Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ναυάγιο στην Πύλο: Απολογούνται σήμερα οι 9 Αιγύπτιοι διακινητές

Ναυάγιο στην Πύλο: Απολογούνται σήμερα ο...

Αναμένεται να πάρουν νέα προθεσμία για να απολογηθούν

Με την απολογία των 9 Αιγυπτίων διακινητών στον εισαγγελέα συνεχίζεται σήμερα να γράφεται η τραγική ιστορία του ναυαγίου στην Πύλο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν νέα προθεσμία επικαλούμενοι τη μη δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικηγόρους τους.

Ένας από αυτούς έχει ήδη ομολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση ως διακινητής. Έχει καταθέσει ότι ήταν ένα απλό μέλος της οργάνωσης και δέχτηκε να πληρωθεί προκειμένου να μεταφέρει το πλοιάριο από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία και πρόσθεσε πως το πλοίο είχε φύγει από την Αίγυπτο άδειο και ταξίδεψε μέχρι το Τομπρούκ όπου πήρε τους εκατοντάδες μετανάστες.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι έχουν αρνηθεί ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης επιμένοντας ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση. Τους εννέα διακινητές έχουν υποδείξει εννέα διασωθέντες από τη Συρία και το Πακιστάν. Σύμφωνα με τους μάρτυρες οι συγκεκριμένοι Αιγύπτιοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Μπορούσαν να κινούνται ελεύθερα πάνω στο πλοίο όσο οι υπόλοιποι ήταν καθισμένοι με τα πόδια κολλημένα στο στήθος.

Μάλιστα για έναν από τους εννέα διακινητές υπάρχουν καταγγελίες ότι γυρνούσε στο πλοίο κρατώντας ένα ξύλο-μαδέρι και χτυπούσε όσους μετανάστες δεν πειθαρχούσαν στις υποδείξεις. Ο μεγάλος αριθμός διακινητών συνηθίζεται ανάλογα και με τον αριθμό των επιβαινόντων ώστε να διατηρούν με εκφοβισμό και βία την τάξη πάνω στο σκαρί.

Σημειώνεται πως το Λιμενικό οδηγήθηκε στους εννέα συλληφθέντες λόγω ύποπτων συμπεριφορών τους καθώς και μέσω φωτογραφιών που έδειξαν στους διασωθέντες.

Το ρεπορτάζ του BBC

Στο μεταξύ χθες το BBC προχώρησε στην ανάλυση τις κίνησης των πλοίων στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου πριν και κατά τη διάρκεια του συμβάντος και υποστηρίζει ότι το σιδερένιο αλιευτικό ήταν σταματημένο για τουλάχιστον επτά ώρες ενώ το Λιμενικό Σώμα έχει αναφέρει ότι το αλιευτικό κινούταν συνεχώς προς την Ιταλία. Αναμένεται εντός της ημέρας ανακοίνωση-απάντηση από το Λιμενικό Σώμα στις αιτιάσεις του BBC.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το Λιμενικό ξεκαθαρίζει ότι το αλιευτικό κινείτο. Μάλιστα από τις 10.00 όταν και το εντόπισαν οι ιταλικές αρχές οι οποίες ενημέρωσαν τις ελληνικές έως και τις 18.00 της ίδιας ημέρας είχε διανύσει πάνω από 60 μίλια. Όπως επισημαίνεται το σκάφος στην πορεία του προς Ιταλία καθυστέρησε γιατί καταρχάς προσπάθησε με ελιγμούς να αποφύγει τα δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία που το προσέγγισαν για να του δώσουν νερό και τρόφιμα. Επίσης όταν το πλησίασε το σκάφος του Λιμενικού σταμάτησε και πάλι οπότε υπήρξε νέα καθυστέρηση. Η πορεία, δε, που είχε δεν ήταν σταθερή αφού έπλεε προς τα βόρεια και μία προς τα δυτικά σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις