Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο Μητσοτάκης στα ύψη, η Ελλάδα σε πτώση

Ο Μητσοτάκης στα ύψη, η Ελλάδα σε πτώση

Του Χρήστου Λαδά

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα, ανεξαρτήτως προτιμήσεων.

Ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές , αφού έπεισε ότι μπορεί να διαχειριστεί ένα δυσάρεστο πρόγραμμα και με τη βοήθεια των κατεστημένων μέσων. Ο Συριζα έχασε επειδή δεν έπεισε ότι μπορεί να διαχειριστεί ένα πρόγραμμα.  

Μέχρι σήμερα όμως ποτέ δεν υπήρχε συγκέντρωση των θεσμών σε ένα πρόσωπο. Και πάντα υπήρχε υπολογίσιμη αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είναι και αυτή μια δύναμη εξουσίας. Σήμερα οι εξουσίες του κράτους συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο. 

Οι μυστικές υπηρεσίες πλέον λειτουργούν ως το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού που ελεύθερα παρακολουθεί και διαχειρίζεται πίσω από τις κουρτίνες όποιον θέλει. Τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικούς του αντιπάλους, Υπουργούς, δημοσιογράφους. 

Αθόρυβα προχωρά στον έλεγχο της δικαιοσύνης. 

Ο αρχι-Εισαγγελέας Εφετών αναλαμβάνει το ξέπλυμα δύσκολων υποθέσεων όπως τις παρακολουθήσεις ή το δυστύχημα των Τεμπών, απειλώντας θεσμικά ακόμα και Προέδρους Ανεξάρτητων Αρχών. 

Πριν λίγες εβδομάδες ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ο κ. Τζανερίκος κατήγγειλε ευθέως απόπειρες επηρεασμού από το Μαξίμου. Αμέσως μετά τις εκλογές, 23 Αρεοπαγίτες παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστών για την παράλειψη προαγωγής 150 συναδέλφων τους. 

Ο Μητσοτάκης εξασφαλίζει το δικαστικό ανέλεγκτο. Με τις διάφορες λίστες Πέτσα μοιράζει αφειδώς εκατομμύρια στους καναλάρχες για να ορίζει την ατζέντα με όρους καθαρής προπαγάνδας. Τι, και πως θα λέγεται, κυρίως τι θα εξαφανίζεται. 

Δικαιοσύνη, μυστικές υπηρεσίες, ενημέρωση, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία τελούν υπό τον έλεγχο της οικονομικής ολιγαρχίας, η οποία κυβερνά μέσω του “Μητσοτάκη uber alles”.

Το τελευταίο προπύργιο είναι η αντιπολίτευση. 

Λίγες ώρες μόλις μετά τις εκλογές, κολλητοί του Μητσοτάκη έδωσαν το στίγμα σε χορηγούμενα, πληρωμένα άρθρα που κατέκλυσαν το διαδίκτυο, με μήνυμα σαφές. 

Απολύστε τον Τσίπρα. Δεν θέλουμε ούτε αντιπολίτευση. 

Για ποιο λόγο όμως ο Μητσοτακισμός δεν ενοχλείται από την άνοδο του Πασοκ και βάζει στο στόχαστρο τον Τσίπρα; 

Γιατί ο Συριζα ήταν και θα παραμείνει η πραγματική αντιπολίτευση της χώρας, με κυβερνητική πείρα. Kαι το μόνο προοδευτικό ανάχωμα στην αλαζονεία του Ενός. 

Το Πασοκ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία όπως σταθερά κάνει από την εποχή του Σημίτη και μετά. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του σήμερα επιθυμεί αυτοδυναμία Μητσοτάκη. 

Προς τους συντρόφους μετά το 3% που μεγάλωσαν και διαμόρφωσαν τον κυβερνητικό Σύριζα. 

Μην αμφιβάλλετε ποτέ, ότι η σωστή πλευρά της ιστορίας δεν μετρά πλειοψηφίες. Νέα Δημοκρατία και Πασοκ μας οδήγησαν στην πτώχευση λαμβάνοντας αθροιστικά 80-90% στις εκλογές για δεκαετίες, όταν ο ΣΥΝ λάβαινε 3%.

Ο Συριζα όμως ήταν αυτός που έσωσε την παρτίδα και οδήγησε την χώρα εκτός μνημονίων, όταν ήρθαν τα πραγματικά δύσκολα, ξεπλένοντας όλα τα ανομήματα του διεφθαρμένου δικομματισμού. 

Υλοποίησε το +90% των μνημονιακών δεσμεύσεων σε 4 χρόνια, έναντι του -10%, που είχαν υλοποιήσει οι υπόλοιποι σε 5 χρόνια, γιατί ήταν ο μόνος που δεν ήταν μέρος του προβλήματος. 

Στο τέλος του 2018 πέτυχε μια πρωτόγνωρη διεθνή συμφωνία στην οικονομική ιστορία, όπως πρόσφατα αναγνώρισε με αυτά τα λόγια ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος - χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους μόλις με 1.4 % και διακράτηση του από επίσημους οργανισμούς.

Κυβέρνησε με λάθη αλλά καθαρά, με έναν πολιτικό αρχηγό που μένει ακόμα στην Κυψέλη, και ο οποίος είναι στοχοποιημένος από τους μιντιάρχες αφού αντέστρεψε την σχέση τους με τα δημόσια ταμεία. 

Η σωστή πλευρά της ιστορίας αδιαφορεί για τα ποσοστά. Για όποιον αμφιβάλλει ας δει τα νούμερα που δεν έχουν ιδεολογία. 

Η καμπύλη του δημόσιου χρέους έχει φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης του 2010, το έλλειμμα  φτάνει στα 400 δισ. -εκεί που το άφησε ο Καραμανλής πριν την πτώχευση. 

Όποιος βλέπει που το παρέλαβε ο Μητσοτάκης, που το έφτασε, και πως αυξάνεται, καταλαβαίνει και τι θα συμβεί και γιατί δεν έρχεται η επενδυτική βαθμίδα που θα κάνει φθηνότερο τον δανεισμό των επιχειρήσεων. 

Η κοινωνία φτωχοποιήθηκε από το 2019, παρότι εκτός μνημονίων. 72% των Ελλήνων έχει καταθέσεις μέχρι 1.000€, 12% μέχρι 5.000€. 85% της κοινωνίας δηλαδή είναι οικονομικά με το πιστόλι στον κρόταφο . 

Οι ανισότητες επίσης αυξάνονται (δείκτης Gini, ΕΛΣΤΑΤ). Η τάση δείχνει τριτοκοσμικά μοντέλα διαμοιρασμού του πλούτου. 

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στον πληθωρισμό λόγω της πιο ακριβής τιμής ρεύματος μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (σε fund στο οποίο διορίστηκε σύμβουλος η κόρη του Πρωθυπουργού). Ο δημόσιος πλούτος ιδιωτικοποιείται με ένταση και όρους ακατάληπτους. 

Σχεδόν 15 δισ. σε δημόσιες απευθείας αναθέσεις το 2022! Το 28% του ΑΕΠ μοιράζεται με τζίφρες μεταξύ γνωστών. Που πάνε τα λεφτά; Μάλλον όχι σε εσάς που διαβάζετε. 

Πάνω από μισό εκατομμύρια σπίτια, και πρώτες κατοικίες παραδίδονται προς πλειστηριασμό σε κάτι απίθανες εταιρείες και providers που εδρεύουν σε μπακάλικα του εξωτερικού. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μετά τις εκλογές, αποκόπτονται από την περίθαλψη αν οφείλουν πάνω από 2 μήνες ΕΦΚΑ. 

Να μην το συνεχίσουμε, γιατί δεν τελειώνει. Όλοι ξέρουμε τι έρχεται…Και οι εκλογείς που κατά πλειοψηφία θεωρούν ότι αυτή είναι η καλύτερη εναλλακτική μας. 

Καλά κάνουν και το βλέπουν έτσι. Είναι με τα ελάχιστα ευτυχείς. Τους ζηλεύω! 

Εμείς πάλι δεν το βλέπουμε έτσι. Και πολλοί άλλοι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι πολίτες. Είναι θέμα πολιτικής οπτικής. 

Πλειοψηφικά ή μειοψηφικά, είμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

 Ο Χρήστος Λαδάς είναι δικηγόρος, Δρ Νομικής. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις