Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ο «παππούς των παιδιών» σταματάει να ζωγραφίζει σχολεία και μιλάει στο thebest

Πάτρα: Ο «παππούς των παιδιών» σταματάει...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

θα τιμηθεί για την προσφορά του ενώ θα παρουσιαστεί και το άλμπουμ με τη διαδρομή του μέσα στα σχολεία.

 

Σε μία εκδήλωση για την προσφορά και τον εθελοντισμό θα τιμηθεί ο «παππούς των παιδιών» της Πάτρας.

Ο Γιώργος Κατσίποδος  πριν 10 χρόνια αποφάσισε να ζωγραφίσει το σχολείο στο οποίο πήγαιναν τα εγγόνια του όμως κατέληξε μέσα σε 10 χρόνια να  έχει φιλοτεχνήσει παιδικές τοιχογραφίες δείχνοντας χρώμα και νόημα στις αυλές 40 σχολείων της πόλης σκορπίζοντας χαρά, χρώμα και πολλή αγάπη.

Αύριο 24 Μαΐου, θα τιμηθεί για την προσφορά του ενώ θα παρουσιαστεί και το άλμπουμ με τη διαδρομή του μέσα στα σχολεία. Η δημιουργία του άλμπουμ ήταν ένα όνειρό του που έγινε πραγματικότητα.

Ουσιαστικά το έργο του αποτυπώνεται σε λεύκωμα που εκδόθηκε και θα παρουσιάσει ο ιστορικός της εκπαίδευσης και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών  Σήφης Μπουζάκης, ενώ για τον εθελοντισμό θα μιλήσει η Πρόεδρος του ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς, Βασιλική Μυλωνά. Η βραδιά θα ανοίξει με το μελωδικό καλωσόρισμα της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας και θα ολοκληρωθεί με θεατρικό δρώμενο που θα  παρουσιάσουν οι μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, αλλά και ομιλία του τιμώμενου.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας και την Ομοσπονδία Γονέων ΠΔΕ. Η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου και του ΕΑΠ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Μάϊου 2023 και ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα.

 Όπως λέει ο Γιώργος Κατσίποδος μιλώντας στο thebest.gr, «γι΄αυτή την εκδήλωση έχουν ετοιμαστεί πολλές εκπλήξεις ενώ θα παρουσιαστεί και το άλμπουμ που δημιουργήθηκε και περιέχει όλη αυτή την ιστορία και τη διαδρομή του στα σχολεία. Το άλμπουμ θα διανεμηθεί δωρεάν στα σχολεία».

 

Πολλές φορές λύγισα από την κούραση κι έλεγα ότι θα σταματήσω. Όλο έλεγα «αυτό το σχολείο είναι το τελευταίο» αλλά δεν ήταν...

Πώς είναι να είστε ο «παππούς όλων των παιδιών»;

Είναι πολύ όμορφο να σε αποκαλούν παππού των παιδιών, η αγάπη που έχω πάρει από τα παιδιά όλα αυτά τα χρόνια, δεν περιγράφεται. Είμαι 75 χρόνων, έχω 3 εγγόνια κι όμως με φωνάζουν παππού όλα τα παιδιά της Πάτρας. Προκαλεί απίστευτα συναισθήματα αυτό και κάπως έτσι έσπερνα το κουράγιο για να συνεχίζω όλα αυτά τα χρόνια.

Φανταζόσασταν όταν ξεκινήσατε ότι θα ακολουθούσε όλη αυτή η πορεία;

Ούτε κατά διάνοια δε φανταζόμουν πριν 10 χρόνια που πήγα να βάψω το πρώτο σχολείο, ότι θα υπήρχε μετά όλη αυτή η πορεία. Πήγα να βάψω το σχολείο που πήγαιναν τα εγγόνια και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι μέσα από προσκλήσεις που μου έγιναν από διάφορα σχολεία. Για 10 χρόνια συνέχιζα να φτιάχνω σχολεία σε καθημερινή βάση. Όταν τελείωνε το ένα, είχε κανονιστεί ήδη το επόμενο.

Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση τόσα χρόνια μέσα στα σχολεία;

Με εντυπωσίασε η ανιδιοτελής αγάπη από τα παιδιά, μία ιδιαίτερη αγάπη που βγαίνει μέσα από την καρδιά τους. Πολλές φορές λύγισα από την κούραση κι έλεγα ότι θα σταματήσω.  Όλο έλεγα «αυτό το σχολείο είναι το τελευταίο» αλλά δεν ήταν. Τώρα ήρθε η στιγμή για τη λήξη, όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν. Δυστυχώς οι περιστάσεις και τα χρόνια, αναγκάζουν. Η καρδιά μπορεί να θέλει αλλά το σώμα δεν υπακούει. Είχα πει ότι θα συνεχίσω μέχρι να μείνω με ένα πόδι, δυστυχώς έμεινα με ένα πόδι…

Θυμάμαι να φτιάχνω σχολείο Αύγουστο μήνα και από τις 7.30 το πρωί έβγαινε ήλιος, ζωγράφιζα με 40 βαθμούς κάτω από ελαιόπανα, ομπρέλες θαλάσσης...

Πώς είναι η κατάσταση στα σχολεία που ζωγραφίσατε πριν από χρόνια;

Μέσα σε 10 χρόνια, έφτιαξα 40 σχολεία, μόνο σε δύο υπήρξαν φθορές, κάποιοι μουτζούρωσαν τις ζωγραφιές στα 7-8 χρόνια. Πήγα και τα διόρθωσα, όλα τα άλλα σχολεία έμειναν ανέπαφα. Κάποιες ζωγραφιές είναι μέσα σα σχολεία οπότε δε φθείρονται έτσι κι αλλιώς.

Όταν άρχισα, απλώς έφτιαξα ένα σχολείο όμως στην πορεία σκέφτηκα ότι ίσως θα μπορούσε να φτιαχτεί μία ομάδα για να φτιάξει και τα υπόλοιπα σχολεία της Πάτρας. Με έχουν καλέσει από πολλές περιοχές, μέχρι και από την Κύπρο. Δεν μπορούσα να πάω όμως μακριά. Περίμενα όταν έκανα έκκληση για βοήθεια, ότι θα έρχονταν κι άλλοι συνταξιούχοι σαν κι εμένα. Δεν έγινε όμως έτσι. Είναι δύσκολο για τέτοιες ηλικίες.

Θυμάμαι να φτιάχνω σχολείο Αύγουστο μήνα και από τις 7.30 το πρωί έβγαινε ήλιος, ζωγράφιζα με 40 βαθμούς κάτω από ελαιόπανα, ομπρέλες θαλάσσης... Θυμάμαι ένα σχολείο στην Kρήνη το ζωγράφισα χειμώνα, είχε πάγο ο δρόμος όταν πηγαίναμε. Δεν είναι εύκολο λοιπόν να έρθουν εθελοντές. Ήρθαν όμως δύο κοπέλες, η μία έμεινε μήνες μαζί μου. Φτιάξαμε μαζί ένα ειδικό σχολείο. Εκεί κι αν υπάρχει αγάπη και από τα παιδιά και από τους εκπαιδευτικούς.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις