Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αποικίες μεδουσών σε ακτές του Ιονίου και επικίνδυνα τροπικά ψάρια, απειλή για τους κολυμβητές

Αποικίες μεδουσών σε ακτές του Ιονίου κα...

Πού εντοπίζονται και πότε θα απομακρυνθούν

Αποικίες μεδουσών έκαναν την εμφάνισή τους σε ακτές του Ιονίου Πελάγους, οι οποίες, σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Φυτιάνο, έφτασαν στις θάλασσές μας από τις παράκτιες περιοχές της της Ισπανίας, της Γαλλίας και στη συνέχεια της Ιταλίας.

 Κατά τον ίδιο, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, πόσον καιρό οι συγκεκριμένες αποικίες μεδουσών θα βρίσκονται στο Ιόνιο και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν στη συνέχεια. Όπως λέει ο κ. Φυτιάνος, συνήθως οι αποικίες μεδουσών παραμένουν σε μία θαλάσσια περιοχή λίγες εβδομάδες, ωστόσο, δεν αποκλείεται να βρίσκονται στις ακτές του Ιονίου ολόκληρο το καλοκαίρι, αφού κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ασυνήθιστο φαινόμενο.

 Χαρακτηριστικό είναι το προ διετίας γεγονός, όταν μεγάλες αποικίες μεδουσών επισκέφθηκαν τις θάλασσές μας σχεδόν από τις αρχές του καλοκαιριού και έμειναν σε αυτές σχεδόν μέχρι να ψυχράνει ο καιρός.

 Το πιθανότερο σενάριο, κατά τον κ. Φυτιάνο, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αποικιών μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες το φετινό καλοκαίρι, κάτι που θα συμβαίνει όσο αυξάνεται η θερμοκρασία. Μάλιστα, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ αναφέρει ότι η εμφάνιση μεγάλων αποικιών μεδουσών γενικότερα στη Μεσόγειο και κατά συνέπεια και στις ελληνικές θάλασσες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας του νερού.

Ο κ. Φυτιάνος σημειώνει ακόμα ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι μωβ μέδουσες, αφού το τσίμπημά τους είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, με την έννοια ότι προκαλείται ερεθισμός και πρήξιμο.

 «Επίσης, το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει και αλλεργικό σοκ. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του τσιμπήματος των μωβ μεδουσών απαιτείται καλή πλύση με θαλασσινό νερό και η χρήση αντισταμινικών φαρμάκων, ώστε να είμαστε περισσότερο ήσυχοι», αναφέρει o καθηγητής του ΑΠΘ.

Προς το παρόν καθαρό το Αιγαίο
 Κατά τον κ. Φυτιάνο, το ευχάριστο, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί αποικίες μεδουσών στο Αιγαίο Πέλαγος. Όπως λέει, σε αυτό φτάνουν τα τελευταία χρόνια μεγάλοι πληθυσμοί μεδουσών από τη διώρυγα του Σουέζ, πάλι ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

 Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το προ διετίας καλοκαίρι, όταν σε πάρα πολλές ακτές του Αιγαίου (κυρίως στη Χαλκιδική, τον Θερμαϊκό αλλά και τον Κορινθιακό Κόλπο) είχαν εμφανιστεί αποικίες μεδουσών.  

 «Ελπίζουμε στο Αιγαίο να μην εμφανιστούν και πάλι μεγάλες αποικίες μεδουσών. Πριν από δύο χρόνια είχαμε σημαντικό πρόβλημα με τις μέδουσες στο Αιγαίο, με τη Χαλκιδική, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, να είναι γεμάτη με αυτές. Το ότι εμφανίστηκαν στο Ιόνιο, δε σημαίνει ότι θα μετακινηθούν σίγουρα και προς το Αιγαίο», υποστηρίζει ο κ. Φυτιάνος.

Επικίνδυνα τροπικά ψάρια
 Τέλος, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ αναφέρει  ότι κίνδυνος για τις ελληνικές θάλασσες αποτελούν και κάποια τροπικά είδη ψαριών που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και η αιτία είναι και πάλι η κλιματική αλλαγή.

 Στη Μεσόγειο έφτασαν από το Σουέζ και η επικινδυνότητα της παρουσίας τους έγκειται κυρίως στο ότι είναι ακατάλληλα για κατανάλωση. Κατά τον κ. Φυτιάνο, οι επαγγελματίες ψαράδες έχουν τη δυνατότητα να τα ξεχωρίσουν, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο για τους ερασιτέχνες.     

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις