πιο θανατηφόρο φυσική καταστροφή, παρόλο που δεν συνοδεύονται από την ένταση και τη βία που χαρακτηρίζει άλλα φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες, θύελλες).

Η κλιματική κρίση καθιστά επιτακτική την ανάγκη αναγνώρισης και κατηγοριοποίησης των κινδύνων που εισάγουν οι καύσωνες στο ανθρώπινο περιβάλλον. Η κατηγοριοποίηση θα ανανεώνεται καθημερινά στον σχετικό χάρτη: https://meteo.gr/heatwave.cfm 

Το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council έχει ξεκινήσει από την καλοκαιρινή περίοδο του 2022 την πιλοτική κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για την πόλη της Αθήνας.

Καύσωνας κατηγορίας 2 για την Αθήνα την Παρασκευή:

 

Οι 6 πόλεις που θα παρακολουθούνται


Για το 2023, η κατηγοριοποίηση γίνεται πλέον επιχειρησιακά για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από την θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης, όπως διακρίνεται στον παρακάτω πίνακα και σχήμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις